Среда, 20.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ, први на изборној листи „Александар Вучић – За нашу децу”

Ко год буде премијер, мораће много да ради

Да ћу бити први на листи СНС-а, сазнао сам непосредно уочи седнице председништва странке на којој је утврђена изборна листа
(Фото: Анђелко Васиљевић)

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић једини је члан актуелне владе из Српске напредне странке који се налази на листи „Александар Вучић – За нашу децу”. И то као први на овој листи.

– За мене је то велико признање. А да ли сам добро радио посао, о томе ће суд дати грађани на изборима. Очигледно је да смо пољопривреду истакли у први план. Раније и није баш било тако, служила је за поткусуривање и као средство за преговарање код различитих коалиција. Постоји жеља да се ствари мењају у пољопривреди, колико год оне биле тешке. Мени је због тога још више стало да ово све успе јер ако је икада имало смисла да пољопривреда дође у фокус, то је сад – каже у разговору за „Политику” Бранислав Недимовић и подвлачи да је циљ СНС-а да на изборима 26. априла оствари апсолутну победу.

Када сте сазнали да ћете бити први на изборној листи СНС-а?

Да ћу бити први на листи СНС-а сазнао сам непосредно уочи седнице председништва странке на којој је утврђена изборна листа. Саопштио ми је потпредседник СНС-а Милош Вучевић, који је водио седницу, јер је у то време председник Александар Вучић био у Вашингтону. Пре тога сам разговарао с Вучићем о томе да ћу бити у врху листе.

Да ли сте изненађени што сте једини министар на тој листи?

За мене је то велика част и овом одлуком исказано ми је велико поштовање. Ја то никада не бих мешао с министрима из простог разлога јер се на изборима не бирају министри, већ посланици. У првих 20 људи на изборној листи налази се 12 младих људи, што је веома важно. Када морате неке нове ствари да радите, потребна је нова енергија и нови људи.

Да ли као први на листи очекујете да, уколико СНС победи на изборима, будете кандидат за премијера?

Ко год буде премијер, мораће много да ради. Најважнији наш посао јесте да радимо и да оправдамо поверење људи који су нас предложили. Када смо скупљали потписе, ми смо за свега пет сати скупили 50.000 потписа грађана за изборну листу. У политици сам око 20 година и сећам се скоро свега, али се не сећам да је то неко успео. Сматрам да такве политичке организације у кругу од хиљаду километара од Београда једноставно нема. Због тога сам још више почаствован тиме што сам први на листи јер то значи много посла, труда и рада, јер треба испунити поверење свих који су подржали изборну листу „Александар Вучић – За нашу децу”.

Ви сте можда једини министар који своје потезе није заклањао иза харизме Александра Вучића...

Несумњиво да читаве ове наше приче и ових резултата не би било без првог у целој причи, а то је председник Александар Вучић. Свако треба да преузме свој део одговорности и мораш да сносиш одговорност за сваки свој поступак. Без тимског рада целе владе и подршке највеће политичке странке нема успеха и резултата. Ја сам радио најбоље што сам могао у протекле четири године. Да је био лак ресор – није. Многи су се спотакли на ресор пољопривреде и скоро се није десило да један министар пољопривреде изгура цео мандат у последњих 30 година.

Одлука СНС-а да будете први на изборној листи изненадила је и опозицију...

То је и за њих било прилично изненађење. То је као у боксу када добијете ударац у првом минуту и не знате шта вас је снашло. Тако ја очекујем накнадне реакције опозиције на то што сам први на изборној листи. Све то мене куражи, радује ме и даје ми нову енергију да у ових педесетак дана, колико имамо од избора, још енергије дамо. Они треба да се запитају да ли је читава прича око бојкота бежање од реакције бирача на њих и истине шта ће им рећи 26. априла.

Уколико постанете премијер, да ли ћете бити дарежљиви према садашњем ресору и омогућити им да имају већи буџет од садашњих 400 милиона евра?

Ја сам човек који води рачуна о пољопривреди, то је стратешка ствара о којој морамо да водимо рачуна. То је природно јер је Србија земља сељака и сигурно половина становништва директно је или индиректно повезана са селом и пољопривредом. Ко год био премијер, не може да занемари пољопривреду која је ту и живи са нама. Ко год је занемаривао пољопривреду, имао је гомилу протеста и незадовољства. Немојте заборавити како су се политичке елите 2011. обрачунавале с малинарима.

Како сте успели да у вашем мандату нема тих обрачуна?

Морате да живите с пољопривредницима, да будете с њима, без обзира на то да ли су људи с којима разговарате присталице власти или опозиције. За последња четири месеца обишао сам 300 села у Војводини. Зар мислите да је ту било оних који само подржавају власт? Ту је било свега, али ваш посао је да објасните и да причате тим људима.

Донет је Закон о забрани функционерске кампање, по којем нећете моћи да обављате страначке послове до 15 часова. Како ћете то ускладити с министарским послом?

Све ће бити исто као до сада, само ће се активности померити у други део дана или за викенд. Ја не смем да занемарим послове које имам као министар. Нас очекује сетва, људи су већ у пољима.

Као први на изборној листи морате да одговарате на питања не само о пољопривреди већ и о другим крупним темама, као што су Косово и Метохија, односи с Европском унијом... Неки други избегавају ове теме, како ви гледате на то?

То је ствар одговорности, ако желите да вашем народу буде боље, морате увек да доносите одлуке. Политичка странка којој припадам није бежала од одговорности, без обзира на то да ли је реч о економији или преговорима с Приштином. Србија се налази пред бројним изазовима у спољној политици, пре свега у политици према Истоку, без обзира на то да ли су у питању Русија или Кина или нека друга земља. Наше највеће тржиште је несумњиво Европска унија и 70 одсто наших прехрамбених производа заврши тамо. Али ми морамо да тражимо и нека нова тржишта на којима ћемо ми продавати нашу робу, да би српски држављани и пољопривредници могли да имају већу вредност.

Како видите однос Брисела према Београду када је реч о политичким питањима?

Пут у ЕУ је наше политичко опредељење. Наша економија је тесно повезана са земљама ЕУ, било да је реч о Немачкој или Италији, који су наши највећи трговински партнери. ЕУ пролази кроз период трансформације којој још не видите крај и нико још не може да вам каже шта ће то бити, и у ком тренутку ће се десити. Ми радимо као да ће нас они сутра примити у ЕУ јер се показала као најбољи пројекат, мировни и економски, после Другог светског рата. Али то, наравно, не искључује наше економске и политичке односе са САД, Русијом, Кином и Израелом.

Неки сматрају да није добро да се седи на две столице?

Нека они то зову како хоће, али се ово показало као најкорисније за Србију. Ми смо заузели свој став, апсолутно немешање у релације Брисела и Москве. Ми имамо свој пут, политику и интересе и сарађујемо и с једнима и другима. Да то преведемо на „свет јабука”. Замислите шта би се десило са српским јабукама да немамо извозни простор према Русији? Где бисмо извезли 26.000 тона вишка, а ЕУ је презасићена...

Подржавамо мирну и легитимну борбу за светиње у Црној Гори

Како коментаришете литије у Црној Гори?

Мислим да народ који тамо мирно и достојанствено протестује и који се бори и за своја верска права, а истовремено се борећи и за свој идентитет, заслужује посебно поштовање и почаст и има моју пуну подршку. Не очекујем да ће црногорска држава, поштујући њену независност и интегритет, било шта променити, али ми морамо да подржимо овај начин борбе који је миран и легитиман, којим се боре за очување својих светиња.Антрфиле

Ко ће Дачића да надмаши у певању

Да ли се може очекивати такмичење за владин „златни микрофон” између вас и Ивице Дачића? Запевали сте пре неколико дана у војвођанском месту Лаћарак, док је Дачић већ познат по својим наступима?

То је било уочи 8. марта, када је направљен скуп „1.000 жена за СНС”. Ајде ви одбијте хиљаду жена када оне траже – отпевајте нам једну песму. Па шта би оне мислиле о нама? Дали нам подршку, а неће једну песму да отпева. Али, ко ће Дачића да надмаши у томе? Он човек пева сваки дан, ја сам мали миш у целој тој причи.

Зато сте једини „професионални” фудбалер у високој политици?

Прошле године сам прешао из Слоге из Засавице у Граничар из Кузмина у околини Сремске Митровице. Рекао сам да ћу за џабе да играм. Први смо у лиги и на свакој утакмици се трудим да дођем први и да одем последњи. То је најмање што могу да урадим за те људе.Антрфиле

Као чланица ЕУ имали бисмо 1,5 милијарди евра за пољопривреду

Субвенције су увек прво и најважније питање за пољопривреднике. Када ће бити веће? То је нешто што вас увек питају и упоређују с државама где су подстицаји 300 или 500 евра по хектару?

Субвенције никада неће бити довољне, природно је да људи у пољопривреди увек желе више. И да су десет пута веће, рекли би да може још мало. Имали смо класичан пример с малинама пре неколико година, када је и цена од 200 динара била мала. Те је наша реалност. Наш буџет је 400 милиона евра, намењен директно за субвенције у пољопривреди и за 60 до 70 одсто је већи него пре четири године. Мислим да је то јасан показатељ. Да смо чланица ЕУ, а даћемо све од себе да тако буде, имали бисмо 1,5 милијарди евра дотација из Брисела само за пољопривреду.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nevenka savic
ima li iko iz sns ds sps rs ko je funcioner a ima vise od 10 godina staza u struci a da nije iz bavljenja politikom. Ovaj narod mora da ima kolektivno ludilo kad glasa za politicare koji se profesionalno i strukovno nisu ni pokazali ni dokazali osim bla bla politikanskog.Uzas
Бата В,
"Да смо чланица ЕУ, а даћемо све од себе да тако буде, имали бисмо 1,5 милијарди евра дотација из Брисела само за пољопривреду." Да, отимаће се што више да нам дају, посебно када оде УК и ЕУ буџет буде смањен за 10 милијарди евра.
Бата В,
"Ко год буде премијер, мораће много да ради", мудре ријечи. Да ли нам је требало пар хиљада година да ово схватимо?
Perica
Pa kad je tako, zašto ministre tolike ambicije za viši položaj?! Ako ste već postigli rezultate, ušli u problematiku, imate viziju šta dalje, KUDA gos,n ministre?!?!?
miran
znajuci kako se ovde vodi politika izgleda da nekome smeta da poljoprivredi ide bolje. zato ce coveka maci a dovesti nekog "ko sve zna"i "sve moze" a takvi su vecina u vladi!!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.