Понедељак, 17.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Проблеми расизма и сиромаштва у позадини смртности од вируса корона у округу Лос Анђелес

 

Чланак у Лос Анђелес тaјмсу од 28. маја открио је проблеме који стоје иза приметне разлике између стопе смртности од вируса корона међу белцима и мањинама у округу Лос Анђелес. Док пандемија расте у областима са високим степеном сиромаштва где се латиноси и Афроамериканци концентришу, белци су знатно сигурнији у областима са много нижим степеном сиромаштва.

Извештај који су прошле недеље сачинили званичници округа показао је да је стопа смртности од вируса корона међу мањинама „знатно виша од стопе смртности белаца”. Чини се да су алармантни расни проблеми као и проблеми сиромаштва покретачки фактори свега с чим се суочавају Афроамериканци и латиноси.

Смртност по расама и етничким групама

У наставку су подаци о људима који су умрли од ковида-19 идентификовани по раси и етничкој припадности, статистика је изворно из извештаја званичника округа Лос Анђелес од прошле недеље, а уредио ју је Лос Анђелес тајмс:

белци: 13 мртвих на 100.000 становника белаца

хавајски домороци/пацифички острвљани: 53 до 154 на 100.000 домородаца

црнци: 26 мртвих на 100.000 становника

Латиноамериканци: 22 мртва на 100.000 латино становника

азијски Американци: 16 мртвих на 100.000 азијско-америчких становника

Белци очигледно мање умиру од вируса, док су становници хавајског/пацифичког отока претрпели смртност 4 до 12 пута већу него белци, за црне становнике вероватноћа смртности је удвостручена у односу на белце, а Латиноамериканци имају исход „сличан црнцима”.

У наставку су једнодневни подаци о процентима становника округа Лос Анђелес који су умрли од ковида-19, по раси и националности, као и проценат становника округа Лос Анђелес по раси и етничкој припадности ради поређења које је уредио Лос Анђелес тајмс.

Из горенаведеног можемо закључити да су Латиноамериканци, као највећа етничка група у Калифорнији, претрпели највећу смртност у овој пандемији. Други извештај који је Лос Анђелес тајмс објавио 25. априла показао је да су латино становници Калифорније „углавном млађи од осталих ”, док је тужна вест да се „већина нових инфекција појављује код одраслих – 65 година и млађих”. Црни и латино становници Калифорније умиру у доби између 18. и 64. године и „чешће умиру од ковида-19 у поређењу са белцима у односу на њихов удео у становништву“.

Смртност у подручјима погођеним сиромаштвом

У наставку су подаци о броју људи који су умрли од ковида-19 због стопе сиромаштва области у којој су живели, статистика потиче из извештаја званичника округа Лос Анђелес прошле недеље, а уредио ју је Лос Анђелес тајмс:

– становници у областима са високим стопама сиромаштва: 41 смртни случај на 100.000 становника

– становници у областима са врло ниским стопама сиромаштва: 11 смртних случајева на 100.000 становника

„Они који живе у подручјима с вишим стопама сиромаштва претрпели су смртност од вируса корона готово четвороструко већу од оних који живе у подручјима са врло ниским нивоом сиромаштва”, изјавила је прошле седмице Барбара Ферер, директорка јавног здравства округа Лос Анђелес.

Сиромаштво је, дакле, повезано са приметно високом стопом смртности од вируса корона. Препознате су неједнакости које су „дубоко узнемирујуће”, што позива на већу пажњу и сарадњу свих у Лос Анђелесу.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.