Понедељак, 25.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Фијат” почео да ради, синдикат тражи да се фабрике затворе

У недељу 99 тестираних Крагујевчана било позитивно на ковид 19, град ће тражити одобрење владе за формирање привремених болница ако се попуни клинички центар
Фото Б.К.

Кра­гу­је­вац – У тре­нут­ку ка­да је у цен­трал­ном гра­ду Шу­ма­ди­је и чи­та­вом окру­гу пан­де­ми­ја ко­ро­не на вр­хун­цу, „Фи­јат” је од­лу­чио да отво­ри фа­брич­ке ка­пи­је и по­зо­ве рад­ни­ке да се вра­те на по­сао. Пр­о­из­вод­ња за­ста­ре­лог мо­де­ла „500-Л” по­че­ла је ју­че по­сле ви­ше­ме­сеч­не па­у­зе, а у Кра­гу­јев­цу је у не­де­љу от­кри­ве­но 99 слу­ча­је­ва за­ра­зе ко­ви­дом 19, што је ре­кор­дан бр­ој обо­ле­лих у јед­ном да­ну. У „Фи­ја­то­вој” фа­бри­ци ауто­мо­би­ла за­по­сле­но је око 2.400 љу­ди.

По­во­дом ове па­ра­док­сал­не си­ту­а­ци­је огла­си­ло се Град­ско ве­ће Са­ве­за са­мо­стал­них син­ди­ка­та, ко­је је пре­ми­јер­ки Ани Бр­на­бић упу­ти­ло та­ко­зва­но отво­ре­но пи­смо, по­зи­ва­ју­ћи вла­ду да од­го­вор­ни­је ре­а­гу­је и сво­је од­лу­ке ускла­ди са окол­но­сти­ма у ко­ји­ма су се на­шли кра­гу­је­вач­ки рад­ни­ци.

Исто­вре­ме­но, град и кри­зни штаб на­ме­ра­ва­ју да од вла­де за­тра­же одо­бре­ње за фор­ми­ра­ње при­вре­ме­них бол­ни­ца.

„Ка­ко то да за­бра­на оку­пља­ња ви­ше од сто љу­ди у за­тво­ре­ном пр­о­сто­ру не ва­жи за за­по­сле­не у фа­брич­ким ха­ла­ма? Или ха­ле ни­су за­тво­ре­ни пр­о­стор, или рад­ни­ци ни­су љу­ди? – пи­та­ју чла­но­ви кра­гу­је­вач­ког син­ди­ка­та ко­ји су од вла­де за­тра­жи­ли да за­бра­ни рад свим по­сло­дав­ци­ма ко­ји ни­су у ста­њу да омо­гу­ће без­бед­не усло­ве у фа­брич­ким ха­ла­ма и пред­у­зе­ћи­ма.

„Сра­мо­та је да вла­да за три ме­се­ца тра­ја­ња пан­де­ми­је ни­је до­не­ла оба­ве­зу­ју­ће усло­ве за по­сло­дав­це и рад­ни­ке. По­сле­ди­це те нео­д­го­вор­но­сти су на де­се­ти­не за­ра­же­них рад­ни­ка. Ва­ше од­лу­ке де­ле за­по­сле­не на ва­жне и не­ва­жне. Та­ко су сво­ја вра­та за­тво­ри­ли су­до­ви, по­ре­ске упра­ве и дру­ге др­жав­не слу­жбе, док су фа­брич­ка вра­та ши­ром отво­ре­на”, на­во­де пред­став­ни­ци син­ди­ка­та у пи­сму пред­сед­ни­ци вла­де од ко­је је за­тра­же­но да до­не­се од­лу­ку о об­у­ста­ви свих де­лат­но­сти ко­је ни­су бит­не за обез­бе­ђи­ва­ње основ­них жи­вот­них по­тре­ба. 

У не­де­љу је кра­гу­је­вач­ки ин­сти­тут за јав­но здра­вље ура­дио 296 те­сто­ва. Ре­зул­та­ти су оне­спо­ко­ја­ва­ју­ћи: 117 за­ра­же­них у Шу­ма­диј­ском окру­гу, од ко­јих је 99 Кра­гу­јев­ча­на. Сто­па за­ра­же­но­сти је, да­кле, ве­ћа од 30 пр­о­це­на­та.

Има­ју­ћи у ви­ду ове окол­но­сти, град­ски кри­зни штаб је пред­ло­жио да се у Кра­гу­јев­цу фор­ми­ра при­вре­ме­на ко­вид-бол­ни­ца за збри­ња­ва­ње за­ра­же­них са лак­шом кли­нич­ком сли­ком. Ка­па­ци­те­ти по­сто­је у сту­дент­ским и уче­нич­ким до­мо­ви­ма, спорт­ским ха­ла­ма и ха­ли „Шу­ма­ди­ја сај­ма”. Зах­тев вла­ди би­ће упу­ћен ка­да се по­пу­не ка­па­ци­те­ти кли­нич­ког цен­тра. Ло­кал­ни кри­зни штаб је и то­ком пр­вог на­ле­та ко­ро­не тра­жио да се у гра­ду отво­ри при­вре­ме­на бол­ни­ца, али је вла­да та­да пр­о­це­ни­ла да не­ма по­тре­бе за тим. Тај пр­ви на­лет ви­ру­са Кра­гу­је­вац је окон­чао са све­га 68 обо­ле­лих.

У Кли­нич­ком цен­тру Кра­гу­је­вац у не­де­љу је на ле­че­њу од ко­ро­не би­ло 65 па­ци­је­на­та, ше­сто­ро њих у те­шком ста­њу би­ло је при­кљу­че­но на апа­ра­те за ди­са­ње. У овој здрав­стве­ној уста­но­ви, у ко­јој се ле­че обо­ле­ли из ви­ше окру­га цен­трал­не Ср­би­је, има ско­ро 250 ле­жа­је­ва за збри­ња­ва­ње ин­фи­ци­ра­них.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Moma
Uskoro ce zatvoriti zauvek ako tako nastavite.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.