Понедељак, 04.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Србија ће новчано помоћи Албанији да санира последице земљотреса

(Фотографије Бета-АП)

Тирана - Влада Србије ће у понедељак донети одлуку да значајном, великом сумом новца помогне Албанију, након разорног земљотреса који је недавно погодио ту земљу, изјавио је у Тирани председник Србије Александар Вучић.

„Верујем да ћемо бити један од три или четири највећа билатерална донатора за пострадале у Драчу, Туману и другим местима у Албанији”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Тирани, након састанка са премијерима Албаније и Северне Македоније и председником Црне Горе.

Вучић је поново изразио саучесће свим породицама настрадалих у земљотресу који је погодио Албанију, наводећи да је Србија помогла онолико мало колико је могла, слањем јединица Сектора за ванредне ситуације.

„Искрено смо саосећали са албанским народом и мислим да је већина људи у вашој земљи то могла да осети”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Привлачност јединственог тржишта рада

Тирана - Председник Србије Александар Вучић изјавио је, по завршетку самита о „малом Шенгену” у Тирани, да су на састанку донесене важне одлуке за унапређење трговинске размене три земље, које ће бити потписане у Подгорици или Београду, у зависности од договора. „То је од огромног значаја за цео регион”, подвукао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Он је напоменуо да ће, поред тога што ветеринарске и фитосанитарне инспекције на граници Србије и Северне Макеодније раде 24 сата, и царински тимови имати састанак у наредном периоду, како да се олакша царињење и да се даље смањује чекање на граници.

У том смислу, додао је да ће повећати број трака и вага на граничним прелазима, како би камиони неупоредиво брже пролазили - шест или седам уместо 23 сата.

Вучић је навео да би требало да се имплементира договор о тзв. повлашћеним операторима, што ће Србија и Албанија потписани билатерално на следећем састанку, а то подразумева да одређене компаније, које су већ препознатљиве могу лакше да прелазе границу.

„Прелаз Пресево - Табановце пређе 320.000 камиона годишње. Онда видите колика је то корист за све”, рекао је председник Србије. Он је поновио да је од великог значаја и, зато желе да покушају, да формирају што јединственије тржиште рада, што ће значити убедљиво веће привлачење инвестиција.

То, каже, значи да ће радници из Србије, који желе да раде у Албанији или Северној Македонији, имати могућност да се евидентирају и да имају трајну радну дозволу у обе земље, што ће важити и обрнуто.

„То је од огромног знаачаја за све наше земље које имају проблем са тржиштем рада и тек ћесе суочити са проблемима”, рекао је Вучић и додао да би такво јединствено тржиште рада било много привлачније него што је свако појединачно.

Он је најавио да ће Влада Србије у понедељак донети одлуку да значајном, великом сумом новца помогне Албанију, након разорног земљотреса који је недавно погодио ту земљу.

Вучић је поново изразио саучесће свим породицама настрадалих у земљотресу који је погодио Албанију, наводећи да је Србија помогла онолико мало колико је могла, слањем јединица Сектора за ванредне ситуације. „Искрено смо саосећали са албанским народом и мислим да је већина људи у вашој земљи то могла да осети”, рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће убудуће јединице за ванредне ситуације Србије, Северне Македоније и Албаније блиско сарађивати када се догоди трагедија у некој од те три земље, па ће истог тренутка све расположиве снаге бити на располагању земљи коју је погодина непогода и органима свакој земљи, јавља Танјуг.

Црна Гора је добродошла

Тирана - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Црна Гора добродошла у иницијативу „мали Шенген” уколико жели да учествује, а да ће Србија, Северна Македонија и Албанија свакако наставити свој пут.

„Црна Гора је увек добродошла, они желе да погледају папире, да виде билатерално шта могу да ураде, шта желе... Ми смо рекли - добродошли, а ми ћемо свој пут да наставимо на добар и коректан начин”, рекао је Вучић у разговору са српским новинарима, упитан како види то што је и председник Црне Горе Мило Ђукановић учестовао на састанку у Тирани.

Вучић је рекао и да је задовољан што је Ђукановић био присутан на састанку у Тирани, на којем су, поред њих двојице, били и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев.

Црна Гора је од почетка иницијативе, која је потекла од председника Србије, била уздржана, уз бојазан да би могла угрози европске интеграције региона, преноси Танјуг.

Рама не разуме зашто Приштина не учествује

Тирана - Ветрови прошлости овде не могу да дувају, поручио је албански премијер Еди Рама по завршетку самита „малог Шенгена” у Тирани.

На заједничкој прес конференцији са председницима Србије и Црне Горе и премијером Северне Македоније, Рама је рекао да је иницијатива „мали Шенген” изузетно важна за земље региона и да због тога не разуме упорно одбијање Приштине да јој се прикључи.

„Састали смо се како би изградли мост између прошлости која нас дели и будућност и која нас уједињује”, рекао је Рама . Константно одбијање косовских органа да присуствују за столом лидера из иницијативе није, каже Рама, нешто што може да разуме.

„Имамо заједничку судбину на одређеном простору и у обавези смо да правизеђемо прошлост и обезбедимо мир и просперитет за сву нашу децу”, поручио је Рама, истичући да „смо у Тирану позвали свакога, као и на претходним састанцима”, рекао је Рама.

„Ово је иницијатива која никога не искључује и није наметнута ни од кога. Дозволите ми да отворено кажем - за мене константно одбијање косовских органа да присуствују овом столу није нешто што могу да разумем. Ово је важно и за само Косово. Ми смо овде да бисмо изградили мост ка будућности”, истакао је албански премијер.

„Моје дубоко уверење да је цео процес у потпуности кохерентан са идејом сваке од земаља да постане део европске породице, с тим што ћемо убрзати тај процес како бисмо на нашем простору поставили стандарде у складу са четири слободе: слободним кретањем људи, робе, услуга и капитала”, нагласио је.

Рама је истакао да у региону треба, пре свега, створити боље услове за будућност. „Знамо да се неке болести из прошлости лече, није нам потребно да измишљамо нове лекове, треба да видимо како то у сличним стварностима функционише”, рекао је албански премијер.

Уверен је да договори које су постигнути могу да се претворе у свакодневну реалност грађана и фирми. „Самоискључење, изолација и одбијање никада нису донели нешто добро и нису засадили дрво са корисним плодовима за нове генерације”, закључио је Рама, јаваља Танјуг.

Рама: Косово се самоизолује

Тирана - Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да нема никаквих додатних услова за укључивање такозваног Косова у иницијативу „мали Шенген” и истакао да сматра да „Косову није потребна самоизолација”.

„Ако је Косову потребно поштовање, интеграција, економски развој, ово је тај пут”, рекао је Рама на конференцији за новинаре у Тирани, после састанка са лидерима Србије, Северне Македоније и Црне Горе, упитан да ли је било неких додатних услова за учешће Косова и шта мисли о коментарима Хашима Тачија на иницијативу „мали шенген”.

Рама је рекао да је иницијатива инклузивна, да никога не искључује и да би се било каква условљавања сматрала неприхватљвим.

„Нема услова, нема ничега што искључује било кога. Ако се договоримо са Србијом, Црном Гором, Северном Македонијом да идемо у либералиазцију у сваком смислу, можете ли да ми кажете шта Косово добија тиме што није овде”, питао је Рама.

Говорећи о изјавама Хашима Тачија, који је рекао да регионален иницијативе немају смисла, каже да му је жао због њих и додаје да су оне резултат унутрашње политике на путу који он сматра слепом улицом. „Косову није потребна изолација, да само себе искључује”, рекао је Рама.

Додао је да постоје четири земље које држе врата отворена за преостало двоје са Западног Балкана, додајући да је то прави пут уколико Косово жели интеграцију и економски развој.

Рама је рекао да је иницијатива „мали шенген” иницијатива за будућност којом се гради мост између прошлости и будућности, прошлости која дели и будућности која уједињује, преноси Танјуг.

Ђукановић: Иза иницијативе не видим идеју замене за ЕУ

Тирана - Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да у оквиру дијалога о такозваном „мини шенгену” не препознаје у било чијем уцешћу у том дијалогу идеју да се ЕУ замени неком другом унијом.

„Кад би се то појавило, наш одговор био био, 'не и хвала'“, рекао је Ђукановић одговарајући на питања новинара на прес конференцији после састанка са још тројицом лидера са Западног Балкана у Тирани.

Поновио је да је циљ његове земље да буде чланица ЕУ, да не види никакву замену за то и да подржава све регионалне иницијативе које воде ка том циљу.

Ђукановић је подсетио да Црна Гора седам година преговара са ЕУ, да је ништа не колеба у том процесу, да јој није потребна замена за тај пут, те поновио да подржава све регионалне иницијативе које је приближавају том путу.

Заев: Убрзање европских интеграција

Тирана - Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да ће Албанија и Северна Македонија преузети софтверски систем из Србије који ће омогучити грађанима те две земље да могу електронски да аплицирају за посао, а да ће тај систем отворити прилику свим грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније да раде у ове три земље без додатни докумената, радних дозвола или виза.

Заев је на конференцији за медије у Тирани након састанка с председником Србије Александром Вучићем, председником Црне Горе Милом Ђукановићем и премијером Албаније Едијом Рамом у оквиру иницијативе о „малом Шенгену”, рекао да ће након наредног састанка у Београду, крајем јануара или почетком фебруара 2020, грађани Србије, Северне Македоније и Албаније већ моћа да осете користи од ове регионалне сарадње.

Како је казао, 24-часовна сарадња царинских служби на граници између Србије и Македоније већ даје резултате.

Он је такође нагласио да су Северна Македонија и Србија успеле за четири недеље, након састанка у Охриду, да договоре отварање новог граничног прелаза Лојане-Миратовац, од кога у 95 одсто случајева пре свега имају корист Албанци са обе стране границе. Македонски премијер позвао је лидере свих земаља у региону да очествују на састанку који ће бити одржан у Београду.

Када је реч о европским интеграцијама, он је нагласио да је ова инцијатива само њихово додатно убрзање и ништа даље, те да служи отклањању нетрпељивости у региона на путу ка ЕУ.

„Подршку коју добија из ЕУ и САД говори о томе. На путу ка ЕУ да се трансформишемо јер ми можемо да се европеизујемо кроз такве врсте сарадње, а дужност нам је свакако да то и радимо у интересу наших грађана, привреде”, казао је Заев.

Он је нагласио да политичари као „слуге народа” треба да раде оно што је у интересу грађана и да омогуче европску перспективу што је пре могуће, преноси Танјуг.

Коментари54
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Александар Михаиловић
И треба их наградити за признање "К", комадање Србије и учешће њене војске у агресији на Србију 1999.г, посебно за реновирање "жуте куће" и будућу тиху окупацију Србије. Посланици ПУПС-а могу у име пензионера да донесу одлуку да се од пензија узме бар 5%, од породиља такође, те да им се новчано помогне. Ко се помаже и коме иду те паре? Могу злобници да посумњају да се ради о прању пара и узимању великих провизија, онако братски. Права помоћ се даје у ономе што им треба, а за предвиђене износе.
Goran
Lubav se ne kupuje i ljubav se ne prodaje vec se ljubav za ljubav daje. Poslali smo telegram saucesca...poslali smo ekipu za vanredne situacuje...za koga je dosta je.
Vujisic
Srbija je okupirana. Vlada po diktatu donosi odluke koje nam mnogostruko stete.
pavle krstic
Nne mogu da shvatim zasto nudimo Albaniji i Severnoj Makedoniji tzv mali Sengen Pa Albanija nas je pre 20 godina napala, na njihovoj teritoriji su bili koncentracioni logori za Srbe.Priznali su Kosovo prvi a SM odmah posle.Sada uvek glasaju za prijem te kvazi drzave u Unesko i Interpolo(i opet ce)a mi im se klanjamo.Na osnovu kog zakona je donesena ta odluka?Kako cemo da objasnimo nasim saveznicima tako ponasanje.Oni nam pomazu a mi sami sebi stavljamo klip medju noge
Marko Ivkovic
Za to su pare odvojene a da li ce Politika objaviti da deciji i roditeljski dodatak nije uplacen?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.