Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ручни вез Манцу етничке групе

Зовем се Лиу Јиамен и припадница ам Манцу етничке групе. Ја сам репрезентативна, национална наследница у склопу пројекта очувања културне баштине Манцу ручног веза. Моје родно место је Ћићихар у Кедонг округу Хеилонгјианг провинције на североистоку Кине.

Овде у Кедонгу је сконцентрисан највећи број Манцу људи

Наш тотем је ветруша – врста јастреба којој се дивимо од давнина.

У мом родном месту, у зимском периоду, прекривена снегом, протеже се огромна брезова шума. Са небом, земљом и брезом у средини савршена хармонија одузима дах.

Моја визија родног краја осликана је на везу „Брезик под снегом”.

Почела сам да везем Манцу ручни вез са 13. година. Од тад ево прође 40. година.

При везењу овог веза иглом пратимо траг оловке. Сам вез долази из срца. Овај начин веза у нашем народу се преноси са колена на колено. Кроз многе генерације и са непрестаним иновацијама развили смо јединствени стил Манцу ручног веза и наше етничке групе.

Наш ручни вез је испуњен непролазном стрaшћу. Волимо свој народ и своје родно место. Да би Манцу вез постао још познатији желимо да се више људи заинтересује и заволи овај вез.

Сада креирамо одећу. Кинеске традиционалне хаљине-ћипао, сувенире и привеске. Наши Манцу производи су креативни, приступачни и лако преносиви.

Пре пар деценија сам извезла рад под називом „Церемонија оснивања НРК”. У част седамдесете годишњице оснивања Народне републике Кине по први пут сам приказала тај рад

Мој ручни вез „Велика достигнућа” приказује Први Национални народни конгрес, док „Рано пролеће” осликава припремни састанак „Прве саветодавне народне седнице Републике Кине”. Крајем 2018. Године сам извезла рад под називом „Мапа крајолика пута свиле”. На том раду постоји 211 географских тачака земаља укључених у иницијативу „Један појас, један пут”.

Данас Манцу вез не само да улепшава животе људи већ насвој начин забилежава величанствене моменте наше нације.

Моје родно место је Ћићихар у Кедонг округу Хеилонгјианг провинције на северо-истоку Кине. Овде у Кедонгу је сконцентрисан највећи број Манцу људи. Наш тотем је ветруша– врста јастреба којој се дивимо од давнина. У мом родном месту, у зимском периоду, прекривена снегом, протеже се огромна брезова шума. Са небом, земљом и брезом у средини савршена хармонија одузима дах. При везењу овог веза иглом пратимо траг оловке. Сам вез долази из срца. Овај начин веза у нашем народу се преноси са колена на колено. Кроз многе генерације и са непрестаним иновацијама. развили смо јединствени стил Манцу ручног веза и наше етничке групе.  

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.