Уторак, 16.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ, министар за европске интеграције

Не стављамо на кантар ко је кад и колико помогао

Мислим да ништа недоречено и смутно нема у начину и условима вођења изборног процеса у Србији
(Фото С. Миљевић/Влада Републике Србије)

Феномен папагајске реторике разних тумача европских интеграција који онда постаје део опште вербалне поштапалице у медијима је иритантно површан и показује или неразумевање или политички опортунизам оних који би да протуре идеје које се некоме у ЕУ или пак некима у Србији свиђају. Европска перспектива је хоризонт брода политике проширења. Једно без другог не постоји. И они који су хтели да избегну помињање политике проширења ништа нису постигли у смислу умањења европске перспективе, нити су они који су тражили експлицитно помињање проширења или чланства нешто изгубили.

Овим речима министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић коментарише оцене да Загребачка декларација, усвојена 6. маја на видео-конференцији лидера ЕУ и западнобалканске шесторке, не доноси ништа ново. Декларација потврђује још једном недвосмислену подршку европској перспективи западног Балкана, а не помиње проширење, ни чланство у ЕУ.

– Критеријуми се знају и они не би били ублажени јаснијим помињањем потенцијалног чланства. Али је зато недвосмислено речено – а присуствовала сам самиту с председником Вучићем од почетка до краја и чула излагање сваког учесника – да нема заокружене идеје ЕУ без западног Балкана и да смо потребни једни другима у подједнакој мери. Мислим да је то у условима када се цео свет, а посебно неке европске државе, још боре с пандемијом, сасвим у реду и више него довољно – истиче Јадранка Јоксимовић у разговору за „Политику”.

Две деценије од првог самита ЕУ и земаља које нису њене чланице, такође у Загребу, када је отворена европска перспектива за регион, ми и даље говоримо о тој перспективи. Када би се Србија могла померити с ове позиције на којој јој је и даље највећа утеха и награда – обећање европске перспективе?

Европска перспектива није никаква ни утеха ни награда, него свестан и интересно и вредносно направљен избор политичких елита подржаних кроз подршку грађана Србије политици европских интеграција и користи и добробити за друштво. Уосталом, изгледа да многи губе из вида контекст самита на којем се говорило о европској перспективи целог западног Балкана. Шта је ту тачно могло више од овога, у тренутном пресеку стања како у ЕУ, тако и у различитим деловима западног Балкана. Или можда они који кажу да је могло више заиста мисле да је регион западног Балкана уједначен у погледу реформског процеса, процеса преговора, спремности и функционалности друштва? Ја прва то нисам склона да прихватим јер знам колико је Србија урадила у погледу суштинских реформи кроз процес европских интеграција, и то стварних и функционалних реформи, институционалних, економских и политичких, што се јасно видело и током одговора на пандемијом изазвану кризу. И то су приметили и констатовали сви у ЕУ. Према томе, у контексту целог региона, тренутно је најистинитија и најпоштенија наглашеност европске перспективе и стратешког партнерства.

Бивши председник ЕК Жан-Клод Јункер говорио је о 2025. као „индикативној” години за чланство Србије и Црне Горе, али она је већ пала у заборав. Да ли бисте се усудили у овом тренутку да говорите о некој конкретној години у којој би Србија могла да постане чланица ЕУ?

Није Јункер само говорио, то је и записано у важећем документу ЕК „Кредибилна стратегија проширења ЕУ на западни Балкан”, из фебруара 2018. године. Документа важе и даље, важе и обавезе убрзаних реформи, па следствено томе и могућност да се то догоди. Не разумем толику малодушност и резигнацију. Ми треба да радимо оно што нам је посао у оквиру реформског процеса и верујем да ће и ЕУ и државе веродостојно спроводити функционалну политику проширења.

Када ће Србија донети одлуку да ли ће се приклонити ревидираној методологији проширења ЕУ?

Нема посебно одређеног рока за изјашњење. Моје мишљење и јасно очекивање је да видимо прво мапу пута примене нове методологије на Србију као земљу која је дубоко у преговарачком и приступном процесу. Како ће се измерити досадашњи напредак и поглавља која смо отворили, и ја сам то рекла свим мојим колегама у ЕУ – нисмо против нове методологије, али хоћу да видим шта то тачно значи у односу на вредновање досадашњег напретка Србије. Мислим да је то једноставно и разумно питање и кад добијемо јасан одговор биће нам лакше да се изјаснимо.

Загребачки самит је протекао у знаку позива на јединство и солидарност. Да ли је то и покушај искупљивања за понашање с почетка здравствене кризе?

То је начин да се и формално и суштински сви позову и подсете, па и обавежу, на солидарност, као темељну идеју ЕУ. Не видим ту никакав тајни план искупљивања или прекоревања. Добро је што је то и на овакав начин урађено, и то у тренутку кад пандемија није одјављена, те нема више никаквих недоумица око тога.

У европским медијима протеклих недеља чуле су се осуде да је Србија из политичких разлога потцењивала помоћ ЕУ и неодмерено величала кинеску и руску?

Односи у свету се мењају и долази до престројавања и пребројавања. Тако смо могли чути различите интерпретације улоге различитих великих сила у вези с пандемијом. И тек ћемо чути. Мислим да смо као земља и народ показали да вреднујемо сваку помоћ и да не стављамо на кантар ко је кад и колико помогао. Што се тиче помоћи ЕУ, она је у Србији трајна и системска, а не само моментална. Ми смо знатна средства из европских фондова годинама усмеравали на јачање наших капацитета, и у здравству, и у полицији, јавној администрацији, локалној самоуправи, економији, инфраструктури. Да не говорим о највећем броју инвестиција који управо долазе из ЕУ и земаља чланица. Све нас је то учинило спремнијим и отпорнијим на кризу. Такође, на самиту је веома примећена и нотирана улога Србије у помоћи другим па и ЕУ државама, и велика донација медицинске опреме Италији и некима у региону, и учешће Србије у Тиму Европа и донација од два милиона евра у фонд за истраживање вакцине против ковида 19. Ми смо захвални свима који су помогли и ми смо помогли другима.

За санирање последица кризе ЕУ је већ определила 3,3 милијарде евра западнобалканским партнерима. Колико Србија тих средстава треба да добије и када?

Од укупно 93,4 милиона евра одобрене пренамене ИПА средстава, како бисмо могли да предузмемо хитне мере ради спречавања ширења вируса корона, 15 милиона евра је било намењено за хитну набавку медицинске опреме, а 78,4 милиона евра је намењено Србији за краткорочне и средњорочне мере економског опоравка. Желим да нагласим да Србија већ користи ова средства и да је управо захваљујући њима омогућена куповина 75 респиратора, 50 монитора, 100 контејнера за тријажу, 800.000 маски, много тестова и термометара, 100 концентратора кисеоника. Такође, платили смо новцем ЕУ авионске летове којима смо допремили око 750 тона медицинске опреме и материјала које смо купили и добили као донације из иностранства.

Представљање великог инвестиционог плана за регион одложено је за јесен. Да ли ће он бити мањи од очекиваног, с обзиром на то да Европска комисија предвиђа рецесију историјских размера у ЕУ због пандемије?

Очекујем да буде већи, с већим уделом грантова, тј. бесповратних средстава, у односу на повољне кредитне линије. И то пре свега у односу на пројекте с регионалном компонентом, оне пројекте који се тичу трансевропских мрежа путева, енергетике и дигитализације. Као и знатна средства за националне приоритетне пројекте зелене агенде, дакле пречишћавање отпадних вода, управљање отпадом итд., где морамо да почнемо више да радимо као појединачне државе. Ми смо већ идентификовали значајне пројекте које ћемо кандидовати и председник Вучић је и о томе говорио. Спремни смо јер смо годинама радили на коришћењу ИПА фондова и имамо добре резултате и институционалне капацитете у тој области. Одговорно тврдим, јер годинама сам национални ИПА координатор, да бисмо кад постанемо чланица били спремни да користимо много веће структурне фондове ЕУ, из тзв. кохезионе политике ЕУ, уз помоћ којих су се многе скорашње чланице веома развиле.

Већ и само одржавање видео-самита доказ је, сви се слажу, да Брисел жели да задржи регион у својој орбити. Да ли би било самита и у овим условима, и да ли бисмо могли да рачунамо на оволику помоћ, да можда не постоји бојазан да ће Србија, и уопште регион, потпасти под утицај других сила, пре свега Кине и Русије?

Значи, по вама, легитимно је да се глобалне силе, као што су НР Кина, РФ, ЕУ, САД, током пандемије баве геополитичким играма утицаја на западном Балкану и у Србији? Ја се с таквим принципом вођења међународних односа не могу сложити, а да ли се то дешава – да, вероватно се дешава. И зашто се онда поставља питање легитимности интереса Европске уније, а да се не поставља питање легитимности интереса свих других? Пре свега, Србија је с ЕУ у уговорном односу стратешког партнерства, како кроз Споразум о стабилизацији и придруживању, тако и кроз процес преговора о приступању. За мене је најразумљивија природна заинтересованост ЕУ за регион јер ми смо део европског континента, и економије и људи су нам повезани.

Јењавањем пандемије акценат ЕУ ће се вратити на реформске и политичке процесе на западном Балкану најавио је известилац ЕП за Србију Владимир Билчик. Очекујете ли од Брисела објективну оцену изборног процеса у Србији?

Мислим да ништа недоречено и смутно нема у начину и условима вођења изборног процеса у Србији. Известилац ЕП Билчик и копредседавајућа Парлaмeнтарног одбора за стабилизацију и придруживање Тања Фајон су учествовали у три рунде медијације, у међувремену су сви договори о унапређењу изборних услова спроведени. Изборне радње се након укинутог ванредног стања настављају и Србија на темељу најбољих европских вредности и пракса улази у редовне парламентарне и локалне изборе. Грађани Србије ће на демократски начин одлучити о политици коју желе и људима који ће је спроводити. Мислим да је Влада радила добро, у тешким околностима смо показали одрживу и отпорну економску и спољну политику, институције јачају и Србија постаје земља која, ако наставимо овакав реформски курс, има добру садашњост и будућност.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Боривоје Банковић
Госпођа о свом трошку и за свој рачун може да "ставља на кантар" или не шта год се њој допада. Као државна службеница која прима плату од овог народа нема тaј луксуз. Напротив, плаћена је управо да води рачуна ко се како понео када према Србији, без обзира на то што је на месту на коме је.
Ковачевић Раде
Србија као европска држава може у недоглед да развија стратешко партнерство са ЕУ уколико то одговара интересима и Србије и ЕУ. Истовремено,Србија може да развија стратешка партнерства и са свим другим државама света ако оне држе да је Србија захвална за сарадњу. Алудирати,међутим,да је природно да држава Србија буде пуноправна чланица ЕУ,или да ЕУ има природно право на доминатни утицај у свакој држави Европе, представља догматску премису која вештачки искључује све алтернативне могућности!
Честитке
Све похвале! Јаца је све лепша и лепша. Тако је то кад радиш посао који волиш.
divimo se
Nzma nista lepse i bolje nego kad je neko sam sobom zadovoljan , i na sebe ponosan, a za tu vrednost i odgovarajuce placen.
JorgeLB
Ministričina retorika dosta odudara od onog što smo čuli od predjsednika. Dala je i konretan podatak od velikim sredstvima koja su stigla od EU. Ipak, za napredak je u pristupanjunije nisu dovoljne samo verblane permutacije, nužno je da se Srbija pokrene.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.