Четвртак, 09.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Будите део приче једне уникатне културе

Охридско лето (Фото: Туристичка организација Македоније)

Северна Македонија је чудесан простор – путеви разних култура и цивилизација пресекли су се баш на овим просторима и свака од њих оставила је свој трајни траг и велике користи, што прави ову земљу колевком културе.

На овој територији постајало је неколико скрипторских центара, а св. Кирил и Методијe  855. године створили су глагољицу, по којој се развија ћирилично писмо, које је данас једно од најупотребљиванијих писама на територији Европе. Св. Климент, који је био ученик св. Кирила и Методија, формирао је први словенски универзитет 886. године у Охриду. Баш овај универзитет се сматра за најстарији на територији Европе.

У центру Скопља 2009. године подигнута је Спомен-кућа Мајци Терези, поводом 100 година од њеног рођења. На истој локацији раније се налазила католичка црква „Пресветло срце Исусово“, која је уништена у земљотресу 1963. године и у којој је била крштена Агнеса Гонџа Бојаџиу. У склопу данашњег објекта налази се изложбени простор, капела и амфитеатар. Испред спомен-куће сачекаће вас монументална скулптура једне од највећих хуманитарних особа у свету, јединствена добитница Нобелове награде рођена у Северној Македонији, а амбијент у који улазите стварно ће вас подсетити на њене речи: „`Ајде увек међусобно да се дочекујемо са осмехом, јер осмех је почетак љубави”.

Још пре пар хиљада година житељи ових простора посматрали су небеска тела. Доказ за то је мегалитска опсерваторија Кокино, која потиче од 1800 година п.н.е, из раног бронзаног времена и која се налази на планинском врху, познатом као Татићев Камен. Ту су праисторијски житељи извршавали древне ритуале и обреде, на овом месту пратили су циклусе Сунца и Месеца и мерили време. Ова исконска опсерваторија нашла је своје заслужено место на листи најзначајнијих старих опсерваторија у свету од стране НАСА-е, која је сместила Кокино на високо 4. место.

Лепоте које ћете видети у Северној Македонији подједнако ће вас одушевити као и оно невидљиво што само ту можете осетити.

Чудесно парче земље, оличење вековне традиције

Прожеће вас гостопримљивост, бићете очарани миром, одушевљени близином сунца, песмом птица, шапатом језера, открићете земљу коју до сада нисте знали.

Северна Македонија је земља звука. Ехо столећа која су ту прошла, свакодневно се сударају са звуцима данашњице. Музика је начин живота, у њој се крије мудрост и корени традиције, а све друге уметности огледају се у њој. Многи обреди и обичаји проткани су звуком музике, а скоро свака прослава подстиче певање. У току целе године се одржавају традиционални догађаји преко којих Македонци узвишеном лепотом и славом преносе фолклор са генерације на генерацију и то раде страсно, да се схвати суштина и да се сачува богатство.

Разлог да још више заволите Охрид за време летњег периода је највећа музичко-сценска манифестација названа Охридско лето. Посебну лепоту програмских садржина Охридском лету даје чаробни простор места која су одабрана као сцена за манифестације – предворје катедралног  храма „Св. Софија”, Самуилова тврђава, као и антички театар. Од 1994. године Охридско лето је део Европског савеза фестивала.

Македонци су топли, гостопримљиви, једноставни људи великог срца, људи који могу да се сретну кроз целу Македонију и који су душа овог чудесног парчета земље. Ова земља је уједно и боемско место. Сваке године одржавају се фестивали посвећени вину и пиву. Кавадарци је град који живи за вино –  а ако сте и ви љубитељ овог еликсира тада је Тиквешка берба грожђа догађај који морате посетити.

Један од најпосећенијих традиционалних догађаја је Галичка свадба која се одржава сваке године на Петровдан, 12. јула. Богата је оригиналним, јединственим и непоновљивим свадбарским обичајима и ритуалима: пиштање зурле, ударање бубњева, свекрвино коло, ношење невесте на воду, постављање свадбарског барјака, призивање мртвих, бријање зета, узимање невесте, мешење хлеба, венчање у цркви „Св. Петра и Павла”, и надалеко позната галичка ношња израђена филигранском прецизношћу и тачношћу кројача.

Северна Македонија може да буде ваш незабораван одмор испуњен незаборавним искуствима и успоменама који трају цео живот

За најаутентичније искуство, потрудите се да дођете на Свету Планину на локалитету Кокино у време пролећне равнодневнице, дочекујући први сунчани зрак седећи на једном од тронова. Још у древна времена планина се доживљавала као место где се срећу земља и небо, где одседају богови, где је могући сусрет човека и богова. Гледано из подножја планина има симбол осе око које се врти цео космос, зато се врх свете планине често пута изједначује са пупком света.

Када се нађете у селу Куклица, 8 километара северозападно од Кратова, дочекаће вас необичан поглед, што ће вас натерати да помислите да га је природа створила само за ваше очи: 140 камених фигура у виду стубова високих и до 10 метара, који личе на узвишена људска тела. Ово место мештани су назвали „Весела свадба” и  говори о скамењеним свадбарима и младенцима. Друга прича је она научна, која говори да су камене фигуре створене пре 10 хиљада година, дуготрајном ерозијом стена, у комбинацији са геоморфолошким, климатским и вегетацијским условима. У ствари, њихов одговор је да је природа временом из њих извајала ремек-дела, која се ретко срећу у светским оквирима.

Многи светски туристи већ су нас посетили. Зашто да и ви не будете следећи који ће осетити магију!

Откријте највеће археолошке енигме

Земља додира и ризница културних богатства која имају непроценљиву важност у изградњи нашег савременог друштва.

На огромном броју археолошких налазишта, око 4000, пронађени су артефакти који сведоче о култури ове свете земље. Сваки предмет је уникатан, фасцинира бојом и обликом и има јединствену вредност, а у себи садрже дух времена у којем су створени и носе приче које привлаче пажњу садашњости. Посебно су значајни налази у Требеништу, Охридском, где су пронађене златне маске, златне сандале, наруквице и други украсни предмети од сребра, злата и слонове кости.

Стоби је без сумње један од најатрактивнијих и најпознатијих античких градова, локалитет који је неизбежан део за сваког ко жели да се упусти у археолошку авантуру, да погледа културне тековине античког света и да ужива у прекрасном погледу на природу. Епископска базилика, антички театар, теодосијанска палата на Полихарму, велико купатило и многе друге реликвије богате историјске прошлости овог античког града неће вас оставити равнодушним, бациће вас у загрљај историје и одузеће вам дах својом лепотом. О важној геостратешкој позицији коју је Северна Македонија имала у прошлости говори и факт што кроз ову територију пролази најпознатији од свих римских путева – пут Виа Егнатија.

Северна Македонија је идеалан избор за љубитеље екстремних спортова, жељних  авантуре и адреналина

Македонско небо је рај за параглајдерство. То што сваки млад човек жели је проналажење себе у простору који га окружује. Параглајдерство то омогућава, зближавање са природом и претварање сна у стварност. Параглајдерство као рекреативан, такмичарски и авантуристички спорт, широко је распрострањено у целој земљи. При посети клубова у Скопљу, Прилепу, Маврову и Крушеву, добићете потпуну опрему и професионалног водича за овај спорт. Македонске планине погодне су за полетање, а долине и низине омогућавају безбедно и удобно слетање. Ови региони имају невероватне пејзаже које са сигурношћу вреди посетити.

Сви у кајак. Кајакаштво као спорт је много популарано у Северној Македонији, посебно кањон Матке, Охридско и Преспанско језеро, одлична су места за кајакашку регату. Има кајакашких клубова на мирним и дивљим водама, а традиционално сваке године у спортско-рекреативном центру Матка одржава се Илиндански кајак-слалом.

Непоновљиви доживљај је роњење у подводна археолошка налазишта. Роњење је веома атрактивно и популарно у Охридском језеру. Језеро је права археолошка ризница и пуно ендемичних врста флоре и фауне, као на пример охридски округли сунђер који живи на дубини од 35 метара, нешто што ретко можете срести на другом месту. Заједно са професионалним инструкторима, сваки туриста може да ужива у дневним и ноћним шетњама поред подводних археолошких налазишта у Заливу костију у Градишту. Они су одушевљени неолитским насељем, које је јединствено такве врсте на Балкану и артефактима који могу да се виде у Музеју.

Узбудљиво искуство за љубитеље пећина. У Северној Македонији има 346 пећина од којих су сто њих јаме. Неке пећине имају подземне реке, језера, као и пећинске орнаменте, сталагмите и сталактите. Многе од њих су дом ретким подземним облицима живота, као и праисторијским фосилима. Најпознатија и најдубља је пећина Врело лоцирана у кањону Матка. На тавану је права киша сталактита, а посебно одушевљавају „стубови близнаци” који су високи око 6 метара, кристално беле боје. Одушевљава и три метра високи сталагмит, назван „шишарка” који се таложи 2700 година. Права дубина потопљене пећине још није утврђена и изгледа да је изнад 212 метара, па зато неки мисле да је пећина Врело можда најдубља подводна пећина у Европи.

Створите јединствене успомене у земљи са невероватном природном лепотом, са импресивним могућностима за одмор, уживање и авантуру.

 

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.