Недеља, 29.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Убрзани развој панчевачке рафинерије

(Фото НИС)

НИС послује на веома конкурентном тржишту Југоисточне Европе, тако да је стална модернизација прерађивачких капацитета наш приоритет, истакао је Владимир Гагић, директор Блока Прерада НИС-а у интервјуу за енергетски портал „Балканмагазин”.

Он је додао да је НИС потписао уговор за модернизацију постројења каталитичког крекинга (FCC) у Рафинерији нафте Панчево са међународном компанијом Lummus Technology. Купљена је лиценца и базни пројекат за модернизацију постројења по технологији INDMAX и изградњу постројења за производњу ETBE (високооктанских компоненти бензина). Завршетак пројекта који се очекује 2024. године, омогућиће повећање производње пропилена и производњу високооктанских компоненти моторних бензина у рафинерији, што ће додатно повећати вредност корпе рафинеријских производа.

Уговор је део пројекта чија је укупна вредност око 80 милиона долара, колико, иначе, НИС планира да уложи у модернизацију FCC, комплекса за производњу дизела, бензина и гасова. Ово је, иначе, прва лиценца технологије Индмаx FCC у Европи, тако да је НИС пионир када је реч о овој технологији.

Говорећи о старту постројења Дубоке прераде, кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, који је планиран за ову годину, Гагић каже да ће пројекат вредан 300 милиона евра омогућити рафинерији да се сврста међу водећа европска постројења по дубини прераде од 99,2 одсто, као И бројне друге пословне и еколошке бенефите.

- Изградња постројења Дубоке прераде је својеврсни градитељски подухват, јер је само градилиште комплекса организовано на простору који по површини одговара величини два фудбалска терена, а дневно је  ангажовано, у просеку, око 1.100 радника. До сада је утрошено више од 6 милиона радних сати, а током изградње предност је дата домаћим извођачима, који су чинили између 70 и 80 одсто укупног броја ангажованих радника.

Након завршетка Дубоке прераде у рафинерији ће се производити веће количине најквалитетнијих горива, пре свега дизела, и отпочеће домаћа производња кокса, који се сада увози у Србију. Истовремено ће престати производња мазута са високим садржајем сумпора, што ће допринети не само да Србија испуни међународне обавезе у овом сектору већ и да се побољша еколошка ситуација у земљи. Сада ће се уместо њега повећати производња бензина и дизела, а производиће се и петрококс, рекао је Гагић.

НИС-ова рафинерија је велико градилиште. Само прошле године реализовано је 20 инвестиционих пројеката, на 24 се још ради, а успешно је завршено и више од 50 пројеката инвестиционог одржавања.

- Поред пројекта унапређења услова за производњу биодизела и креирања услова за производњу биобензина у плану је читав низ пројеката који ће унапредити рад рафинерије у дужем периоду. Радимо, пре свега, на пројектима унапређења енергетске ефикасности, који се брзо исплате и који дугорочно доносе врло позитивне ефекте на пословање. У току је и читав низ пројеката дигиталне трансформације, који ће унапредити ефикасност нашег пословања, обуку запослених, који ће повећати нашу безбедност, објасио је Гагић и додао да је захваљујући оваквој пословној политици, Рафинерија нафте у Панчеву први енергетски објекат у Србији који је добио IPPC дозволу, која потврђује да су производни процеси у потпуности усклађени са највишим европским стандардима у објасти заштите животне средине.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.