Уторак, 07.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Зашто хлеб месимо у иностранству

Увоз хлеба, вишак пекара и непостојање занатске коморе главни проблеми, кажу у Унији пекара Србије
Да ли странци боље месе хлеб од Срба (Фото Пиксабеј)

Пекарство у Србији се, поред повећаног увоз хлеба и пекарских производа, суочава и са 40 одсто више пекарских радњи од оптималног броја, али и с непостојањем закона о занатству, односно занатске коморе, изјавио је данас председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

„Повећању увоза смрзнутог и полуготовог хлеба и пецива у Србију допринеле су дистрибуција у трговинском ланцима, као и фирме које овдашње хотеле и друге угоститељске објекте снабдевају углавном смрзнутим пецивом”, казао је Пралица. Пралица сматра да је један од главних проблема у пекарству у Србији све већи број пекара, које уситњавају тржиште, често не послују по пропису и не пријављују раднике.

„Процена је да у Србији има око 7.000 малопродајних пекарских радњи, али тачан број произвођача се не зна, јер нису све фирме, односно предузетници регистровани на исти начин. Ипак, и голим оком се може видети, нарочито у Београду, да има све више пекара, процена је око 40 одсто више од оптималног у односу на број становника”, рекао је агенцији Бета.

Додатан велики проблем је мањак продаваца у пекарама и недостатак квалификованих мајстора пекара.

„Српском пекарству је хитно потребан и закон о занатству, као и успостављање занатске коморе, како би се област уредила на прави начин”, казао је Пралица.

Подсетио је да се дневно у Србији произведе 3,5 милиона векни хлеба.

У Србији се годишње поједе у просеку нешто више од 100 килограма хлеба по становнику, што је три пута више од просека у Европи.

„Политика” је данас објавила да је Србија у 2019. години више него удвостручила увоз хлеба и пекарских производа: увезено је 6.000 тона „свежег” хлеба, пецива и тоста у вредности од 6,8 милиона евра.

Годину дана раније, 2018. године, увоз је вредео 3,1 милион евра, а како „Политика” незванично сазнаје, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарске, па и Хрватске у којој је од уласка у ЕУ увоз хлеба знатно повећан.

Лист је пренео да се замрзнуто увозно пециво пред очима купаца само „допече”, углавном у трговинским и пекарским ланцима и продаје као свеже.

Коментари19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nesa
I mi smo jeli zamrznuti hleb 1993 godine...ustanem rano , u 5 da kupim polubeli. Nekoliko komada i onda stavimo u zamrzivac i imamo hleb par dana....da se ne guramo svako jutro sa ostalom sirotinjom. Bilo je jeftinije u prodavnici nego da mesimo kod kuce , brasno skupo, ulje... e kad se setim, koja smo mi bili sirotinja.
Glupa nacija
Tako glup narod i zemlja kao sto smo mi treba da nestane! Ja mogu da razumem da uvozimo nešto sto je kvalitetno ali mi uvozimo najveće smece pekarske industrije!
Miloš
U Srbiji se jede tri puta više hleba nego što se jede u Evropi zato što smo siromašni.
нико није надлежан
Ја сам се пре годину дана, када сам утврдио да велики београдски произвођач хлеба, пече замрзнути хлеб и пециво, обратио Унији потрошача,Политици-потрошач, тржишној инспекцији и др., са питањем да ли се такав хлеб после куповине може стављати у замрзивач, и да ли је то здраво. Моје питање је било, и да ли продавац мора да означи такво пециво и хлеб да су печени од замрзнутог теста. Никада ни од кога нисам добио одговор. Милом Политику да ово питање постави технолозима и инспекторима.
Srpski pekari imaju dobar i raznovrstan hljeb
Smrznuti hljeb je hljeb lošeg kvaliteta sa hemikalijama za očuvanje svježine i brzog dizanja tijesta.Ljudi ga kupuju jer je jeftin i gdje se prodaje okolni pekari zatvaraju radnje.Posao pekara je loše plaćen, radno vrijeme znamo.Živim u Švajcarskoj i sve samousluge peku taj smrznuti hljeb. Teško je pronaći pekaru, a tu je hljeb 3 puta skuplji.Na Zapadu je postalo popularno hljeb sam mijesiti. Srpski pekari imaju jako kvalitetan hljeb. Kad stignem u Bg odmah odem pekaru kupiti hljeb i peciva.
Zečević Mihailo
Увозимо смрзнути хлеб из хрватске.Дали је ово масло нашег министарства и којег? Толико имамо могућности да ми извозимо у друге земље, овако спали смо на увоз од кога од хрватске? Ово је директан удар на нашу прерађивачку пекарску индустрију. Господо,ви увозите тесто којег су нам други умесили .Тако нам је и са уџбеницима ко их штампа па хрвати,из њих уче наша деца.Зашто је слађе туђе! А, где је домаћи хлеб у рафовима,дали се погледате у огледало!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.