Недеља, 28.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
Mađarski naftni gigant objavio rezultate za 2019.

Promet MOL grupe 2,44 milijarde dolara

Uprkos velikim ulaganjima, beležimo pozitivan rast, kaže Žolt Hernadi, predsednik MOL grupe
Žolt Hernadi

Budimpešta – MOL grupa objavila je svoje finansijske rezultate za 2019. Uprkos izazovnom i nestabilnom spoljnom okruženju, MOL grupa je u poslednjem kvartalu ostvarila 598 miliona dolara čista CCS EBITDA, čime je celogodišnja čista CCS EBITDA dostigla 2,44 milijarde USD, što je iznad postavljenih ciljeva. Pojednostavljeni slobodni novčani tok opao je u poređenju sa 2018, kada kompanija napreduje sa svojim strateškim projektima transformacije, ali u 2019. ostaje pozitivan – 356 miliona dolara. EBITDA je profit bez kamata, poreza na dobit i amortizacija.

– Ostvarili smo snažne finansijske rezultate u 2019, čak i malo ispred naših EBITDA nadograđenih smernica uprkos slabijem spoljnom okruženju. Takođe smo postigli važne prekretnice na našem putu ka transformacijama do 2030. Dogovorili smo se da steknemo glavnu Upstream imovinu u Azerbejdžanu, realizovali smo 50 odsto našeg vodećeg Poliol projekta, dok je naš segment Consumer Services imao još jednu godinu postavljanja rekorda. Sa našim snažnim osnovama i uprkos sve većoj globalnoj neizvesnosti, gledamo u 2020. sa optimizmom. Uz pomoć nove imovine, očekujemo rast naše EBITDA do 2,5 milijardi dolara, zasnovan na srednjoročno baznom makrookviru sa Brent sirovom cenom od oko 60 dolara/bbl i sa pretpostavkom na konzervativniji pogled kada je u pitanju petrohemijska industrija. To će nam ponovo obezbediti dovoljno novčanog toka kako bismo pokrili naša ulaganja u strateške projekte – prokomentarisao je predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Žolt Hernadi.

Proizvodnja Upstream segmenta  povećana je u poslednjem kvartalu i ostala je nepromenjena tokom cele 2019, na 111 mboepd, malo iznad zadatih ciljeva. Zbog nižih cena nafte i gasa, ovaj opseg stvorio je 17 odsto nižu EBITDA u odnosu na rezultate iz 2018. Istraživanje i proizvodnja ostali su najveći generator slobodnih novčanih tokova MOL Grupe pružajući ogroman, gotovo 700 miliona dolara, pojednostavljeni protok novca u 2019. U okviru Upstrim segmenta, cilj MOL-a za 2020. je dvostruki: da uspešno završi akviziciju i integriše ACG sredstva koja će dodati oko 20.000 bpd proizvodnji.  U isto vreme, ovaj segment će nastaviti da maksimalizuje vrednost i tok novca postojećih sredstava efikasnim radom.

Prošlogodišnji Downstream segment EBITDA čiste CCS pala je za 13 odsto na 866 miliona dolara, što u potpunosti odražava slabije makrookruženje. U poslednjem kvartalu 2019. EBITDA čistog ČS-a pala je na 191 milion dolara što je 21 odsto niže u odnosu na prošlogodišnji poslednji kvartal jer su i marže rafiniranja i petrohemije bile slabije krajem prošle godine. Ipak marže rafiniranja su se oporavljale u januaru i februaru 2020. godine. Rast potražnje za motornim gorivima ostao je vrlo snažan u regionu u prošloj godini, rezultirajući povećanjem od 3,4 odsto što je podržalo Daunstrim segment.

Projekt Poliol prati predviđeni vremenski okvir kao i budžet. Glavni radovi na gradilištu pojačani su u 2019. godini a projekat se u ovom trenutku nalazi na 50 odsto do finalizacije. Doneta je konačna investiciona odluka za projekt postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, čiji je cilj bio pretvaranje INA Daunstrim u održiv i profitabilan biznis. Projekat uključuje izgradnju komornog koksiranja sa očekivanim puštanjem u rad 2023.

Segment Consumer Services bio je „zvezda” u 2019. godini. EBITDA segmenta je u četvrtom kvartalu 2019. godine dostigao porast od 30 odsto u lokalnim valutama (24 odsto u dolarima), a nadmašena je još jedna godina sa dvocifrenim rastom zarade. Ovaj segment je postigao nekoliko važnih prekretnica, uključujući proizvodnju marže bez goriva koja je dostigla 30 odsto ukupne marže do kraja godine. Imajući to u vidu, ubrzano uvođenje koncepta bez goriva je nastavljeno: broj rekonstruisanih lokacija sa Fresh Cornerom porastao je sa 687 na 877 u godinu dana.

Plinski Midstream segment dostigao je 71 milion dolara EBITDA u četvrtom kvartalu, što je 48 odsto više nego prošle godine, budući da je potražnja znatno porasla zbog nesigurnosti ukrajinsko-ruskog sporazuma. Operativni troškovi su se smanjili za više od 10 odsto usled smanjivanja potrošnje gasa i gubitka mreže, a tako i cena prirodnog gasa.

 

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.