Почеле обуке и тестирања за „хигијенски минимум”
У Србији се однедавно спроводе обуке о личној хигијени и мерама заштите од заразних болести (такозвани хигијенски минимум) кроз које ће морати да прође десетине хиљада људи. Обуке и тестирања предвиђени су за велики број запослених углавном у прехрамбеном, услужном, здравственом сектору…
Основно знање о хигијени и полагање тестова предвиђено је за све објекте под санитарним надзором, што би из угла потрошача могло да донесе више сигурности приликом куповине и коришћења услуга. Стицање основних знања прописано је посебним Правилником који је усвојен 2017. године, а обуке и тестирања, како сазнајемо, биће обавезни на сваких пет година.
Сличне курсеве пролазе и запослени у овим секторима у већини држава у региону упркос сталном противљењу послодаваца да је ово за њих беспотребан трошак, јер већ испуњавају прописане стандарде за производњу хране. Међутим, значај оваквих обука, према мишљењу стручњака, не може се доводити у питање. Ово је посебно важно, јер хигијена запослених и објеката у којима се продаје храна често нису на задовољавајућем нивоу. Чак и у великим системима купци често примећују пропусте и указују на њих.
У овом сектору честе су промене радника. Многи нису довољно обучени о основним стандардима који морају да се поштују како би се избегле заразне болести које се могу пренети због неправилног руковања намирницама или лоше хигијене запослених.
Када је реч о трошковима, за обуку по кандидату плаћа се 3.988 динара док полагање теста кошта 2.188 динара. Није прецизирано да ли овај износ плаћа запослени или фирма у његово име. Ако послодавац плаћање преузме на себе то ће, посебно за велике фирме у прехрамбеној индустрији, бити значајно издвајање. Кроз петодневну наставу (20 часова) кандидати би требало да стекну основна знања из неколико области – хигијене просторија, постројења, намештаја, прибора, транспорта… Изучавају се хигијена хране и лична хигијена као и заразне и паразитарне болести и правни прописи који регулишу ову област.
– После завршетка обуке, испит се полаже писано кроз полагање стандардизованих тестова – кажу за „Политику” у Министарству здравља које организује и спроводи обуке у сарадњи са заводима за јавно здравље. Према незваничним информацијама, из неколико градова Србије прве обуке углавном су прошли радници у фирмама које се баве производњом и прометом хране који за почетак и имају приоритет. Упућени истичу да је приручник из кога се кандидати припремају обиман као и да питања на тесту нису нимало једноставна.
Предавања из хигијенског минимума обавезна су за оне који се баве јавним снабдевањем становништва водом за пиће, производњом, прометом и услуживањем хране, изузев запослених у производњи жестоких алкохолних пића, вина, сирћета и сирћетне киселине. Настави не морају да присуствују ни они који се баве продајом хране која је искључиво оригинално запакована. Предавања су обавезна и за оне који се баве исхраном, негом и одржавањем хигијене у предшколским, дечјим, омладинским и социјалним установама. Као и у здравственим установама за раднике на одељенима са повећаним ризиком од заразних болести (на пословима дијагностике, лечења, неге, исхране болесника и пословима одржавања хигијене). Кроз обуку ће морати да прођу и они који се баве производњом и прометом лекова, медицинских и козметичких производа, али и запослени у салонима лепоте и клиникама за естетску хирургију.
У министарству истичу да кандидати који имају средње образовање медицинске струке могу да полажу испит а да претходно нису пратили наставу. Они који имају високо образовање у овој области не морају да пролазе обуку нити да полажу испит.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.