Четвртак, 27.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Уметност коришћења зачина

Пре само неколико векова зачини су били вреднији од злата. Због њих су вођени ратови и тражени нови путеви како би се дошло до овог кулинарског блага. Данас се зачини и зачинске траве могу пронаћи у готово свакој продавници, по приступачној цени, али њихов допринос укусној трпези и даље остаје непроцењив. Довољан је само прстохват „чаробног” праха или неколико листића, па да јело добије потпуно другачији укус и да се кухињом прошире мириси далеких крајева.

Зачинским травама сматрају се першун, босиљак, мајоран, тимијан, оригано, рузмарин, жалфија, нана и друге ароматичне биљке чији се листови, свежи или сушени, додају храни како би побољшали њен укус. Зачини су углавном пореклом из тропских крајева и добијају се од свих делова биљака: од коре (цимет), корена (ђумбир, бели и црни лук), цветова (каранфилић, шафран), семена (слачица, сусам, мак) и плодова (бибер, алева паприка). Чили и кари су мешавина зачина, па тако чили садржи прах љуте алеве паприке, кима, оригана и белог лука помешан са сољу, док су неки од састојака карија коријандер, ким, слачица, ђумбир и љута паприка, уситњени у фини прах.

Зачини и зачинске траве веома су значајни и за особе са здравственим проблемима, пошто њиховим додавањем могу да се замене сувишне масноће, со и шећер, који се у великим количинама употребљавају у савременој исхрани. Сладокусци могу да смање количину шећера који додају храни тако што ће је заменити зачинима слаткастог укуса: циметом, каранфилићем, ђумбиром, ванилом или мушкатним орашчићем. Уместо сољу или масноћама, богатство укуса се може постићи и на други начин: јело зачините босиљком, ловоровим листом, чилијем, кимом, каријем, слачицом, ориганом, алевом паприком, рузмарином, жалфијом, тимијаном или неким другим зачином.

Пошто временом губе мирис и укус, зачине не вреди куповати „на велико”. Боље је набављати их целе него млевене: шипке ваниле, бибер у зрну или кора цимета дуже остају свежи, а када их уситните непосредно пре додавања храни имаће богатији укус.

Зачине би требало чувати на сувом месту, далеко од директног сунчевог зрачења и извора топлоте. Без обзира на то што волите да вам буду при руци кад кувате, немојте их држати у непосредној близини шпорета. У време великих врућина чили и алеву паприку би требало држати у фрижидеру како би сачували квалитет.

Додавање зачина храни јесте уметност за чије је усавршавање потребно дуготрајно испробавање. Постоји неколико златних правила. Зачин би требало да употпуни укус јела, а не да га надвлада. Сушени зачини имају јачи укус него они у свежем стању. Ако зачине и зачинске траве користите у уситњеном облику, додајте их јелу петнаестак минута пред крај кувања, а уколико их користите целе, умотајте их у чисту газу или крпу и спустите у лонац већ на почетку кувања. Када испусте мирис и укус, газу са њима једноставно извуците из посуде. Зачине користите штедљиво и обавезно пробајте јело – увек је могуће зачинити још мало, а ако претерате, грешку је тешко исправити.

Д. Д.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.