Среда, 18.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Само заједничка хуманост и солидарност могу спасити свет

Франческо Рока, председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФЦР), председник италијанског Црвеног крста

Сјао Љенбинг, генерални секретар „Гуанминг дејли” центра за међународну размену, сарадњу и комуникацију

Сјао Љенбинг:

– Као председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФЦР) послали сте писмо кинеском председнику Си Ђинпингу и то убрзо након избијања ковида 19 у Кини и у том писму сте изразили поздраве кинеском народу. Шта сте мислили у том моменту?

Франческо Рока:

– Одмах сам ступио у контакт с колегама из друштава кинеског Црвеног крста те њиховим председником др Ченом Џуом и разумео сам да је ситуација веома деликатна и компликована. Био сам врло импресиониран посвећеношћу наших кинеских добровољаца на терену и одазивом владе уопште. Било је пресудно да се у реалном временском оквиру приме све информације о ситуацији у Кини и одговор на ковид 19, како за научну заједницу, тако и за шире међународне покрете Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Сјао Љенбинг:

– Како коментаришете мере које је кинеска влада предузела у борби против епидемије?

Франческо Рока:

– Мислим да су мере које је предузела кинеска влада биле пресудне у заустављању вируса и спасавању живота. Искрено сам био импресионирам корацима предузетим у Вухану када је Кина послала исправну поруку целом свету, која каже да је ковид 19 веома опасан и да је неопходно поставити стриктне мере да би се победио овај непријатељ.

Сјао Љенбинг:

– Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног месеца пропагира хуманитаризам. Да ли су, по вашем мишљењу, мере које је кинеска влада предузела током борбе против епидемије, те подршке другим земљама, биле у потпуности у духу хуманитарности.

Франческо Рока:

– Кина је јасно показала целом свету шта значи солидарност. Иако је пролазила кроз тешка времена, Кина је је увек помагала и подржавала многе земље у свету. Одлука кинеске владе је била веома великодушна, док су неке од влада других земаља одлучиле да зауставе извоз медицинске опреме. Поносан сам што смо, захваљујући пријатељству с др Ченом Џуом и блиској вези кинеског и италијанског Црвеног крста, успели да допремимо неопходне пошиљке медицинских залиха, али и такође пошаљемо тим кинеских медицинских стручњака у Италију. Веома је важно било разменити мишљења и нова сазнања с италијанским докторима и научницима, али такође и с институцијама.

Сјао Љенбинг:

– Можете ли да нам укратко опишете каква је била ситуација када је лекарски тим ангажован од стране кинеског Црвеног крста стигао у Италију?

Франческо Рока:

– Било је 13. марта око 22.30, авион из Кине с девет стручњака и огромном количином помоћи, послат од стране Црвеног крста Кине као и помоћ италијанском Црвеном крсту слетео је на аеродром „Фјумичино” у Риму. Ове здравствене материјале требало је дати италијанској влади, а лична заштитна средства доставити добровољцима италијанског Црвеног крста који су радили на хитним случајевима ковида 19. На лету је било девет палета с респираторним материјалима, електрокардиографима, десетине хиљада маски и других медицинских средстава. Девет стручњака – шест мушкараца и три жене под вођством господина Суена Шуопенга, потпредседника Кинеског друштва Црвеног крста, и др Љенга Цунгана, угледног професора ЦПР-а (кардиопулмонална реанимација) – експерти за ЦПР, педијатри, медицинске сестре и професионалци који су управљали стањем изазваним вирусом корона у Кини. Домаћин групе био је италијански Црвени крст.

Сјао Љенбинг:

– Дали сте интервју на лицу места и на шта сте ставили посебан акценат?

Франческо Рока:

– Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца још једном је показао важност умрежавања. У ствари, захваљујући великодушној донацији сестара кинеског националног друштва, могли смо дати први конкретан одговор на потребе наших болница и здравствених радника који су у том тренутку били у великим тешкоћама. Били смо у могућности да италијанској влади пружимо виталне уређаје као што су респиратори, успели смо да снабдемо своје волонтере маскама и омогућимо им сигуран рад. Нисмо све решили овом пошиљком, али био је то конкретан и брз одговор, активиран у року од 48 сати. Присуство тима стручњака који су могли да размењују своје знање с нашим здравственим радницима било је веома важно у заједничком циљу – како би се поразио вирус.

Сјао Љенбинг:

– Такође сте председник Црвеног крста Италије, како коментаришете медицински тим који је послао Црвени крст Кине и материјалну помоћ коју та асоцијација пружа Италији?

Франческо Рока:

– Веома сам поносан на хуманитарну акцију која је организована између Рима и Пекинга. У томе је снага и додатна вредност наше међународне федерације: наша сестринска национална друштва увек су спремна да помогну онима који пролазе кроз турбулентне тренутке, као и да деле експертизу. У овом случају такође смо постигли циљ да успоставимо контакт двеју влада и научних заједница. Кинески тим стручњака путовао је по Италији и одржао веома важне састанке у Милану и региону Венето, на најважнијим универзитетима и болницама: ово је било од невероватне помоћи италијанским лекарима и истраживачима. Сва ова настојања била су пресудна у нашој заједничкој борби против вируса. И на крају, не можемо да заборавимо важност лекова и медицинске опреме које је послао Црвени крст Кине. Ова хуманитарна пошиљка спасила је многе животе у Италији. Никада нећемо заборавити велику помоћ која је дошла од наших сестара и браће Црвеног крста Кине.

Сјао Љенбинг:

– Након избијања епидемије у Кини, многе владе и предузећа доставили су Кини медицински материјал. У јеку глобалног избијања, кинеска влада и компаније пружили су и медицинску помоћ многим другим земљама. Како оцењујете улогу ових пријатељских снага у глобалној борби против епидемије?

Франческо Рока:

– Борбу против ковида 19 можемо добити само ако смо уједињени. Тимски рад је заслужан за овако добар одговор. Једна агенција или организација не може сама одреаговати на ситуацију оваквих размера. Сваки напор који се улаже како би се ојачала глобална солидарност је веома добродошао. Потребне су нам владе, јавни и приватни сектор који ће се укључити у борбу против вируса и јачати подршку здравственим системима и хуманитарним организацијама, укључујући ИФРЦ или СЗО.

Сјао Љенбинг:

– Ово избијање епидемије представља опасност по здравље целог човечанства и наглашава заједничку судбину с којом се суочава човечанство. На недавном посебном Самиту Г20, кинески председник Си Ђинпинг позвао је на солидарност и међусобну помоћ у тешкоћама. Какво је ваше мишљење о визији заједнице заједничке будућности за човечанство коју заговара председник Си Ђинпинг?

Франческо Рока:

– Пандемија ковида 19 показала нам је још једном да смо сви у овоме заједно, да имамо заједничку судбину, да имамо само једно заједничко људско друштво и да је глобална солидарност пресудна, сада више него икад. Као председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, одувек сам веровао да само заједништво и солидарност могу спасити овај свет. Сви смо повезани, морамо заједно радити на ублажавању патње и спасавању живота.

Ја верујем у заједничко људско друштво и важност глобалне солидарности. Свака политичка визија о заједничкој будућности може донети разлику на глобалном нивоу. Такође је врло важно да се ојача мултилатералност и дијалог на свим нивоима. Последњих година смо, нажалост, били сведоци превише једностраних одлука, повећавајући патњу и очај у различитим сценаријима и деловима света. Само да вам дам пример: док се сви боримо против ковида 19, такође би требало заједно да радимо на решавању проблема климатских промена и њиховим врло тешким хуманитарним последицама.

Сјао Љенбинг:

– Епидемија има утицаја на људско друштво. Који су утицаји епидемије на развој људског друштва? Какву улогу ИФРЦ намерава да игра?

Франческо Рока:

– Једна од мојих главних брига је социјални утицај ове пандемије. Ковид 19, такође, има огроман утицај на економске системе и стопе незапослености. Владе и међународне финансије морају пронаћи начин да се позабаве овим проблемом пре него што буде прекасно. Сада се морамо борити против вируса и спасити што више живота. Овај вирус је био трагедија на местима где постоји снажан здравствени систем. Шта ће се догодити у местима где нема здравственог система? Због тога напорно радимо на местима попут избегличких кампова и у кризним зонама. Верујем да је Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца у јединственој позицији кад се ради о одговору на ову глобалну ванредну ситуацију.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.