Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Народна ношња Даи (Ји) етничке групе

Зовем се Аиниуага и припадница сам Даи етничке групе.

Потичем из Лианшана у Сичуан провинцији на југозападу Кине. Ја сам префектурални репрезентативни наследник вештине првљења Даи народне ношње. Наша Даи етничка група углавном насељава делове Јунана, Сичуана, Гуангси и Гуиџоу провинције. Лиангшан је део Кине где је концентрација људи из Даи етничке групе највећа.

Због своје културне различитости Даи народна ношња је такође шаролика. Даи традиционала ношња је веома битан део културног наслеђа Даи етничке групе и у себи носи суштинску лепоту и мајсторство.

За девојке из Даи народа игла и тканина су део свакодневне игре још од раног детињства.

Вештина прављења костима је основна вештина сваке девојке Даи припадности. Оне немају формално знање о естетици. Тај осећај за лепо долази из природе и преношења ове културе са колена на колено. У студентским данима сви око мене на факултету су били очарани Даи традиционалном ношњом.

Године 2005. била сам део костимографског тима на снимању филма у Пекингу. Осетила сам се срећно схвативши да народна ношња може опет заживети. Зато сам у свој рад укључила детаље који су свуда око нас, мешајући елементе модерног живота са традиционалном културом у настојању да улепшам костиме.

Нека Даи жена од куће ради у слободно време, нека зарађује новац користећи вештину игле и тканине. Ја сам такође и модни дизајнер традиционалних костима.

Моја колекција „Баијунјуан” представљена је 26. октобра 2018. године на интернационалној недељи моде у Кини. Са овом колекцијом настојим да прикажем најдубље традиционалне моменте на естетски модеран начин. Користећи свој уметнички изражај и уметнички језик желим да прикажем целом свету Даи народну ношњу у најлепшем светлу. Такође желим да људи кроз мој рад сазнају више и заволе прелепу традиционалну народну ношњу Даи народа.

Због своје културне различитости Даи народна ношња је такође шаролика. Даи традиционала ношња је веома битан део културног наслеђа Даи етничке групе. И у себи носи суштинску лепоту и мајсторство. За девојке из Даи народа игла и тканина су део свакодневне игре још од раног детињства. Вештина прављења костима је основна вештина сваке девојке Даи припадности.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.