Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сабље етничке групе Ачанг

Зовем се Сјанг Лао Сај и припадник сам Ачанг етничке групе. Ја сам национали, репрезентативни наследник технике ковања Ачанг Хуса сабље. Живимо у месташцу Хиса на Лонгшану, смештеном у Јунан провинцији на југозападу Кине. Хиса је смештена на високој надморској висини, окружена високим планинама, са прелепом вегетацијом.  Ачанг сабља спада међу „ четири најбоље сабље” у целој Кини. Вештина ковања ове сабље је стара преко 600 година и преноси се са генерације на генерацију. То је такође и симбол Ачанг народа и нераскидива нит која спаја културу и живот ове етничке групе.

Без Ачанг сабље нема ни Ачанг народа. Без обзира да ли је мало дете или старија особа Ачанг човек не може замислити живот без сабље већ по рођењу. Кад  је рођена, беба одмах добија мали бакрени нож који јој се веже на појасу на леђима и ту остаје заувек. Када дечак порасте у младића, бакрени нож се замењује малом сабљом. Временом он одраста, постаје спреман за женидбу и тада му се даје дуга сабља. Када се младић заљуби у девојку он јој поклања малу сабљу као знак своје љубави.

Занат сам учио од оца, још од детињства. На почетку, око две године сам учио искључиво како се распирује ватра. Када сам напунио 13-14 година почео сам да учим како се кује сабља. Прављење аутентичног Ачанг мача захтева време и вештину а дуготрајност мача се постиже упорним  ковањем и прецизношћу.

Пређашње стандардне сабље нису имале гравуру и звале су се Баи Дао тзв. “Чисте сабље“. Временом, људи су почели да гравирају змајеве и фениксе  и тај нови стил је убрзо постао веома популаран. У процес прављења класичне сабље укључен је велики број људи  и то им представља квалитетан извор прихода. Праве се дршке, футроле и каишеви за сабље и у том процесу учествује барем 5-6 породица. Након што је сабља направљења, ставља се у изложбени простор и ту је заинтересовани посетиоци могу погледати и купити. Задовољни смо продајом сабљи.

Константно креирам нове моделе и тежим креативности у процесу ковања нових сабљи. Наша Ачанг сабља је веома леп примерак уметничког стварања. Мој лични печат је јединствен и у називу садржи моје име.

Живимо у месташцу Хиса на Лонгшану, смештеном у Јунан провинцији на југозападу Кине. Хиса је смештена на високој надморској висини, окружена високим планинама, са прелепом вегетацијом.

Ачанг сабља спада међу „четири најбоље сабље” у целој Кини. Вештина ковања ове сабље је стара преко 600 година и преноси се са генерације на генерацију. То је такође и симбол Ачанг народа и нераскидива нит која спаја културу и живот ове етничке групе.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.