Петак, 03.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Политикин” 116. рођендан

Прослава рођендана Политике (фото Ненад Неговановић)

Уха­љи­ни тка­ној и про­ша­ра­ној од ве­сти, из­ве­шта­ја, ко­мен­та­ра, ко­лум­ни, ре­пор­та­жа, освр­та, бе­ле­шки... и укра­ше­на фо­то­гра­фи­ја­ма ко­је све­до­че о до­га­ђа­ји­ма, нај­ста­ри­ја но­вин­ска да­ма на Бал­ка­ну – „По­ли­ти­ка” до­че­ка­ла је свој 116. ро­ђен­дан. У ње­ну част сла­вље је при­ре­ђе­но у ре­сто­ра­ну „Три ше­ши­ра”. Под овим кро­вом за­че­та је иде­ја о осни­ва­њу на­шег ли­ста, а не­ки ка­жу и Ска­дар­ли­је као бо­ем­ске че­твр­ти. Та­ко „По­ли­ти­ка” и дух јед­ног не­про­ла­зног вре­ме­на иду ру­ку-под ру­ку.

– Го­ди­на за на­ма би­ла је те­шка, ипак, ус­пе­ли смо да за­др­жи­мо ко­рак на тр­жи­шту, на­да­мо се да ће­мо на­ста­ви­ти да чу­ва­мо утвр­ђе­не вред­но­сти и тра­ди­ци­ју. Не­ће би­ти ла­ко, али узда­мо се у ен­ту­зи­ја­зам и енер­ги­ју по­пут оне са ко­јом је и осно­ва­на „По­ли­ти­ка” 1904. го­ди­не – ка­же Жар­ко Ра­кић, в. д. глав­ног и од­го­вор­ног уред­ни­ка на­шег ли­ста.

Он до­да­је да се сви за­јед­но тру­ди­мо да на­пра­ви­мо број са ак­ту­ел­ним до­га­ђа­ји­ма и у зна­ку се­ћа­ња на 116 го­ди­на по­сто­ја­ња.

– По­но­сни смо што су че­стит­ке упу­ти­ла мно­га зна­чај­на име­на из све­та по­ли­ти­ке, кул­ту­ре, умет­но­сти, спор­та… Ме­ђу њи­ма су пре­ми­јер­ка Ана Бр­на­бић, Но­вак Ђо­ко­вић, па­три­јарх Ири­неј, ве­ли­ки број ми­ни­ста­ра, а Љу­бивоје Ршу­мо­вић че­стит­ку је сро­чио у пе­сму – под­се­тио је Ра­кић.

Као и пре ви­ше од јед­ног ве­ка, „По­ли­ти­ка” је и да­нас нај­ва­жни­ји и најутицајниjи днев­ни лист у Ср­би­ји, оце­њу­је Мар­ко Ал­бу­но­вић, за­ме­ник глав­ног и од­го­вор­ног уред­ни­ка.

– Част је и при­ви­ле­ги­ја ко­ја оба­ве­зу­је ра­ди­ти у „По­ли­ти­ци”, ко­ју су ге­не­ра­ци­је но­ви­на­ра на­чи­ни­ле де­лом на­ше кул­тур­не ба­шти­не. Ме­ња­ле су се уред­нич­ке гар­ни­ту­ре, ме­ња­ле су се стран­ке на вла­сти, али је „По­ли­ти­ци” Ср­би­ја увек би­ла на пр­вом ме­сту – на­гла­сио је Ал­бу­но­вић.

Уред­ни­ци, но­ви­на­ри, лек­то­ри, фо­то-ре­пор­те­ри, пре­ла­ма­чи, ске­не­ри­сти... ства­ра­ли су ову је­дин­стве­ну но­вин­ску стра­ну у сла­вље­нич­кој ат­мос­фе­ри, уз му­зи­ку анег­до­те и успо­ме­не.

Ро­ђен­дан­ску тор­ту „По­ли­ти­ци” је да­ро­вао Ср­ба Јо­ва­но­вић, су­о­сни­вач фе­сти­ва­ла по­сла­сти­ца и слат­ки­ша „Сла­дак жи­вот”.

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Slobodan - Boda
Od malena znam da je "POLITIKA" redovno dolazila u nasu kucu. Voleo sam u pocetku onaj deo za decu, a kako sam odrastao, "sve vise i drugih stranica su me interesovale".Kada sam osnovao svoju porodicu poceo sam i ja na obliznjem kiosku za novine sa onim cuveni jutarnjim: "komsija daj mi jedne novine" i zna se to je "POLITIKA".Godinama, ponosno, ponekad opravdano prkosno, nekad diplomataki smirujuce, "POLITIKA" je postojala jer je uvek govorila samo istinu. Srecan rodjendan i jos puno takvih
Zagy
Sretan rođendan voljenoj "Politici", uz najbolje želje.
Bato
Uz Politiku sam naucio pisati,tata je donosio svaki dan politiku a u drugom dijelu je bio dio za djecu,Paja patak,Mini,Miki Silja,Cika Jova Zmaj i mnoogo toga za djecu.Hvala i danas ne mogu bez mog jedinog lista.Renome koji imate izgradjivan je od prvih dana,zato srecan rodjendan i da ne zaboravim hvala osnivacima iz porodice Ribnikar.
Заврам
Нижи рођендане, бисерне огрлице, избрушене најтананијим филигранским умећем... осећањем за истину и меру - у свим својим рубрикама. И тако јединствена, поносна, и уздигнута чела, драга "Политико", увек, и у веке векова, личи само и једино - на најбољу. На саму себе.
Raca Milosavljevic
... tople cestitke i zelje da jos mnogo godina stojite na braniku pravog novinarstva ....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.