петак, 07.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 29.01.2020. у 13:16

Погон српске фабрике „Јумко” отворен у Дрвару

(Фото Танјуг/Инстаграм Будућност Србије)

ДРВАР – Српска фирма из Врања „Јумко”, која се бави производњом текстила, данас је у Дрвару свечано отворила свој погон у присуству председника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће се Србија борити да Србима у БиХ буде још боље.

„Надам се да ћете сада мало боље да живети, јер имате у породици још једну плату. Борићемо се да вам буде још боље”, рекао је Вучић у разговору са радницама, од којих су неке добиле посао први пут после више од 20 година.

Вучић је у разговору сазнао да ће радницама бити повећане плате када буду завршиле обуку и нагласио да је то веома важно за опстанак Срба у Дрвару.

Председнику је током обиласка речено се у тој фабрици израђује 20.000 униформи за раднике ЕПС-а.

У том погону је пре неколико недеља 80 жена на плаћеној обуци већ почело са производњом, а до краја јануара планирано је да буде запослено још двадесетак радника.

Подршка Србије у привредном развоју Дрвара договорена је у септембру 2019. године приликом посете председника Србије.

Уз подршку Владе Србије у реконструисаном простору некадашње пекаре сада 80 Јумкових радника производи мантиле, а најављена је и производња радних одела.

Дрвар, у коме су већина житеља Срби, налази се у Федерацији БиХ, а описује се и као град повратника којима ће нова фабрика дати прилику да обезбеде егзистенцију и наду за опстанак, јавља Танјуг.

Од посебног значаја за Дрварчане је што ће 90 одсто запослених бити жене, а сви новозапослени радници проћи ће обуку у трајању од три до шест месеци.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић раније је Танјугу изјавила да отварање погона врањске фабрике „Јумко” у Дрвару улива наду и поверење Србима за опстанак у тој повратничкој општини, женама које у њој раде даје могућност да коначно остваре радни однос и допринесу кућном буџету, а општини да убрза економски развој.

„Значај ове фабрике је изузетан првенствено за жене које су тренутно запослене у њој, а индиректно је велики значај и за општину с обзиром да Дрвар спада у ред најнеразвијенијих општина на подручују Федерације БиХ. Тако да у једном дану отворити 100 радних места у оваквим приликама је регионална вест”, истакла је Рунић.

За помоћ развоју Дрвара Влада Србије определила је износ од милион евра, а део тих средстава уложен је и у уређење послове зоне „Млин”, где је „Јумко” тренутно смештен.

Отворена филијала Комерцијалне банке

ДРВАР – Комерцијална банка отворила је данас своју пословницу у Дрвару у Федерацији БиХ, где је већинско становништво српско, у присуству председника Србије Александра Вучића.

„Дошао да видим да ли смо урадили оно што смо обећали. Ту је и фабрика коју отварамо, а подружница банке показује да смо решили да радимо оно што смо рекли пре само неколико месеци”, рекао је Вучић окупљеним грађанима испред банке, захваљујући им на „дивном дочеку”.

Најближа експозитура Комерцијалне банке мештанима Дрвара била је на око 55 километара, у Мркоњић граду.

Вучић је поручио да то није крај подршке државе Србије, пошто Србија намерава да издвоји новац и за Дом здравља у Дрвару, који има много проблема.

Подсетио је да је тој општини већ уплаћен део помоћи у износу од 925.000 евра.

„Влада Србије је већ уплатила почетком децембра 925.000 евра и издвојиће још више новца. Помагаћемо и даље Дрвар, хвала на величанственом гостопримству”, поручио је Вучић, јавља Танјуг.

Отварању филијале Комерцијалне банке присуствовали су и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и министар здравља у Влади Србије Зоран Лончар.

У новој филијали посао су добиле четири жене из Дрвара и то је прва пословница Комерцијалне банке у тој општини.

Дрвар је једна од већински српских општина које су после Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ, а исту судбину деле и Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.

Изузев Босанског Петровца, остале припадају Кантону десет, чије је седиште у хрватском граду Ливно, са већинским хрватским становништвом.

Вучић: На Србију можете увек да рачунате

ДРВАР – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима Дрвара, општине са српском већином у Федерацији БиХ, да на Србију могу увек да рачунају и да ништа не може да буде граница, јер, иако живимо у различитим државама, увек припадамо истом, српском народу.

Вучић је, обраћајући се испред нове фабрике Јумко, указао да је Србија, од последњег пута када је посетио тај град, пре пет месеци, пребацила на рачун града 925.000 евра, новац намењен за водовод и инфраструктуру.

Најавио је помоћ Дому здравља, који је такође данас обишао, и то како у обнови, тако и платама запослених.

„Ту смо да бисмо помагали једне друге и то ћемо увек чинити. На Србију можете да рачунате. Таман онолико колико знамо да је Дрвар уз Србију и колико воли Србију, таман толико волимо и ми вас”, казао је он, јавља Танјуг.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао да РС, захваљујући Србији, може да помогне Дрвару и народу који је тамо, како каже, на неки начин сатанизован „од власти која би требало да подражва своје грађане”.

„Ако из федералних власти, чак и РС покушавају да кажњавају, да нам не враћају оно што би по закону требало, могу мислити како се односе према вама, Србима на простору Федерације БиХ”, рекао је Вишковић.

Он је поручио житељима Дрвара да нису заборављени, и да је данашња посета доказ за то.

„И нећете никада бити заборављени. Ми ово место доживљавамо као сва места у РС, и односићемо се исто као према свим местима у РС”, додао је Вишковић.

Како је рекао, Вучић је пуно обећао, али верује да ће он, као човек који испуњава обећано, испунити све што је рекао.

Свака помоћ ће поправити квалитет живота људи, а за оне који су отишли представљаће пружену руку да се врате и да буду своји на своме, додао је Вишковић.

Тешке поруке из Подгорице

ДРВАР – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да из Подгорице стижу „тешке поруке”, попут оцене председника Црне Горе Мила Ђукановића да су протести „лудачки”, те, на пример, да ће у Црној Гори бити нека „православна црква”.

„То су за нас тешке поруке”, рекао је Вучић новинарима на питање о изјави Ђукановића, те истакао да то питање у Црној Гори не може да се гледа само као верско, јер је наша црква, истиче, и део нашег националног идентитета.

Он, каже, нема намеру да се меша у црквено, поготово не у духовно питање, јер, иначе, није велики верник, иако је припадник српске цркве, у којој је крштен, и не иде свакодневно на литургије.

Али, каже председник, српска црква има велики значај по српски народ:

„Српска црква је, сем духовног живота, била чувар нашег националног бића. Видите из различитих извора, тако и многих из државних структура да кажу да то није српска, већ ће је назвати 'неком православном црквом'“, приметио је Вучић, јавља Танјуг.

Сутра ће, истиче, тако урадити на Косову, те у Хрватској, као пред Други светски рат, када су имали глупу идеју да то буде хрватска православна црква, па су то променили, објаснио је он.

Вучић је указао да српски народ у Кистању, Добропољцима, на пример, опстаје само због постојања манастира Крка.

Избори су у априлу, народ ће рећи како види своју будућност

ДРВАР – Председник Србије Александар Вучић није хтео данас да коментарише одлуку „1 од 5 милиона” да учествује на изборима, истичући да су избори у априлу и да ће грађани на тим изборима показати где и како види своју будућност.

На питање новинара у Дрвару да ли то што покрет „Једна од пет милиона” излази на изборе значи да је кампања бојкота пропала, Вучић је одговорио:

„Не мислим да је било шта пропало или било шта успело и не знам ко се све крије иза тога, нити ме то занима. Не желим да коментаришем те наше партијске ствари. Избору су у априлу и народ ће да покаже своје и да каже где и како види своју будућност”, преноси Танјуг.

Додаје да иако је посвећен свом послу 24 сата дневно више не може у у тим „разним представама да похвата” о чему је реч, те да може само да замисли шта обични људи у Србији мисле о свему томе.

Немамо никаквих задњих намера

ДРВАР – Србија нема „никакве задње намере” када улаже у Босну и Херцеговину, поручио је председник Александар Вучић и истакао да је циљ да се помогне српском народу, чиме ће, каже, и економија БиХ напредовати.

„Наш је циљ да помогнемо, немамо никаквих задњих намера, ама баш никаквих”, рекао је Вучић након отварања фарбике „Јумко” у Дрвару, упитан да ли Србија отварањем фарбика у БиХ и економским јачањем шири свој политички утицај у БиХ.

Вучић каже да је Србија прошлу годину завршила са 3,8 милијарди инвестиција, што је око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану и да се отварају могућности пословних људи за улагање ван граница, али и да држава помогне.

Каже и да не види зашто би то било коме сметало јер таква улагања подижу БДП целе земље.

„Капитал и новац не знају за границе и то је добро за све и то одговара свакоме у БиХ. Не само Милораду Додику, као члану Председништва, већ и Изетбеговићу, Човићу, Џаферовићу, Жељки Цвијановић јер подиже укупан БДП земље и БиХ на економској лествици”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Истиче да Србија постаје снажнија и да први пут достиже и престиже Црну Гору и БиХ по просечним платама.

„Ми желимо да то поделимо и желимо да будемо приближни, јер овде живи милион Срба у БиХ, а уколико би се направила велика разлика у економском смислу, велики број Срба би се брзо преселило у Београд и Србију, а ми то не желимо, желимо да људи остану на својим огњиштима”, рекао је Вучић.

Вучић каже и да је погон у Дрвару мали и да није реално говорити о било каквом озбиљном ширењу утицаја.

„Да ли Немачка шири свој политички утицај запошљавањем готово 70.000 људи у Србији... Не знам какав политички утицај има, јер ме нико не позива ни из немачке амбасаде ни из њихове владе да вам кажем шта желим данас да изговорим”, рекао је Вучић.

Србија ће ускоро први пут понудити динарске обвезнице

ДРВАР – Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава на међународном тржишту хартија од вредности ускоро први пут понудити динарске обвезнице, на период од 12 година.

Вучић је рекао да међународни инвеститори имају поверења у српске обвезнице, односно економију Србије и да је то разлог зашто постоји велико интересовање за емисију еврообвезница коју је Србија данас први пут емитовала на период од 20 година у износу од 150 милиона евра.

Објашњава да је држава, када је реч о данас емитованим евро обвезницама, добијала понуде за камату која је испод 3 одсто.

„Ми смо данас добијали понуде за испод три досто камате на 20-годишње обвезнице. Колико је онда то поверење у српски финансијски систем”, приметио је Вучић одговарајући на питања новинара у Дрвару.

Додао је да су раније понуде за обвезнице биле на пет година, са каматом од 7,5 одсто.

„То значи да смо велики посао од 2014. године урадили”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је срећан што људи који иду из БиХ ка Златибору и Тари могу да иду новим ауто-путем, као и када се путује ка Северној Македонији, Бугарској или Грчкој, као што је и пут до границе са Хрватском сада „као писта”.

Ето ме и у Сарајеву, чим ме позову

ДРВАР – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Дрвару да ће доћи и у Сарајево, чим добије позив, а он, иначе, сматра да има све више ствари о којима је потребно да разговарају званичници Србије и БиХ.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли је обавестио званично Сарајево да долази у Дрвар, а посебно је указао да верује да људи у БиХ разумеју да ту долази као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који у њој живе.

„Ја се јавим свима када долазим, ја то не кријем. Никад није изненађење ни за Бакира, нити за Шефика, нити Комшића, нити Милета или за било кога. И када долазим приватно и званично на териорију БиХ, ја се свима јавим да знају да сам ту. Мислим да је то нормално понашање, да људи разумеју да овде долазим као пријатељ и као неко ко поштује земљу и људе који на њој живе. Тако да ћемо наставити нормалне односе”, навео је Вучић и поручио:

„Када год ме позову, а мислим да имамо све више ствари о којима је потребно да разговарамо и још неке идеје да заједнички да уклопимо, ето мене и у Сарајеву”, преноси Танјуг.

Каже да се са Џаферовићем последњи пут видео на отварању радова за деоницу аутопут од Кузмина до Сремске Раче.

Додаје да се најчешће среће са Додиком из различтиих разлога и да имају одличну сарадњу.

На питање о чему је разговарао са Комшићем у Израелу, председник Србије је родговорио да је била реч о свим важним питањима, а на подпитање да ли су разговарали и о тзв. отвореним питањима, он је најпре истакао да отворених питања има милион, ако је неком стало да их тражи.

„Питање је само ко ће, шта и како да отвара”, каже Вучић и додаје да то није суштина:

„Хајде да гледамо полако та питања да затварамо и да гледамо шта је то што можемо да урадимо за наше људе. На крају ћемо да останемо са милион отворених питања, али ћемо да останемо без и једног човек у свим нашим земљама и на свим нашим територијама”, поручио је Вучић.

Истакао је да је циљ да се што више људи запосли и да се види како деца остану на својим огњиштима.

Коментари2
76a1b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Hedona
Sve što je Vučić za Drvar to je isponio. Ovo su zaista lep vesti za naš narod u RS. Srbia i RS trebalo bi da se razvijaju. Srbija se danas razvija i gradi.
El Mussa The Kesseџija
@Hedona..DRVAR NIJE U RS-u ! Drvar se nalazi Herceg-Bosanskoj županiji Federacije BiH .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља