Петак, 12.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ко­ро­на ће про­ме­ни­ти све

По­тро­ши­ле за леп­ше усне 1.000 евра, сад мо­ра­ју ма­ском да их пре­кри­ва­ју, да­ли 500 евра за „ар­ма­ни” оде­ло а оно тру­не у ши­фо­ње­ру, ка­фа­на по­ста­ла вир­ту­ел­на чи­ње­ни­ца, има је али ни­је за упо­тре­бу, џа­ба пар­фе­ми ску­пи кад је дис­тан­ца ме­тар и по... пре смо се ру­га­ли па­пу­чи­ћи­ма, сад их про­гла­ша­ва­мо за хе­ро­је.  Свад­бе са 500 зва­ни­ца су са­да на ни­воу не­ве­се­ле бај­ке… оне др­жа­ве ко­је су пра­ви­ле па­ре са­да за те исте не мо­гу да ку­пе ро­бу... а др­жа­ве ко­је су ства­ра­ле ро­бу и ју­ри­ле куп­це, са­да би­ра­ју куп­це.  

Те­сла, се­ти­смо се, ни­је се ни­кад ру­ко­вао с љу­ди­ма… са­мо бла­ги на­клон са дис­тан­це, у ру­ка­ви­ца­ма… ту­ма­чи­ли смо то као ћуд на­уч­ни­ка не за­ди­ру­ћи у пра­ве раз­ло­ге та­квог ње­го­вог по­на­ша­ња… са­да тек тре­ба да схва­ти­мо ка­кву је он по­ру­ку слао и ка­ко га свет по­вр­шни ни­је ни по­ку­шао да схва­ти и по­сту­пи…

Са­да је по­хвал­но и до­бро да смо не­га­тив­ни по­чев од те­сто­ва на за­ра­зе... Вир­ту­ел­но му­ње­ви­то по­пу­ња­ва ре­ал­но.

Што је био лук­суз, са­да ни­је и обр­ну­то. На­ру­чи­ва­ње на­мир­ни­ца пу­тем ин­тер­не­та са­да по­ста­је сва­ко­дне­ви­ца, дро­но­ви ће нам ро­бу до­но­си­ти... ви­ше ни­је по­тре­бан пе­чат да би се по­ди­гла пен­зи­ја, не мо­ра да се иде баш ни у шко­лу да би се еду­ко­ва­ли… кућ­ни љу­бим­ци кад до­не­су у зу­би­ма по­во­дац га­зди мо­гу на­по­ље али са­мо у тра­ја­њу ве­ли­ког од­мо­ра... ако им то бу­де уки­ну­то шет­њу мо­гу да оба­ве у ста­ну, на тра­ци ако је га­зда је има, али по­сле ње­га. Или за­јед­но… 

Са­мо­по­моћ, са­мо­и­зо­ла­ци­ја, ка­ран­тин и оста­ли ви­до­ви ле­че­ња по прин­ци­пу ура­ди сам је­су  и ра­фи­ни­ра­но ди­сци­пли­но­ва­ње ма­се ко­је је са­да већ гло­бал­но. Што ће би­ти од ко­ри­сти ако ве­ли­ки сил­ни­ци ма­ње бу­ду ула­га­ли у оруж­је, а ви­ше у ме­ди­цин­ско ору­ђе…

Не мо­же да се рас­пад­не не­што че­га не­ма… Да би се не­ки си­стем рас­пао, прет­ход­но мо­ра да по­сто­ји..  без об­зи­ра на про­це­не да ли је би­ло си­сте­ма, она­квог или ова­квог, ка­жу да што пре тре­ба ство­ри­ти но­ви си­стем ко­ји ће пре­вен­ци­ју има­ти у епи­цен­тру ства­ри. Да би ма­ње бол­но до­че­ка­ли ова­кве ка­та­стро­фе ко­је су не­ми­нов­не. Свет ни­је из­ву­као по­у­ке ни по­сле Чер­но­би­ља, ни од ХИВ-а, Фу­ку­ши­ме, ебо­ле...

Фу­ту­ро­ло­зи су де­бе­ло ома­ну­ли, са­мо та­ко… осам­де­се­тих су твр­ди­ли да ће кроз 40 го­ди­на, да­кле да­нас, љу­ди пу­то­ва­ти на Марс, да ће по­сто­ја­ти ле­те­ћи ауто­мо­би­ли, а да ће глав­на ам­ба­ла­жа у ис­хра­ни би­ти – ту­ба. Али из ње да­нас са­мо цр­пи­мо па­сту за зу­бе, ако их уоп­ште и пе­ре­мо, ру­ке тек ма­ло че­шће. Са­зна­ли смо да про­сеч­но на сат ру­ка­ма до­дир­не­мо ли­це од 17 до 25 пу­та. И да то ви­ше не сме­мо да ра­ди­мо. Оне што су на­ви­кли да чач­ка­ју нос по­го­ди­ће нај­ви­ше. Са­зна­ли смо, а зна­ли смо то, да је но­вац у об­ли­ку хар­ти­је и ме­тал­них ко­ма­ди­ћа су­пер пре­но­си­лац ви­ру­са, па ће га из­гу­ра­ти уско­ро пла­ћа­ње на клик.

Ско­ва­на је и но­ва реч ко­ви­ди­от, од ко­ви­да и иди­о­та, пре­вод ни­је ни по­тре­бан. Ква­сац и бра­шно да­нас су у тра­же­ни али не и ле­те­ћи ауто­мо­би­ли. Авио-ком­па­ни­је и ту­ри­стич­ке аген­ци­је не­ће ваљ­да да из­гу­бе сми­сао.

Ка­жу да је­ди­но стру­је мо­ра да има јер без ње не­ма ин­тер­не­та, не­ма пу­ње­ња те­ле­фо­на, не­ма овог, не­ма оног … а њу је из­ми­слио онај што се с љу­ди­ма ни­је ру­ко­вао и гр­лио, гле чу­да!

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan
U savremenom globalizovanom kapitalizmu koji je privremeni istorijski pobednik nad socijalizmom, nema socijalne pravde. Zbog toga je današnji neoliberalni kapitalizam tržišno prenapregnut, usled čega mu preti isorijsko samourušavanje, što se desilo i socijalizmu zbog verovanja u večnost. Naročito je pandemija virusom korona iskompromitovala neoliberalni kapitalizam i pokazala šta se može dogoditi kada se državni zdravstveni sistem ugrozi privatizacijom.
Драгољуб Збиљић
Цивилизација је увек и требало да почива без икаквих физичких (блиских) контаката међу и људима и животињама. Требало је стално објашњавати да највећи број опасних болести настају због физичких контаката. Чему здрављање, љубљење у уста или у образ, свеједно, чему приближавања човеку када се можемо чути и на одстојању? Зашто би се људи приближавали другима? То се мора догађати само у два случаја (ако смо интимни с људима, тачније ако смо у љубави с њима и ако желимо физички да их ударимо.
Marko
Jel moguće da sam pročitao ovo "mišljenje"?
Божа
Нажалост да, најгоре је што су у Немачкој због вируса затворени бордели. У Франкфурту се у хитном поступку због тога пред управним судом потужило 11 власника јавних кућа. Са образложењем да је таква одлука противуставна јер забрањује право на рад.
Братимир
Тесла је пронашао струју као и Ајнштајн гравитацију... он није измислио струју већ индукциони мотор наизменичне струје. У проналажењу струје учествовало је на десетине научника и проналазача, процес је трајао читав век и сваки је допринео на свој начин и у своје време. Дакле још једном, Тесла није пронашао струју, браћо Срби научите то већ једном.
Djoka Grozdic
Pa sta, ni Newton nije izmislio matematiku, pa ipak je cenjen. Da tesla nije izmislio motore (i generatore, to je isto) sve to sto su mnogi pronasli danas bi bilo totalno nebitno, i zaboravljeno. Ovako, zbog Tesle se zna o Maxwelu na primer. Vidis, na zapadu je hvaliti se potpuno OK. Oni kazu "A ko ce da te hvali ako neces sam sebe". A is sto se mi prepiremo na internetu, ima udela John Boole. Ipak, da nije struje, dzaba nam boolean algebra. Relax, be happy :-)
Леон Давидович
Хедонизму су могли бити склони они који имају новац. У исто време широм света било је људи који нису имали средстава ни за најосновније потребе попут хране.Вирус ће још више погодити сиромашне, а они склони хедонизму вратиће му се чим им се пружи прилика.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.