Субота, 18.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

НАТО нас не би бомбардовао да је Путин тада био председник

Путин: Русија спремна да подржи решења за Косово ако иду у корист Београду.- Русија ће обезбедити Србији довољно гаса.- Вучић: Надам се да са Путином отворамо Храм Светог Саве
Председници Александар Вучић и Владимир Путин у Сочију (Фото Председништво Србије)

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас након састанка са председником Русије Владимиром Путином да су односи две земље одлични и да Србија рачуна на подршку Русије у свим међународним организацијама, као што може и Русија на српску подршку у њима. Вучић је рекао новинарима у Сочију након састанка са Путином да Србија није гласала ни за један међународни акт који је био против Русије.

Он је рекао да људи у Србији „више цене Путина него што су ценили неке раније руске лидере”.

Вучић је навео да Србија „не би била бомбардована 1999. године да је тада на власти у Русији био Путин”.

„Пренео сам очекивања о питању преговора са албанском страном имајући у виду њихове најаве”, рекао је Вучић говорећи о састанку у Сочију и додао да албанска страна „покушава да искамчи само признање, а да Србија не добије ништа”.

Он је оценио да трговинска сарадња две земље расте и додао да је добио уверавања од председника Путина да ће Србија моћи да купи додатне количине гаса без обзира на разговоре Русије и Украјине, преноси Бета.

  

Путин: Русија спремна да подржи решења за Косово ако иду у корист Београду

МОСКВА - Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас након сусрета са српским председником Александром Вучићем да позиција Русије око Косова остаје непромењена, али да је спремна да подржи компромисна решења ако су у корист Србије.

Основа за регулисање проблема мора да остане Резолуција 1244 Савета безбедности УН, где су дефинисана основна правила решавања конфликта, укључујући поштовање територијалног интегритета, као и обезбеђивање законских интереса свих етничких група у том региону, рекао је руски председник на заједничкој конференцији за новинаре.

„При том је Русија спремна да подржи могућа компромисна решења за косовски проблем, ако буду постигнута између Београда и Приштине. Наравно да ћемо без услова подржати позицију Србије”, рекао је Путин, преноси Бета.

Он је навео да је Вучићев и његов данашњи разговор у Сочију био „веома користан и садржајан”, и да ће сигурно допринети даљем развоју руско-српског пријатељства и стратешком пријатељству.

 

Русија ће обезбедити Србији довољно гаса

СОЧИ - Русија ће обезбедити Србији довољно гаса без обзира на исход разговора између Русије и Украјине по питању транзита руског гаса, изјавио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је за то данас добио уверавања од руског председника Владимира Путина.

„Ми у Србији имамо једна велики проблеме, а тиче се снабдевања гасом пошто не знамо како ће тећи то све са Украјином. Људе у Србији хоћу данас да умирим, добио сам уверавања председника Путина и Милера (из Гаспрома) да ћемо моћи да купимо додатне количине руског гаса са територије и неких других земаља и да са сигурношћу можемо да чекамо и извесношћу први и други квартал следеће године, без обзира на то како ће тећи разговори између Русије и Украјине”, рекао је Вучић.

Истиче да се због тога много сигурније осећа и да зато не може осмех да сакрије.

„Хвала Путину и руским пријатељима на томе”, поручио је Вучић на заједничкој конференцији за медије са председником Русије.

Како је Вучић рекао, грађани Србије ће имати довољно гаса захваљујући данашњим разговорима са Путином и оним што је руски председник рекао.

„Ми гас плаћамо редовно и што се гаса тиче ми смо то решили”, додао је Вучић.

Председник Путин је рекао да Русија само повећава испоруке и да имају историјски максимум испорука у Европу.

На питање шта ће се десити у случају да буде прекинут транзит руског гаса кроз Украјину, Путин је рекао да је Русија спремна да очува украјински транзит и да се о томе разговара, као и да то није тајна.

„Једино што услови украјинске стране нису прихватљиви за нас, али то је почетак преговора и надам се да ћемо усагласити ставове. Србији ће бити обезбеђен гас, у сваком случају, по другим неким рутама. Питање које смо данас разматрали је повећање испоруке Србији због раста привреде, јер су потребе Србије веће сваке године и ја желим да честитам српском руководству и председнику Србије”, поручио је Путин.

И без украјинског транзита ми ћемо моћи да повећамо испоруку за Србију, додао је Путин.

Што се тиче учешћа Србије у пројекту Турски ток, Путин каже да је он могућ.

„Ми смо спремни. Српски део гасовода од границе Бугарске до Мађарске скоро је спреман и 90 одсто је већ постављено и 85 одсто Србија је већ спремна. Питање је у транзитним станицама, али оно што ми видимо без обзира на бројна уверавања и молбе руске стране, јесте да се обезбеди испорука кроз Турску и Бугарску. Видимо да бугарска страна свесно одуговлачи реализацију пројекта на својој територији”.

Путин додаје да се Русија више пута обраћала Бугарској да реализује Турски ток, али да бугарско руководство вероватно, под притиском, не жури са тим.

„Видећемо како ће се даље реализовати тај пројекат на бугарској територији.

Ако бугарско руководство не жели тај ток ми ћемо наћи друге могућности на југу Европе. Са Србијом имамо и друге заједничке пројекте не само испоруку гаса. То су наше нафтно-гасне компаније које раде и оне ће повећавати улагање, а имамо и друге планове. Чини ми се да смер сарадње има јако добру перспективу”, закључио је Путин, преноси Танјуг.

 

Вучић: Надам се да са Путином отворамо Храм Светог Саве

СОЧИ - Председник Србије Александар Вучић изразио је данас очекивање да ће председник Русије Владимир Путин наредне године у Београду отворити Храм Светог Саве на Врачару.

„Надам се да ће следеће године бити у Србији и заједно са нама отворити Храм Светог Саве, који је један од највећих и најважнијих православних светиња на свету”, рекао је председник Србије новинарима на конференцији коју је одржао са руским председник Владимиром Путином.

Вучић је у првом делу заједничке конференције рекао да је позвао председника Русије у Београд, коме је између осталог захвалио на подршци на бројним пољима.

Председник је рекао новинарима да је у Москву донео и писмо српског патријарха Иринеја и да је захвалио Русији на подршци око изградње тог величанственог храма на Врачару, преноси Танјуг.

Конференција је била прилика и да председник Русије каже да ће у Србију ускоро бити враћена и највреднија културна реликвија.

Враћање те 166. странице једног од највећих драгуља српског културног наслеђа – Мирослављевог јеванђеља, писаног у 12 веку, која се чува у Националној библиотеци у Сан Петербургу, биће враћена на основу споразума Русије и Србије, потписаног 19. октобра у Београду током посете руског премијера Дмитрија Медведева.

  

Хвала Русији за подршку око Косова и Метохије

СОЧИ  - Председник Александар Вучић изјавио је данас да је захвалан Русији на подршци међународном праву и Србији по питању Косова и Метохије и очувања територијалног интегритета наше земље.

Он је, на заједничкој прес конференцији са руским председником Владимиром Путином, рекао да је шефу руске државе пренео своја „невелика очекивања о будућности по питању преговора са албанском страном”.

„Пре свега имајући у виду њихове изјаве, најаве и покушаје да се додатним притисцима искамчи само признање независности Косова, а да Србија не добије ништа”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

То, поручио је, није ни могуће, ни реално и неће се догодити.

Вучић је поновио да је захвалан Путину на томе што по том питању Србији пружа сталну и чврсту подршку.

 

Успешна војнотехничка сарадња са Русијом

СОЧИ - Председник Србије Александар Вучић изразио је данас у Сочију, након разговора са председником Русије Владимиром Путином, задовољство војно-техницком сарадњом са Москвом.

„Имамо одличну војно-техничку сарадњу. Захвалан сам на подршци нашој армији” рекао је он на заједничкој прес конференцији.

 

Нисам оптимиста о компромису за КиМ, разговараћемо

СОЧИ – Председник Србије Александар Вучић рекао је, на почетку разговора са руским председником Владимиром Путином, да није оптимиста када је реч о постизању коначног компромисног решења између Београда и Пришине.

Вучић је потом, најављујући теме о којима он жели да разговара са шефом руске државе, информисао Путина да је гасовод кроз Србију практично завршен, што је велика шанса за развој наше земље и што ће утицати на бољу будућност грађана.

Обраћајући се Путину на руском језику, Вучић је рекао да му је драго да се поново сусрећу и захвалио је на времену које је руски председник издвојио са овај сусрет, што је за њега лично велика част, преноси Танјуг.

„Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију”, нагласио је Вучић, у обраћању на почетку састанка, који ће бити настављен у четири ока.

Председник је још једном захвалио Путину на сталној подршци коју пружа Србији за очување њеног територијалног интегритета и националних интереса.

„Али, морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизања коначног компромисног решења између Београда и Пришине, али о тој теми ћемо заједно разговарати”, рекао је Вучић.

Он је указао да је економска сарадања Србије и Русије све боља, те да робна размена континуирано расте.

Подсетио је да се у Србији спроводе пројекти са РЖД-ом, те похвалио одговорност и професионализам руских партнера.

Посебно је захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу за сарадњу.

Вучић је подсетио на Путинову посету Београду с почетка године, које се, каже, са задовољством сећају грађани Србије, и позвао руског председника да дође поново у Србију.

„Очекујемо у скорије време да посетите нашу земљу”, рекао је Вучић.

Вучић је руском председнику уручио писмо патријарха Иринеја које му је поглавар СПЦ лично упутио.

Коментари67
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pusti Snovi
Mozda nas ne di bombardovali da je Putin bio predsednik Amerike,...mozda!
Jovan ©
"Vucic se osvrnuo na jučerašnje razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenevši da je sa njim, na inicijativu šefa ruske države, u dva ili tri navrata razgovarao nasamo, ali da sadržaj tih razgovora ne može da obelodanjuje." Vesti, 05.12.2019. 14:30 .
Srdjan Loncar
Bilo ko da je bio na celu RF 1999 mogao je da spreci bombardovanje SCG koristeci samo TELEFON: Ako 1 bomba padne na SCG, odmah sledeci dan pada takticka nuklearna bomba na predgradje Berlina (recimo Wandsee) ili Londona (da kazemo-Notting Hill).Posle toga bi usledila Gvozgdena Zavesa, ali ne bi bilo okupacije Iraka, US ne bi bacila kroz prozor $8 triliona (8 hilja. milijardi) 20 ak hiljada US marinaca ne bi uzaludno poginuli niti bi preko 100 hiljada bili tesko osakaceni, milion ubijenih Iracana
Rusofil
Kazete da bi posle toga bila gvozdena zavesa.Potcenjujete Zapad jer onakva Rusija nebi trajala ni mesec dana.Mrzite Gorbacova, ali on je spasao Rusiju od propasti.
Igor G.
Paradoksalno je da aktuelna vlast priča o evropskom putu Srbije, a istovremeno nas preko svojih medija ubeđuje kako je Zapad loš, a Rusija alternativa kojoj bi možda trebalo da se priklonimo. Licemerno je i ponašanje svih onih koji nam govore kako je Zapad opasan po nas, a odlaze tamo da žive i rade dok govore kako je Rusija naša bratska zemlja.
Драган П.
Србијанац је територијална одредница и односи се на Србију, и то ону ужу, испод Саве и Дунава, не и на Војводину. Барем је тако у Војводини. Никакве везе нема са национализмом. Самим тим, термин "србијанска власт" нема смисла, јер ужа Србија нема своју власт. Немачки "serbische" и мађарски "szerb" значе "српска", а не "србијанска". Одредницу „Србијанац“ користе Срби и остали преко Дрине, Саве и Дунава, али одредницу „србијанска власт“ користе искључиво Хрвати и нико други. Срби не.
Драган П.
Србијанац је територијална одредница и односи се на Србију, и то ону ужу, испод Саве и Дунава, не и на Војводину. Барем је тако у Војводини. Никакве везе нема са национализмом. Самим тим, термин "србијанска власт" нема смисла, јер ужа Србија нема своју власт. Немачки "serbische" и мађарски "szerb" значе "српска", а не "србијанска".
Прикажи још одговора
Veliša
Teško da bi iko odvratio NATO od tog poduhvata jer je demonstracija sile nad relativno nemoćnim bila u tom trenutku za njih neophodna. Morali su brutalno da dokažu superiornost i udovolje svom egu. I Milan Milutinović je govorio da mu je napomenuto u mučnim pregovorima u Rambujeu da je odluka o bombardovanju već doneta i da se to praktično ne može izmeniti jer je za NATO to najbolja opcija.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.