Понедељак, 27.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Даваз уметност ходања по жици из Ујгур етничке групе

Зовем се Адил Хушур и припадам Ујгур етничкој групи. Ја сам репрезентативни, национални наследник шесте генерације уметности  Ујгур Даваза, стављеног на нациналну листу културне башине Кине.

Даваз значи акробатско ходање на конопцу. То је класична кинеска уметност са историјом дугом преко 2000. година.

Почео сам да учим даваз са 8 година. Од тад је прошло 40 година. Цели свој уметнички живот сам провео на конопцу.

Даваз је спорт високог ризика и није га лако савладати.

У прошлости су наши преци ходали по конопцу од конопље. Извођач даваза хода изнад литица под нагибом до 45 степени да би дошао на 21 метар изнад земље. За 2000 година извођења даваза, ниједан акробата није носио заштитну опрему. Прекривених очију плешу по конопцу од конопље.

Данас ми још увек настојимо да очувамо ову изазовну уметност.

Ми ходамо по челичној жици и настојимо стварати нове иновативне покрете и фигуре, као што су стајање на једној нози, врћење хула-хопа и ходање на рукама.

Био сам на много места. Био сам у различитим врстама опасности и био сам сведок многим шароликим призорима. Био сам на „брани 3 кањона” на Јангци реци, Хенгшан планини у Хунану, стадиону “птичије гнездо” у Пекингу и на нашој мајки свих река-жутој реци. Наишао сам на многе препреке, али никада нисам одустао, увек идем корак по корак, без стајања.

Тренутно иза мене можете видети Ду Шанцу прекрасни Велики кањон у Душанцу.

Спектакуларан призор извођеља даваза на 2000 метара дугој челичној жици. Ходајући 4 километра напред-назад.

У част седамдесете годишњице Народне Републике Кине изабрао сам ово место за наступ даваза. Овај наступ поклањам мојој домовини у знак захвалности.

Ујгурско акробатско ходање по жици тзв. Даваз се само може наћи у Кини и јединствен је у свету. Имам преко 20 ученика. Гледајући их како изводе даваз и срце ми је на месту, миран сам. Они ће уистину бити следећа генерација наследника даваза.

Даваз значи акробатско ходање на конопцу. То је класична кинеска уметност са историјом дугом преко 2000. година. Даваз је спорт високог ризика и није га лако савладати. Ујгурско акробатско ходање по жици тзв. Даваз се само може наћи у Кини и јединствен је у свету.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.