недеља, 09.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 09.02.2020. у 23:30 Данијела Давидов-Кесар
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: др МАРИЈАН ИВАНУША, шеф Канцеларије Светске здравствене организације у Србији

Србија спремна за могућу појаву вируса корона

Одређене научне институције раде на томе да се пронађе вакцина, али то је дуг процес Фото Иван Милутиновић
(Фото Иван Милутиновић)

Код више од 30.000 особа, углавном у Кини, до сада је потврђено присуство вируса корона, а од тог броја је умрло два одсто људи. Лекари су утврдили да се тежи облик болести чешће јавља код старијих од 65 година и оних који су већ имали неку придружену болест. Светска здравствена организација (СЗО) недавно је прогласила ванредну ситуацију на глобалном нивоу због овог проблема, утврдивши да се број оболелих за недељу дана више од десет пута увећао.

У разговору за „Политику” др Маријан Ивануша, шеф Канцеларије СЗО у Србији, истиче да су дате препоруке како људи треба да се понашају после проглашења ове ванредне ситуације и да оне обухватају и поштовање хигијенских мера које су већ добро познате. То значи да треба водити рачуна о честом прању руку водом и сапуном, као и да је важно да се кија у лакат или у марамицу која се одмах после тога баца. То се ради да би се спречио пут преноса вируса од једне до друге особе. „Ако особа има симптоме сличне грипу, а била је у контакту с неким ко је дошао из Кине и ко је имао вирус, сада може да позове одређени број телефона и потражи помоћ стручњака”, каже др Ивануша.

Шта заправо значи то што је СЗО у овом случају прогласила ванредну опасност?

Светска здравствена организација је донела одлуку да је реч о ванредној ситуацији на глобалном нивоу која прети јавном здрављу. То је аларм за све земље да озбиљно схвате ситуацију. Пандемија није проглашена, иако се ова епидемија сматра веома озбиљном. Највеће жариште је у Кини, а у великом броју земаља има појединачних случајева оболевања од тог вируса. Важно је да се поштују клиничке, лабораторијске и епидемиолошке препоруке у случају ако се негде појаве оболели. Све што дуже траје епидемија, ми више сазнајемо о самом вирусу и начину преношења. Још се не зна тачно која је животиња била извор вируса. С друге стране, став СЗО је јасан: нема ограничавања међународних путовања, а нема ограничења ни у међународној трговини. Уколико нека држава одлучи да не дозволи, на пример, улазак људи или материјала из Кине, она треба да обавести СЗО о томе у року од 48 сати и да образложи разлоге. Они морају да буду веома прихватљиви да би СЗО то разумела.

Да ли је то дискриминација?

То је тешко питање. Сећам се да је за време пандемијског грипа СЗО била под притиском. С једне стране су биле земље које су тражиле да се затвори граница с Мексиком, а с друге државе које су забраниле увоз свињског меса и тражиле да се убију све свиње јер се пандемијски грип звао „свињски грип”. Те мере нису имале оправдање. Научни докази су били против тога. И сада, када је реч о вирусу корона, препоруке се могу мењати зависно од ситуације. Све је транспарентно приказано на нашем сајту. То је све регулисано међународним здравственим правилником. Поред дискриминације треба да спречимо и стигму, а истовремено да применимо оне мере које су потребне за спречавање ширења вируса.

Колики ризик прети Србији да овде дође до масовнијег оболевања од вируса корона?

Људи данас доста путују, а с њима путују и вируси и бактерије, микроби свих врста. Будући да је велики број људи инфициран тим вирусом, постоји могућност да се он појави и у Србији. То није ништа страшно. Око 80 одсто људи који се зарази тим вирусом има благи облик инфекције, симптоме прехладе који пролазе сами од себе, а 20 одсто има озбиљан вид болести, као и вирусну упалу плућа, због које човек може да умре.

Да ли је Србија добро припремљена уколико се вирус појави у земљи? У јавности су се појавиле информације да немамо довољно ни лекова ни апарата…

Био сам на аеродрому у Београду са стручним тимом и видео да термовизијска камера која открива људе с повишеном температуром добро ради. Али то је мањи део спремности. Нама је важно то што смо се уверили да гранична полиција одлично сарађује с лекарима јавног здравља. Веома је важно што су грађани добро обавештени о вирусу. На аеродрому се деле обавештења на српском, енглеском и кинеском језику с тачним информацијама када и где неко треба да се јави лекару уколико има симптоме вируса корона. Ниједна земља не може да буде сто одсто спремна у случају да се појави нека пандемија. Али, кад погледамо ресурсе у Србији, можемо да кажемо да су болнице спремне да збрину пацијенте који могу да се појаве с овим вирусом. Нарочито треба спречити пренос вируса на друге особе.

У иностраним медијима се појавила вест да ова болест може да се излечи комбинацијом лекова за ХИВ и антивирусне терапије. Има ли истине у томе?

Немамо информације о томе. Став СЗО је да не постоји лек којим може да се излечи вирус корона, али се истражује да ли би неки од постојећих лекова могао бити делотворан. Инфекција се лечи симптоматски и не постоји медикамент који утиче на сам вирус.

А колико је далеко производња вакцине против овог вируса? Чујемо да постоје најаве Кинеза и Руса да ће је произвести, али и неки наши лекари су изјавили да Србија то може да учини.

Када је изолован вирус у Кини, они су сазнања поделили с међународном јавношћу и институцијама. То не сме нико да држи у тајности и да ради на справљању лека како би зарадио велики новац. Правило је да кад год се појави нови вирус, у проналажењу вакцине или лека треба да учествује више држава. Одређене научне институције раде на томе да се пронађе вакцина, али то је дуг процес. Израду вакцине против МЕРС-а стручњаци су започели пре неколико година и она још није завршена. Што се Србије тиче, мислим да има добре капацитете за израду вакцина, о чему сведочи чињеница да ће се ускоро појавити „Торлакова” вакцина против грипа. Али нисмо радили процену за вирус корона, тако да у овом тренутку не знам одговор на ваше питање.

Осим због вируса корона, грађани су уплашени и због великог загађења ваздуха, јер се неки градови стално појављују међу најзагађенијима у свету. И ви сте изјавили да загађен ваздух однесе 6.000 живота годишње у Србији. Како се то може спречити?

Неке последице загађеног ваздуха по здравље се виде брзо, а неке након неколико деценија. Треба увести неке промене, а оне или доста коштају или је тешко мењати навике људи. У многим светским градовима су унете промене, чиме је показано како ваздух може да буде здравији. Ако наставе сви људи да се возе свакодневно својим аутомобилима, онда ће ваздух бити загађенији. Треба их усмерити да се превозе бициклом, градским превозом или да пешаче. Ту је и прелазак са старијих модела аутомобила на оне новије, који мање загађују средину. Други део приче је грејање станова и кућа. Када бисмо смањили за само један степен висину температуре у просторијама, мање енергената бисмо потрошили. Тиме се смањује и загађење ваздуха. Ту је и питање које енергенте користимо. Најгоре је када неко користи отпад попут пластике за ложење, а лош је и угаљ као и дрва која нису довољно сува. Гас је много бољи од крутих горива, а најбоље је када неко има соларне системе. Битно је и да су прозори и фасаде квалитетни, јер се онда троши мање енергије за грејање. То су инвестиције које су потребне. Индустрија је такође загађивач, али мислим да су већи проблем индивидуални системи грејања. Али не треба заборавити да и лети имамо загађење, јер је озон један од проблема, надражује очи и слузокожу дисајних путева. Што је град зеленији, мање је озона и ваздух је бољи.

Шта држава треба да уради по том питању?

Србија мора да има краткорочне, средњорочне и дугорочне планове у овој области. Стратегија мора да буде реална и да се примењује на локалном нивоу. Није довољно да влада или Скупштина Србије донесу прописе који се не поштују. Државе морају да имају националне стандарде у грађевинарству и да се то контролише. Неко прихвати па то не примењује у пракси јер му је скупо. Битно је и да има више паркова и дрвећа у градовима. Људи морају да схвате да загађење ваздуха не може преко ноћи да нестане и да сами пуно могу да придонесу квалитетној животној средини.

Изненађени сте што се људи у Србији плаше разних болести и загађења ваздуха, али не и чињенице да пушење цигарета доводи до појаве разних обољења. Да ли је решење да се забрани конзумирање дувана у свим затвореним просторима како бисмо били здравија нација?

Пушење цигарета је водећи узрок за оболевање и умирање од разних болести који јако једноставно можемо да спречимо. То је снажна зависност и јасно ми је да је пушачима тешко да се одрекну ове навике. Треба им помоћи да престану да пуше. Циљ нам је да заштитимо децу и не дозволимо да почну да конзумирају дуван још док су у школи. Неке земље су већ прихватиле савремене мере борбе против пушења и оне ће, пре или касније, бити примењене и у Србији. Једна од мера је увођење потпуне забране пушења цигарета на јавним местима и у затвореним просторијама, а ту је и увођење високог пореза на дуван. Важна је и забрана оглашавања дуванских производа, где спадају и неки новији дувански производи, попут електронских цигарета или цигарета које се користе по принципу загревања на високим температурама. Став СЗО је да су и они и те како штетни по здравље, само се још не знају детаљне последице на дуже стазе јер нису дуго година у употреби.

Проблем што здрави не иду на скрининг прегледе

Наша држава је међу водећим земљама по броју умрлих од малигних болести. Како то може да се спречи?

Битно је избацити факторе ризика за које знамо да утичу на појаву рака, као што је конзумирање цигарета и алкохолних пића, и изложеност јаким сунчевим зрацима и соларијуму. Треба се бавити физичком активношћу и не бити гојазан. Битно је људе едуковати да ако се појави нека необична промена морају да иду код лекара што пре. Треба се одазивати на скрининг програме који постоје, јер се тако малигна болест открива у раној фази када је излечива. Проблем је што људи када су здрави обично не желе да иду на скрининг преглед. Али треба знати да је теже мушкарце натерати да се превентивно прегледају него жене.

Одузети лиценцу за рад лекарима који су против вакцинације

Ваш став је да лекарима који су против вакцинисања треба одузети лиценцу за рад?

Не могу да променим тај став. Сви који су завршили медицину морају да прихвате резултате научних истраживања јер на томе се темељи модерна медицина. Ако лекар не ради према доктрини која се на томе темељи онда прави највећу грешку.

Коментари7
f6e34
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

zaliv.net
Na sam pomen da se tamo negde uspesno pokazala kombinacija postojecih lekova on kaze da od toga kod nas nema nista st znaci da drzavu bole cose da pokusa nesto vec samo sve pod tepih. Ukratko ako dodje ja odo u planinu jer od drzave nema vajde
Zorka Papadopolos
Koji je taj 'odredjeni broj telefona'? Zar nije umesno obavestite javnost preko novina ?
Ivan Ivanovic
Opasnost od korona virusa nije ni veca ni manja od virusa gripa, koji se javlja u isto doba godine. U najvecoj opasnosti su kao i uvek nasi najstariji sugradjani i hronicni bolesnici sa narusenim imunitetom. Samo se bez veze dize frka i driluje vec izmuceni narod.
Лала из Самоша
Наше новине пуне вести о корона вирусу од кога нико у Србији не болује, али нема ниједне једине вести о епидемији свињског грипа којаи тренутно хара Србијом. Тајац и забрана. Ето толико о припремљности здравственог система у Србији - цензура и прогањање Срба који не причају "београдски".
Maks
Samo ljudi koji su bolesni shvataju stanje naše medicine, a ono je kao i sve u državi Srbiji katastrofalno. Za mog života nikada nije bilo toliko nekompetentnih ljudi na funkcijama, od Republike do lokalnih samouprava, ustanova i javnih preduzeća. Ako je cilj uništiti državu Srbiju, na dobrom sam putu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља