Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Уметност сечења рибље коже Хеџе етничке групе

Ова кожа је мека животињска кожа и на сунцу се пресијава у 5 различитих нијанси

Ова кожа је мека животињска кожа и на сунцу се пресијава у 5 различитих нијанси. Кожа се користи за прављење одеће, чарапа и сматра се небеском наградом рибарима.

Зовем се Сије Јонглианг и припадам Хеџе етничкој групи. Ја сам репрезентативни провинцијски наследник традиције прављења Хеџе костима. Такође сам и репрезентативни наследник Хеџе уметности сечења рибље коже.

Хеџе је једна од најмањих етничких група у Кини. Живимо у долини Санђинг на североистоку Кине. Моје родно место је Аоћи у Јиамуси граду покрај Хелонгђианг реке. Ранијих година је наш народ  првенствено живео од лова и риболова. Самим тим је Хеџе уметност сечења рибље коже у ствари уметност људског опстанка.

Можемо је посматрати и као историју писану на рибљој кожи. Што се тиче исхране, наши преци су одувек јели рибу. У специјалитете наше кухиње спадају: сирова, рибана и пржена риба.

Кожу користимо за прављење одеће и накита. Да би се направио један костим потребно је од 100 чак и до 200 целих рибљих кожа. На тај костим од рибље коже се касније пришивају дугмад направљена  од рибљих костију.

У Кини постоји 56 етичких група. И Хеџа је једина етничка група која прави одећу од рибље коже. Ова уметност се првобитно звала „сечење папаира без папира“. Зато што је та техника била веома слична оригиналној техници сечења папира. Касније се ова теника сечења рибље коже усавршила до лепљења исте. Затим се лепљење развило у рељефно и на послетку се усавршава  у вез на рибљој кожи.

Уметност сечења рибље коже се развијала дуго и просла кроз многе промене. Сада ови уметнички комади углавном служе као сувенири за туристе

Суштински уметност сечења рибље коже предцтавља наша очекивања од живота. Ова уметност такође представља жудњу са срећом и сигурношћу.

Хеџе је једна од најмањих етничких група у Кини. Живимо у долини Санђинг на северо-истоку Кине. Ранијих година је наш народ  првенствено живео од лова и риболова. Самим тим је Хеџе уметност сечења рибље коже у ствари уметност људског опстанка. Можемо је посматрати и као историју писану на рибљој кожи.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.