Понедељак, 27.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ћиангди фрула, древни инструменти Ћианг етничке групе

Ћиангди фрула, древни инструменти Ћианг етничке групе

Зовем се Хе Ван Ћуан и потичем из Ћианг  Етничке групе. Такође сам репрезентативни, национални наследник извођења и технике прављења ћиангди фруле.

Ми Ћианг народ живимо у Сичуан провинцији. Највише нас је настањено у Мао Сијен подручју у Аба тибетанској Ћианг аутономној префектури. Ми смо јако истрајан и марљив народ.

Наш тотем је коза и верујемо да нам доноси срећу и благостање

Већином смо настањени покрај језера, високо у планинама где можемо такорећи дотакнути облаке. Зато смо прозвани „народом који живи изнад облака” (Небески народ)

Овај торањ је смештен западно од светионика ватрогасне станице и висок је преко 30 метара

У сумрак ту седим сам, а друштво ми прави само јесењи ветар са језера. Ћианг фрула свира месецу изнад дивљине. О шта могу сада, да л' ће је песма заувек ослободити јада?

У овој песми се огледа наша историја.

Ми Ћианг народ смо ту од  давнина. Историја Ћианг фруле је стара преко 2000. година. Ћиангди фрула је најстарији инструмент у нашем народу, има две цеви састављене једна уз другу. Један песник је давно рекао „Све двоцевне фруле потичу од ћианг фруле”. То је заиста звиждук и значи да је двоцевна фрула

Данас се ове фруле праве од дрвета бамбуса

Тон фруле је јако уникатан, заправо тужан.

Веома је тешко овладати техником свирања ћианди фруле, јер прво морате научити гргољиво дување фруле кроз воду. Овај инструмент изгледа једноставно, али да би се направио потребно је дуго времена. Само израда фруле садржи око 18 фаза.

Материјал (бабмус) се скупља у зимском периоду. Након што  се направе залихе, материјал се суши на диму још годину дана.

Већ 32. године учим да свирам фрулу, Сам је свирам. Осећам свим бићем припадност Ћианг народу. Могу да свирам и изнесем тај осећај. Могу приближити другим људима доживљај овог древног инструмента. Тако сви могу боље разумети нашу етничку групу. У тим моментима се истински осећам поносним!

Ми Ћианг народ смо ту од  давнина. Историја Ћианг фруле је стара преко 2000. година. Ћиангди фрула је најстарији инструмент у нашем народу  има две цеви састављене једна уз другу. Један песник је давно рекао „Све двоцевне фруле потичу од ћианг фруле“. То је заиста звиждук и значи да је двоцевна фрула. Данас се ове фруле праве од дрвета бамбуса. Тон фруле је јако уникатан, заправо тужан.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.