уторак, 18.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 16.07.2020. у 20:02 Снежана Ковачевић

„Ег­зит” от­ка­зао и да­тум у ав­гу­сту

До кра­ја ме­се­ца об­ја­ви­ће да­ту­ме за „Ег­зит 2021”, а уско­ро сти­же и оба­ве­ште­ње у ве­зи са при­ја­ва­ма и оп­ци­ја­ма за ре­фун­да­ци­је
(Фото С. Ковачевић)

Но­ви Сад – Фе­сти­вал „Ег­зит“ је за ову го­ди­ну от­ка­зан и Но­ви Сад мо­же да одах­не. Не­ма ви­ше стра­ха да ће ко­ро­ну из све­та ов­де још ма­сов­ни­је ши­ри­ти го­сти по­пу­лар­ног му­зич­ког фе­сти­ва­ла. Има са­мо сло­мље­них ср­ца или се бар та­ко чи­ни по­сле два­де­сет го­ди­на. 

„Ег­зит“ на­и­ме сла­ви два­де­се­ту го­ди­шњи­цу од сво­јих по­че­та­ка на Пе­тро­ва­ра­дин­ској твр­ђа­ви где се сва­ког ле­та одр­жа­ва у при­су­ству де­се­ти­не хи­ља­да до­ма­ћих и ино­стра­них го­сти­ју, али ве­ли­ке ро­ђен­дан­ске жур­ке из­гле­да ипак не­ће би­ти ове 2020. го­ди­не. 

Пре не­го што је и дру­ги, ав­гу­стов­ски да­тум от­ка­зан, би­ло је мно­го раз­ми­шља­ња, не­ких пи­са­ма и апе­ла ор­га­ни­за­то­ра, ко­ји су упу­ће­ни јав­но­сти Ср­би­је и тре­ба­ло је да скре­ну па­жњу на то ко­ли­ко фе­сти­ва­ли и ма­ни­фе­ста­ци­је стра­да­ју у до­ба пан­де­ми­је ви­ру­са ко­ро­на, а до­при­но­се еко­но­ми­ја­ма зе­ма­ља. Тра­га­ло се у ме­ђу­вре­ме­ну и за мо­де­лом по ком би се „Ег­зит“ ипак мо­гао од­ви­ја­ти, а да се не угро­жа­ва­ју жи­во­ти и здра­вље љу­ди, али је по­сле све­га сти­гла, ка­ко се чи­ни, ко­нач­на од­лу­ка ор­га­ни­за­то­ра. 

„Дра­ги при­ја­те­љи, ка­ко се на­кон на­шег по­след­њег обра­ћа­ња здрав­стве­на си­ту­а­ци­ја у зе­мљи на­жа­лост ни­је по­пра­ви­ла, а има­ју­ћи у ви­ду да нам је здра­вље и без­бед­ност свих уче­сни­ка фе­сти­ва­ла на пр­вом ме­сту, оба­ве­шта­ва­мо вас да се обе­ле­жа­ва­ње 20 го­ди­на Ег­зит фе­сти­ва­ла де­фи­ни­тив­но не­ће одр­жа­ти од 13. до 16. ав­гу­ста ове го­ди­не на Пе­тро­ва­ра­дин­ској твр­ђа­ви“, са­оп­штио је Ег­зит тим.

Фе­сти­вал је прет­ход­но био за­ка­зан за 9–12. јул, али је кра­јем апри­ла по­ме­рен за 13–16. ав­густ. Ово но­во по­ме­ра­ње да­ту­ма фе­сти­ва­ла, ка­ко су на­ве­ли ор­га­ни­за­то­ри, оби­ман је и све­о­бу­хва­тан про­цес ко­ји из­и­ску­је вре­ме­на, па су за­мо­ли­ли за још стр­пље­ња. До кра­ја ме­се­ца, на­ја­вљу­ју, об­ја­ви­ће да­ту­ме за „Ег­зит 2021“, а уско­ро сти­же и оба­ве­ште­ње у ве­зи са при­ја­ва­ма и оп­ци­ја­ма за „ре­фун­да­ци­је“.

На­и­ме, про­да­ја ула­зни­ца је већ по­че­ла кра­јем но­вем­бра 2019. го­ди­не и об­ја­вље­на су име­на не­ких из­во­ђа­ча ко­ји су тре­ба­ли да на­сту­пе на ово­го­ди­шњем фе­сти­ва­лу.    

У Но­ви Сад на овај фе­сти­вал, ина­че, сти­жу го­сти из це­лог све­та, са свих кон­ти­не­на­та, углав­ном из Евро­пе. До­ма­ћих го­сти­ју је ма­ње не­го на ра­ни­јим из­да­њи­ма ма­ни­фе­ста­ци­је ко­ја је то­ком прет­ход­них го­ди­на има­ла и ве­ли­ку дру­штве­ну уло­гу. Њен пра­по­че­так ве­зу­је се за „нул­ти Ег­зит“, одр­жан на ле­то 2000. го­ди­не крај Ду­на­ва и Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та у Но­вом Са­ду, уочи та­да­шњих из­бо­ра и па­да Ми­ло­ше­ви­ће­вог ре­жи­ма.

Ових да­на по­но­во су под ре­флек­то­ри­ма дру­штва. Ре­а­го­ва­ли су на до­га­ђа­је с про­те­ста про­тив вла­сти или, ка­ко они ка­жу, „ту­жне и тра­гич­не сце­не на­си­ља“ на ули­ца­ма гра­до­ва. 

„На­си­ље ни­је ре­ше­ње. Сло­бо­да оку­пља­ња и ми­ран про­тест је основ­но људ­ско пра­во ко­је сву­да и (од)увек по­др­жа­ва­мо. Апе­лу­је­мо на де­мон­стран­те да из­бе­га­ва­ју про­во­ка­ци­је на­сил­них гру­па и не на­па­да­ју по­ли­ци­ју, као и на по­ли­ци­ју да не упо­тре­бља­ва си­лу про­тив гра­ђа­на ко­ји мир­но про­те­сту­ју“, ре­а­го­ва­ли су у крат­кој об­ја­ви.

Ка­да су ко­мен­та­то­ри дру­штве­них мре­жа, ко­ји сто­је уз уче­сни­ке ових про­те­ста, за­о­шти­ри­ли пе­ра и по­че­ли да про­зи­ва­ју „Ег­зит“, ови су твр­ди­ли да их на­па­да­ју ла­жним тврд­ња­ма, и ка­ко чак на­вод­но по­др­жа­ва­ју по­ли­циј­ску бру­тал­ност. „Ме­ђу­тим, исти­на је да смо не са­мо осу­ди­ли пре­ко­мер­ну си­лу већ смо осу­ди­ли би­ло ка­кву си­лу од стра­не по­ли­ци­је пре­ма мир­ним де­мон­стран­ти­ма...“, на­во­де.

При­ме­ти­ли су и на­па­де на но­ви­на­ре па су и то осу­ди­ли, као и „сва нео­сно­ва­на хап­ше­ња“, а и го­вор мр­жње би­ло ко­је вр­сте.

Коментари3
e89d2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sreten Bozic -Wongar
Ima li Novi Sad nesto pametnije da pokaze nego flase Bavarskog piva ?
Petar Milic
Znaci nece biti pijancenja Steta velika
Nema potrebe za sarkazmom
"Но­ви Сад мо­же да одах­не. Не­ма ви­ше стра­ха да ће ко­ро­ну из све­та ов­де још ма­сов­ни­је ши­ри­ти го­сти по­пу­лар­ног му­зич­ког фе­сти­ва­ла. " Prethodnih nedelja novosadjani su pozivali na razum. Trazili su otkazivanje EXITa. Odrzavanje festivala u ovim uslovima nije moguce bez velikog rizika za sve, ucesnike fertivala (i one iz sveta i nase) kao i za novosadjane. I mnogo veci festivali, sa duzom tradicijom, su otkazani ove godine. Nema potrebe za sarkazmom gospodjo Kovacevic

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља