Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Висеће грађевине, бисер Туђа етничке групе

Зовем се Пенг Шанјао и припадам Туђа етничкој групи.

Ја сам национали репрезентативни наследник технике грађења „висећих” Туђа грађевина у склопу националног пројекта очувања културне баштине. Почео сам да учим ову вештину као тинејџер и са 20 година сам почео да градим. Од тада ево прође више од педесет година. Никад нисам одустао. Остатак свог живота желим да пренесем своје знање на најбољи могући начин.

Учитељ Пенг је наш Туђа човек, наследник културне баштине и вештине грађења висећих грађевина. Изгадио је многе класичне висеће куће налик висећим кућама из Фуронг града. Након тога су многи посетиоци дошли чувши за овај висећи град изнад водопада и висеће куће на литицама водопада.

Археолози наше грађевине још зову и „Хоуга”. То је врста древне грађевине са дрвеном конструкцијом.

Као и омиљени, јединствени архитектоски модел Туђа народа висећа кућа је постала симбол Туђа етничке групе. Године 2011. се уписује на националну листу културне баштине.

То је најсјанији бисер Туђа културног наслеђа

Углавном их градим туристичким подучјма. Од 1980. године сам изградио стотине висећих кућа. Толико сам их изградио да се нисам уопште одмарао градећи без престанка.

Шуанфенг Баишоу плесну дворану сам ја изградио. То је место где Туђа људи плешу и разговарају о стварима у заједници.

Висеће куће се углавном граде крај планина и водопада, стварајући својим природним изгледом савршену хармонију са природом.

Имамо много богатстава баштине Туђа културе. Надам се да ће туристе оставити без даха наше висеће куће и да ће такође бити задивљени културом и историјом Туђа етничке групе.

Археолози наше грађевине још зову и „Хоуга“. То је врста древне грађевине са дрвеном конструкцијом. Као и омиљени, јединствени архитектоски модел Туђа народа. Висећа кућа је постала симбол Туђа етничке групе. 2011. године се уписује на националну листу културне баштине. То је најсјанији бисер Туђа културног наслеђа. 

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.