Недеља, 04.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Отпуштено 60 радника суботичке фабрике, а то су сазнали случајно

(Фото Н. Тумбас)

Су­бо­ти­ца – Вла­сник фа­бри­ке обу­ће Ан­то­нио Бро­ти­ни, још у апри­лу је по­ру­чи­вао за­по­сле­ни­ма у по­го­ну „Ле­о­нар­до“ у Су­бо­ти­ци да не же­ли да им да от­каз, али и да до сеп­тем­бра не мо­же да им ис­пла­ти за­ра­ду. У ме­ђу­вре­ме­ну се очи­глед­но пре­до­ми­слио, јер осим што ка­сни у ис­пла­ти за­ра­да, вла­сник је ипак и сви­ма дао от­каз, а да око 60 пре­о­ста­лих рад­ни­ка о то­ме ни­је ни оба­ве­стио.

„Јед­на од же­на је у по­не­де­љак мо­ра­ла у бол­ни­цу, али јој је ре­че­но да не мо­гу да је при­ме, јер јој књи­жи­ца ни­је ове­ре­на. Та­да смо се рас­пи­та­ле и са­зна­ле да смо све од­ја­вље­не са по­сла 5. ју­на, а да о то­ме ни­шта ни­смо зна­ле“, при­ча за „По­ли­ти­ку“ Ире­на Те­но­ди, пред­сед­ни­ца но­во­фор­ми­ра­не ор­га­ни­за­ци­је са­мо­стал­ног син­ди­ка­та у фа­бри­ци „Ле­о­нар­до“.

Ка­же да ни­је би­ло нео­че­ки­ва­но да ће рад­ни­ци до­би­ти от­каз као тех­но­ло­шки ви­шак, јер про­бле­ми у фа­бри­ци, и то у ма­тич­ној фир­ми у Ита­ли­ји, по­сто­је још од ја­ну­а­ра, али их је из­не­на­ди­ло да је ура­ђе­но све су­прот­но од оно­га што на­ла­же за­кон.

„Ми смо тре­ба­ли да до­би­је­мо от­прем­ни­не, да бу­де­мо про­гла­ше­ни тех­но­ло­шким ви­шком и на­кон то­га и од­ја­вље­ни у На­ци­о­нал­ној слу­жби за за­по­шља­ва­ње. Ов­де је све ура­ђе­но обр­ну­то, ми смо прак­тич­но до­би­ле от­ка­зе, а да то ни­смо зна­ле, о то­ме нас ни­ко ни­је оба­ве­стио, ни­ти смо у том тре­нут­ку пот­пи­са­ле би­ло ка­кво ре­ше­ње. Рад­ни­ке је нај­ви­ше и по­го­ди­ло то да нас ни­ко ни­је оба­ве­стио о на­шој суд­би­ни“, ка­же Те­но­ди.

По­што су од мар­та и апри­ла, у за­ви­сно­сти ка­да су за­у­ста­вље­ни по­је­ди­ни рад­ни про­це­си, рад­ни­ци би­ли на при­нуд­ном од­мо­ру, а ни­су при­ја­вље­ни На­ци­о­нал­ној слу­жби за за­по­шља­ва­ње кроз про­грам ре­ша­ва­ња тех­но­ло­шког ви­шка, њи­хов ста­тус је остао у прав­ном ва­ку­у­му.

Пред­сед­ни­ца син­ди­ка­та ка­же да ка­да се већ про­чу­ло да су од­ја­вље­ни са сво­јих рад­них ме­ста, рад­ни­ке су по­че­ли да по­зи­ва­ју ка­ко би пот­пи­са­ли ре­ше­ње о пре­стан­ку рад­ног од­но­са. „Исто­вре­ме­но њи­ма се да­је и не­ки па­пир ко­ји не­ма ни­ка­кву за­кон­ску фор­му, а по осно­ву ко­јег би се од­ре­кли от­прем­ни­не. То се чи­ни на на­чин ко­ји пред­ста­вља на­го­ва­ра­ње ка­ко би се љу­ди од­ре­кли оно­га што им при­па­да по за­ко­ну“, ка­же Те­но­ди.

Оно што је чу­ди је­сте то и да фа­бри­ка „Ле­о­нар­до“ тре­нут­но не­ма за­кон­ског за­ступ­ни­ка, са­мо слу­жбе­ни­цу ко­ја оба­вља ад­ми­ни­стра­тив­не по­сло­ве за вла­сни­ка у Ита­ли­ји. У тре­нут­ку по­чет­ка кри­зе у фир­ми, мар­та ове го­ди­не, у фа­бри­ци је ра­ди­ло 150 рад­ни­ка, пре­те­жно же­на. По­сте­пе­но су од­ла­зи­ле у дру­гу не­том отво­ре­ну кон­ку­рент­ску фир­му, те је са­да у фа­бри­ци оста­ло око 60 рад­ни­ка. Пре­ма ра­чу­ни­ци са­мих рад­ни­ка вла­сник за­по­сле­ни­ма ду­гу­је укуп­но око сто хи­ља­да евра, а ту су ура­чу­на­те за­о­ста­ле, не­ис­пла­ће­не за­ра­де од апри­ла, ни­су им ис­пла­ће­на да­ва­ња за пут­ни тро­шак и ми­ну­ли рад, као и от­прем­ни­не ко­је из­но­се око 10 хи­ља­да ди­на­ра по го­ди­ни рад­ног ста­жа у пред­у­зе­ћу. Фа­бри­ка је ина­че из­ра­ђи­ва­ла гор­ње де­ло­ве обу­ће, ра­ди­ло се о ци­пе­ла­ма вр­хун­ског ква­ли­те­та ра­ђе­них осим за ма­тич­ну фир­му „Па­кер­сон“, и за свет­ске мод­не брен­до­ве.

Рад­ни­ци су се обра­ти­ли и ин­спек­ци­ји ра­да ко­ја се огла­си­ла не­на­дле­жном, ло­кал­на кан­це­ла­ри­ја ом­буд­сма­на је са­мо као по­сред­ник по­мо­гла рад­ни­ци­ма у ис­пал­ти за­ра­да за март, али не­ма­ју за­кон­ских овла­шће­ња, те им је оста­ло да уз прав­ну по­моћ ко­ју им пру­жа син­ди­кат, прав­ду по­је­ди­нач­но по­тра­же на су­ду.

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Мр Радомир Шћепановић
Зашто се у Србији не примењују радничка права као у ЕУ?
Ralence
У данашње време већином у произвођачкој индустрији радник на Западу није заштићен као што је био пре рушења Берлинског зида. Већина их ради по уговору преко разних агенција и у фирмама које по уговору раде на одређено време а ако нису успешне у том раду они се мењају и узимају се друге фирме за исти посао. У таквом систему радник добија плату док ради а кад је болесан државни фондови му дају малу помоћ док му послодавац недаје ништа. У УСА и УК синдикати се уопште не питају за ништа у приватника
Божидар Анђелковић
„Западна Европа је пала на колена пред убијеним Џорџом Флојдом, док зверски експлоатише своје робове из Источне Европе. Глобални капитал је глобална држава која носи све пред собом... Потребна му је територија са становништвом које не размишља, без памћења, без историје - робови. Светска дубока држава опустошила је земље Источне Европе, претворило их у територију за која је намењена за пљачку и пустош“, написала је новинарка бугарског листа "Дума" Велислава Дирева, преноси Спутњик.
Seka
A ko je nadležan, ako inspekcija rada nije?
Драго Мир
@Сека. Крив је - законодавац. Наш. Ућуткао је синдикате, донео закон и остале папире, атрактивне за домаће и белосветске "бизмисмене". А то траје већ петнаестак година и само је требало да једна оваква (ковид) криза разоткрије беду и лицемерје и власти и синдиката према фабричким радницима. До јуче, драстичан пример тога била Јура, а ево примера још једног. А биће их на десетине, ако их већ нема, само нису стигли до новина.
Milan ovdasnji
Radnici da iznesu masina u vrednosti 200.000 evra , dok gazda neplati zaostale plate.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.