Субота, 27.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

За­вр­ше­на ми­си­ја срп­ских спа­си­ла­ца у Ал­ба­ни­ји

По­вра­так на­шег спа­си­лач­ког ти­ма усле­дио је на­кон од­лу­ке ал­бан­ских вла­сти да се за­вр­ши са по­тра­гом за пре­жи­ве­ли­ма
Припадници српског тима за претрагу и спасавање из рушевина у Туману (Фото МУП)

На­ши спа­си­о­ци ко­ји су упу­ће­ни у Ре­пу­бли­ку Ал­ба­ни­ју ра­ди пру­жа­ња по­мо­ћи по­сле ра­зор­ног зе­мљо­тре­са вра­ћа­ју се по­сле не­ко­ли­ко да­на ку­ћи. По­вра­так у Ср­би­ју усле­дио је ју­че по­сле под­не, на­кон од­лу­ке ал­бан­ских вла­сти да се за­вр­ши са по­тра­гом за пре­жи­ве­лим и стра­да­лим осо­ба­ма.

При­пад­ни­ци Спе­ци­ја­ли­стич­ког ти­ма за пре­тра­гу и спа­са­ва­ње из ру­ше­ви­на Сек­то­ра за ван­ред­не си­ту­а­ци­је МУП-а Ср­би­је би­ли су од 27. но­вем­бра ан­га­жо­ва­ни на пре­тра­зи те­ре­на у Ту­ма­ну и Дра­чу. У Ту­ма­ну су из ру­ше­ви­на из­ву­кли две осо­бе, му­шкар­ца и же­ну сред­њих го­ди­на, а у Дра­чу су уче­ство­ва­ли у из­вла­че­њу јед­не му­шке осо­бе.

– У Ал­ба­ни­ји, кон­крет­но у Дра­чу, и да­ље се осе­ћа­ју по­тре­си, али су ма­ње ја­чи­не не­го прет­ход­них да­на. Си­ту­а­ци­ја се по­ла­ко сми­ру­је. Од­лу­ка да се пре­ки­не са по­тра­гом до­не­та је у Шта­бу ме­ђу­на­род­них сна­га. У тре­нут­ку ка­да је до­не­се­на ми смо за­вр­ша­ва­ли ак­ци­ју у уру­ше­ном хо­те­лу „Ми­ра­ма­ре” на оба­ли мо­ра. У том објек­ту пре­кју­че је на­ђе­но те­ло му­шкар­ца сред­њих го­ди­на. У тој ак­ци­ји смо по­ма­га­ли спа­си­о­ци­ма из Тур­ске. По­сто­ја­ле су ин­ди­ци­је да се у овом хо­те­лу на­ла­зи још јед­на осо­ба, али се по­сле свих при­ба­вље­них ин­фор­ма­ци­ја ис­по­ста­ви­ло да то ни­је тач­но – ре­као је Да­вор Ви­до­вић, во­ђа Спе­ци­ја­ли­стич­ког ти­ма за пре­тра­гу и спа­са­ва­ње Ср­би­је.

Ју­че су на­ши спа­си­о­ци ра­ди­ли за­јед­но са ко­ле­га­ма из Цр­не Го­ре, чла­но­ви­ма Гор­ске слу­жбе за спа­са­ва­ње из Се­вер­не Ма­ке­до­ни­је, а на те­ре­ну су би­ли и спе­ци­јал­но об­у­че­ни пси за пре­тра­гу те­ре­на из Фран­цу­ске и Швај­цар­ске.

Пре од­ла­ска на­ши спа­си­о­ци су се са­ста­ли са за­ме­ни­ком ми­ни­стра уну­тра­шњих по­сло­ва Ал­ба­ни­је и пред­став­ни­ци­ма Ми­ни­стар­ства од­бра­не, ко­ји су и ко­ор­ди­ни­ра­ли ра­дом ти­мо­ва за спа­са­ва­ње и ко­ји су им за­хва­ли­ли на по­мо­ћи пру­же­ној у то­ку ове ме­ђу­на­род­не ми­си­је.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirjana Radicevic i puno prijatelja
Moram da priznam da me je ova vest sokirala! Od sada cu da akceptiram one ljude koji Srbe vide kao GLUPE i naivne jer veruju da ce sa ovim potezom Albanci promeniti njihov stav prema Srbima!!! Neverovatno je i NE-oprostivo koliko smo nesposobni da ucimo iz istorije kao i proslosti ne tako daleke, i samo jos fali, da posle svega sto dozivljavamo sto i Milo-gorci sa Srbima rade, da ako i oni dozive tako nesto, pomognemo!!!
nenad markovic
bravo,sad cete biti najbolji prijatelji,vratice vam i kosovo

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.