Четвртак, 18.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: АЛЕКСАНДАР ВУЛИН, министар одбране

Залажем се за промене у војсци по мери неутралности

Епидемија вируса корона показала да нам треба јача АБХО. – Мигрант у кампу ставио нож под грло свом детету и претио да ће га заклати, војска га спречила
(Фото Иван Милутиновић)

Први контакт са зараженима, када је вирус био најснажнији, имали су Војска Србије и МУП на граници и у прихватним камповима. Без обзира на то да ли су били војни лекари, санитарци, ветеринари, полицајци или било који други припадници војске, сви су имали задатак да прихвате наше земљаке у повратку из земаља у којима је епидемија била на врхунцу. Имали смо случајеве да наши грађани, често и заражени, скидају маске војницима јер хоће да оду из кампа, војници су спасавали животе повређенима у саобраћајним несрећама не размишљајући да ли могу да се заразе, било је напада на медицинско особље које су штитили наши војници. Имали смо случај да комплетно особље дома за старе у Борчи једноставно није дошло и оставило је штићенике без неге и хране и да у целом објекту све док надлежни нису успели да реше проблем буде само војска задужена за обезбеђење, открива у интервјуу за „Политику” министар одбране Александар Вулин.

Сва је прилика да се назире крај ванредном стању проглашеном због епидемије вируса корона. Како су, здравствено, кроз овај период прошли припадници Министарства одбране и Војске Србије, да ли је нека особа, из Вашег службеног и приватног окружења, била заражена?

Прави одговор ћу моћи да дам тек када се све заиста заврши, до тада није умесно да дајем изјаве о томе. Неки од мојих најближих сарадника су били инфицирани или су морали да буду у карантину, самоизолацији или на Београдском сајму. Сада су добро. Моји родитељи, деца и супруга су се придржавали забране изласка. Сергеј и Олег једва чекају да виде бабе и деде, а Наташа и ја да се видимо мало мање.

Да ли ово искуство указује да су нам неопходне неке измене у систему одбране, на пример јачање јединица АБХО или организације цивилне одбране, пре свега јединица Цивилне заштите које су данас при МУП-у Србије? 

Током реформи војске  од 2005. до 2007. године АБХО компонента је плански умањена скоро до уништења. До укидања корпуса и армија, на нивоу војске имали смо бригаду АБХО, свака дивизија је имала чету, бригада мешовити вод, а батаљон одељење АБХО. Сада имамо само један батаљон, размештен у Крушевцу. Великим залагањем свих припадника 246. батаљона АБХО надокнађен је мањак људи и опреме, велику помоћ су нам пружили припадници АБХО заштите Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације. Залагаћу се за промене које ће обухватити и враћање АБХО компоненте у јединице, али и бројне друге промене у организацији наше војске. Није логично да су нам све четири бригаде исте и по саставу и по опреми и по наоружању а свака од њих покрива сасвим другачији простор и у случају рата мора да одговори на веома различите задатке. Свака јединица мора да буде у стању да се самостално бори са минималном помоћи која долази из других састава. Модуларни  модел војске која пре служи за мировне мисије или учешће у интервенцијама  под туђом командом није модел који је потребан војсци Србије и доктрини војне неутралности. Модуларни модел значи да се тенкисти и пешадија сусрећу по први пут у рату, а до тада се обучавају и увежбавају независно једни од других. Искуства из Сирије, па и грађанских ратова у СФРЈ, нас уче да нема успешне употребе тенкова без механизоване пешадије, а то није могуће без другачије организације, обуке, доктрине. Војник у рату, може само оно што научи у миру. Осим војске за успешну борбу са било којом катастрофом потребна је и што шира обука становништва. То није могуће спровести само кроз Министарство одбране. За то је потребан организован рад читаве државе. Након поплава и вируса не верујем да треба објашњавати зашто сви морамо да будемо спремнији него што јесмо.

Било је тешких ситуација за војнике који обезбеђују мигрантске кампове, употребљавано је оружје – испаљени су хици упозорења. Укратко, шта се десило у тим случајевима, шта је урађено да би се ситуација смирила и да ли ће мигранти који су изазвали реакцију војника бити правно процесуирани?

У два одвојена инцидента припадници 72. бригаде за специјалне операције морали су да употребе оружје. Испаљени су хици упозорења и спречено је масовно бекство и контакт руље са нашим припадницима. Када се десио покушај напада у Крњачи затекао сам се баш у том кампу и рекао сам нашим припадницима  да нико не сме да им отме пушку и нико не сме да повреди нашег војника. Тако је и било. У једном од кампова приликом пресељења мигрант је ставио нож под грло свом детету и претио да ће га заклати. Полуделог човека је смирио и разоружао поручник који се никада раније није сусрео са таквом ситуацијом. Војска Србије је уз минималну употребу силе обезбедила 20 кампова са преко 8.000 људи, који не желе да буду у њима. Тако смо заштитили мигранте али и наше становништво. Да није било тако 8.000 људи би лутало Србијом у време пандемије и полицијског часа. Полиција би поред свих својих обавеза још морала да их хвата по улицама. Сви који су одговорни за покушаје бекства и нападе на војнике су процесуирани. Показали смо хуманост, али не и слабост.


(Фото Министарство одбране/Јово Мамула)

Да ли се пандемија вируса корона одразила на наше мировњаке, да ли је било одлагања смена због прекида ваздушног саобраћаја или здравствених ризика по њих?

Сви наши мировањавци су добро. По одлуци Секретаријата УН у пет мировних мисија УН, у којима учествује Војска Србије, боравак наших припадника је продужен до 30. јуна, а у четири мировне мисије под командом ЕУ, у којима учествујемо дужина боравка се прилагођава условима транспорта и стања на терену. Наши припадници у мировним мисијама су доследно спроводили упутства лекарских тимова и водили рачуна о себи.  

Упркос епидемији, Војска Србије је наставила обуку. Обављена су гађања из хеликоптера, артиљерије... Да ли се после укидања ванредног стања наставља обука резервиста укључујући и оне који су служили цивилни војни рок или нису служили војску уопште?

Врховни командант Војске Србије Александар Вучић нам је издао наређење када је уведено ванредно стање, и оно је гласило да Војска Србије мора на себе да преузме велики део обавеза у борби са вирусима али не сме да допусти умањење борбене готовости и губитак било које способности. Небо над Србијом су сваког дана чували и авијација и ПВО, све јединице копнене војске су биле спремне да испуне своје задатке. Пред историјом нема оправдања ако нисте заштитили своју земљу, 1915. тифус није спречио војску да се бори, 2020. ковид није умањио борбену готовост наше војске. После укидања ванредног стања уложићемо још веће напоре у процес обучавања. Мали део оних који су служили цивилни војни рок у домовима здравља позвали смо да помогну у војним болницама Карабурма, Ниш и Нови Сад. А лица која су старија од 30 година, а нису служила војни рок, прекинула су  обуку пет дана пре полагања заклетве због опасности од епидемије. Сви су отпуштени као потпуно здрави. У наредном периоду, када се стекну услови, позваћемо их на дослужење. Позивање у резерву оних који нису служили војску дала је одличне резултате. Од њеног увођења до сада кроз обуку је прошло око 1.000 лица, а одзив се кретао од 94 до 98 одсто. Посебно желим да истакнем допринос војника на добровољном служењу у борби са вирусом. Они су поставили све привремене болнице, припремили болницу на Карабурми, помагали у одржавању привремених болница на Београдском сајму, у Новом Саду, Нишу...  Свако од њих је могао да оде, и сваком је пружена могућност да прекине са служењем, ниједан није отишао.

Последњих година спроведене су велике набавке наоружања и опреме за Војску Србије. Шта се још очекује од испорука из иностранства, када стижу француске ракете ПВО малог домета „мистрал”, да ли ћемо дочекати оно што се очекује још од 1999. године – ракетни систем ПВО великог домета?

Набавке наоружања нису ни једноставне ни брзе. Оне нису чак ни само економска одлука. Све што смо наручили се припрема за испоруку и биће нам достављено у складу са уговором. Политика председника Вучића о војној неутралности одредила је и наше опремање. Ми морамо да будемо способни да сами себе заштитимо јер то нико други неће учинити за нас. То значи да и наша ПВО мора бити обновљена. Сада имамо „кубове” које модернизујемо, „панцир” који је у својој класи најбољи на свету а далекомотни систем ПВО у нашој војсци је следећи корак.

Када ће бити комплетирана ескадрила надзвучне авијације, односно када стижу четири „мига 29” из Белорусије које је ова земља поклонила Србији? 

Неће бити кашњења, све је у складу са договором врховних команданата Вучића и Лукашенка. Почетком идуће године „мигови” из Белорусије ће бити у саставу нашег ратног ваздухопловства.

Због чега 21 годину после НАТО агресије нема договора са тадашњим непријатељима, а данашњим партнерима из Алијансе, о постављању радара Војске Србије на Копаонику?

Радарски положај на Копаонику је политичко, а не војно питање и тако ће се и решавати. Ја сам то питање више пута покретао и покретаћу докле год сам на овом месту.

Пандемија је сигурно пореметила план међународних војних вежби у којима је требало да учествује Војска Србије. Да ли ће се ове године спровести вежбе „Словенско братство“, „Словенски штит“, најављене билатералне вежбе са Белорусијом и Кином  као и вежбе у бази „Југ“ у оквиру програма Партнерство за мир?

Све међународне активности а не само војне вежбе су померене за време када се стекну услови. Од војне параде поводом Дана  победе у Москви, преко „Словенског братсва”, „Платинастог вука”, вежбе наших специјалних јединица са Народноослободилачком армијом НР Кине. Све активности су померене - али ниједна није отказана. Чим се стекну услови наставићемо да вежбамо са нашим партнерима.                                                 

 

 

 

 

Коментари19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mile
Mišljenja sam da vojnici profesionalci - vojnici po ugovoru, treba da dobiju resenja na neodređeno vreme.Da imaju sigurnost.
Dragan Petrović
Zašto se ne spominje Centar ABHO, koji je prvi izašao na teren.?
Dragan Petrović
Zašto se ne spominje Centar ABHO, koji je prvi izišao na izvršenje zadataka u borbi protiv aktuelnog opasnog virusa.
Александар Симовић
Имам два питања: 1. Зашто елитна јединица Војксе Србије чува мигранте? Јесу ли мигранти толико опасни да их чува специјална јединица? Очигледно јесу... 2. Ако се добро сећам 2018. негде у новембру је био приказ способности јединица Војске Србије (тенкисти у Срем. Митровици, специјалци у Лесковцу итд) Између осталог био је и приказ АБХО у Крушевцу (његовој околини). Сви су похваљени и речено је да смо спрмни за све изазове. како сад АБХО уништен?
milan rabrenovic
Civili u MO i VS imaju znatno višu platu od vojnih lica sa istom stručnom spremom.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.