Среда, 19.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Остајемо оптимистични у погледу будућег раста кинеске економије

Заједнички напор у борби против епидемије, јер пријатељ се у невољи познаје.– Meђународна заједница оптимистична ка будућем развоју кинеске економије.
(Фото Пиксабеј)

Недавно су производне линије Ербаса и других компанија које се баве производњом авиона и авионских делова у Тианђин Бинхај новој области, поново враћене у зону слободне трговине.Тесла компанија је поново покренула своју супер фабрику у Шангају. Како је ситуација у вези са превенцијом и контролом епидемије стабилизована, наставак рада и производње у многим местима се одвија уредно.

Научници и стручњаци из економских кругова у интервју са новинаром су изјавили да иако је епидемија новог корона вируса утицала на кинеску економију, овај утицај је краткорочан, веома добро контролисан и генерално гледајући неће имати дугорочне последице на добро утемељену кинеску економију.

Кина је обезбедила доста простора за контролу макро економске политике увођењем разних циљаних политика и осећа се напредак у борби против епидемије и обнављању производње а кинеској економији се смеши светла будућност.

„Епидемија неће утицати на раст кинеске економије”

„Кинеска економија има добре услове за превазилажење ризика и изазова, а дугорочни тренд се неће променити. Остајемо оптимистични у погледу будућег раста кинеске економије и верујемо да ће након епидемије будући развој кинеске економије постати здравији”. Пре неколико дана је Роберт Мортон, добитник Нобелове награде за економију похвалио борбу и напоре кинеских медицинских радника у борби против епидемије, истичући и похваливши такође напоре и заслуге Кине за светски економски раст.

Са овим се слажу и последњи извештаји Ројтерса. Четрдесетак анкетираних економиста из aзијско-пацифичког региона, Европе и Сједињених Држава је изразило оптимизам у погледу економских изгледа Кине предвиђајући да ће се кинеска економија брзо опоравити у другом кварталу ове године.

Новине PwC(Price waterhouseCooper) у свом аналитичком извештају истакле су да је утицај епидемије корона вируса на кинеску економију био краткотрајан. Када епидемија прође економски развој ће се наставити нормалним током који је већ добро утемељен. Шпански лист „Економиста” предвиђа успоравање ширења епидемије, брз опоровак и наставак производње и рада кинеских компанија, а самим тим и враћање кинеских економских активности у регуларан ток развоја.

„Темељи кинеске економије су солидни, њен развој је снажан и виталан и потпуно сам уверен у просперирет и развој кинеске економије”

Филипински министар финансија Домингез истакао је да Филипини у потпунсти подржавају Кину у напорима превазилажења тешкоћа и да ће тежити јачању комуникације и сарадње ове две земље како би негативни утицај, изазван епидемијом, било да се говори о трговинском сектору или туризму, био сведен на минимум.

„Кинески економски просперитет неће бити угрожен због тренутне ситуације изазване епидемијом”. По мишљењу Винсента, извршног директора у луци Зербург у Белгији, будућност његове компаније је уско повезана са развојем кинеске економије, посебно кинеске бродске индустрије. Он је такође додао да се радује већем доприносу у промоцији иницијативе „Један појас-један пут”.

„Кинеска влада има довољно простора за политички маневар”

Од избијања епидемије изазване новим корона вирусом, кинеска народна банка и друге  су предузеле различите мере повећања антицикличних прилагођавања, одржавајући разумну и довољну ликвидност у циљу стабилизације тржишта и очувања поверења.

Кинеска влада подржава предузећа да преброде потешкоће уводећи проактивнију фискалну политику, опрезну монетарну политику, оснажујући тржиште.

Задњих дана су се огласиле и многе међународне ауторитативне организације, изражавајући поверење у кинеску економију за превазилажење краткорочних изазова и побољшању на дуге стазе.

Што се тиче политике и мера које је увела кинеска влада, Маргит Монал, стручњак  за економску политику ОЕЦД, потврдила је: „Кинеска економска политика има јасан правац, а њена помоћ приватним, малим и средњим предузећима је очигледнија.”

Недавни извештај JP MorganChase &Co. предвиђа да ће се глобални и регионални економски раст успорити у првом кварталу ове године због епидемије корона вируса, али да ће се повећати у другом и трећем тромесечју. Извештај сматра да је у финансијском сектору епидемија само „извор краткорочних колебања” и неће имати значајан негативан утицај на залихе глобалног тржишта. Судећи према тренутној ситуацији, ова епидемија није проузроковала „знатне сталне губитке” на глобалним финансијским тржиштима.

Светска банка је издала саопштење у коме каже да верује да Кина у борби против епидемије успева да одржи економску стабилност. Председница Међународног монетарног фонда (ММФ) Георгијева изјавила је током састанка министара финансија Г20 и гувернера централне банке у Ријаду, у Саудијској Арабији, да кинеска влада доноси мере као одговор на кризу, тачније, одржавање ликвидности, фискалне политике и финансијске подршке за рад на смањењу негативног утицаја епидемије на економију.

Са ефикасном  превенцијом и контролом епидемије горе поменутим политикама и мерама, кинеска економија ће се вратити у нормалу у другом кварталу, а глобална економија ће у будућности бити мање погођена и трајање може бити краће.

„За Кину је ова епидемија криза, али такође и развојна прилика која инспирише Кину да се стреми напред”

Портпарол ММФ-а Гари Рајс рекао је да, као друга светска највећа економија, кинеска економија поседује снажну отпорност и потенцијал, и како кинеска влада има довољно политичког простора и простора за маневар за јачање економије”.

„Ова епидемија је криза, а и прилика за развој који инспиришe Кину да напредује.”

Као прво страно предузеће које је ушло у Кину након реформе и отварања, Сје Ђирен,председавајући тајландске Чиа Таи групе, изјавио је да је Чиа Таи сведочио и учествовао у кинеској економској изградњи и друштвеном развоју више од 40 година. Утицај епидемије на кинеску економију је заиста привремен. Након епидемије, економски развој Кине добија на снази као и на отпорности.

„Док Кина чини све напоре да спречи и контролише епидемију, она уредно промовише обнављање рада и производње у настојању да минимизира утицај епидемије на економски и социјални развој”, рекао је Мухамед Рич, извршни директор новинске агенције Emirates.

Аргентински економиста и инвестициони аналитичар Cohen Financial Group Диего Фалконе цитирао је анализу података групе и рекао да је до сада одговор тржишта на епидемију био разумних размера, a цене акција изазване епидемијом ће варирати краткорочно. Међутим, у будућности, како је епидемија стављена под контролу, више предузећа ће наставити производњу, а трговина и улагања у вези с Кином ће се вратити у нормалау.

Многобројне нове индустрије и нови пословни модели брзо расту и на тај начин штите економски развој од негативних утицаја епидемије. Монал верује да иако епидемија врши притисак на неке традиционалне индустрије, она такође пружа могућности за дигитални развој кинеске економије и друштва.

„За Кину је ова епидемија криза али такође и развојна прилика која инспирише Кину да се стреми напријед.” Сjе Ђирен је признао да је епидемија покренула нове теме за наредну фазу кинеског економског и друштвеног развоја, укључујући реформу пословног и економског окружења. После епидемије могу се догодити нове промене у кинеској социјалној организацији, у економском пoгледу, пословном моделу и каналима продаје. „Кинеска економија може приступити новoј фази развоја”.

(Новинари: Ву Ле Ђун, Џао Ји Пу, Џенг Бин, Лиу Хуи)

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.