Среда, 25.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кинеска Нуо опера

Зовем се Јанг Чао Џонг и припадник сам Гелао етничке групе. Ја сам репрезентативни, национални наследник  Нуо опере из Гелао народа.

Гелао етничка група је једна од најстаријих  група у Гуеиџоу провинцији на југо-западу Кине. Ми смо потомци краља Бамбуса па нас још зову и народ бамбуса. Гелао опера постоји више од 2000. година и у народу је позната и као „Тиаодајаба” тзв. плес великог зуба.

Нуо опера је јако стара и још је зову  „Жива прастара опера”. Првобитно је Нуо опера је кориштена као благослов и извођена је у централном делу куће. Сад а се Нуо опера изводи у кућама, на селу и на приредбама добротворног карактера у Даоџенг Гелао и Миао аутономним покрајинама.

Постоји 35 различитих маски у Нуо опери. У прошлости су извођачи носили маске које су симболисале краља планина, краља земље и генерала. Ове 3 маске су покретне док су остале непокретне, што значи да имамо покретне и непокретне маске које су саставни део Нуо опере.

Наша традиција у народу позната као „Пењање степеницама од ножева”, првобитно је представљала благослов новорођеном детету. То је неодвојиви део културе ове етничке групе.

Након што је 2008. године Нуо опера препозната као део културне баштине, Русија, Енглеска, Јужна Кореја и Америка су је угостиле на својим позорницама. У исто време Нуо опера је добила свој град са истоименим називом. На овај начин Нуо опера се преноси са колена на колено, а туристи из целог света могу уживати у извођењу Нуо опере у Даоџенг регији.

Гелао етничка група је једна од најстаријих  група у Гуеиџоу провинцији на југо-западу Кине. Ми смо потомци краља Бамбуса па нас још зову и народ бамбуса. Гелао опера постоји више од 2000. година и у народу је позната и као „Тиаодајаба“ тзв. плес великог зуба.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.