Уторак, 07.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Срби у дијаспори – живот у иностранству и мотив за повратак у родну земљу

Актуелна пандемија вируса корона отворила је бројна питања и ставила на озбиљан тест различите сфере, почев од здравственог система, преко економије, па све до друштвене одговорности и социјалне ангажованости људи. Поред ових проблема с којима су се суочиле готово све земље света, у јеку пандемије наша земља је, чини се, имала и једну додатну бригу – повратнике из иностранства.

Према званичним наводима, за време ванредног стања, у Србију се слило око 350.000 наших људи који живе ван граница ове земље, а који су, да ли услед губитка посла у иностранству или могућности да се овде бесплатно лече, похрлили у матичну земљу пре затварања граница.

Оно што је многе додатно изненадило јесте откуда толики број наших грађана који живе у иностранству. Међутим, званичне бројке показују да је ово тек делић оних који „парче хлеба” покушавају да зараде ван граница Србије.

Српска дијаспора се броји у милионима

Процене су да српска дијаспора броји око 3 милиона људи. Од тога, у земљама бивше Југославије се налази половина (око 1,6 милиона). Ту су још и:

Сједињене Америчке Државе – око 650 хиљада,

Канада – око 180 хиљада,

Немачка – око 450.000,

Аустрија – око 300.000,

Швајцарска – око 200.000,

Велика Британија – око 80.000,

Азија и Океанија (примарно Аустралија) – око 120.000 наших грађана.

Последњих неколико година забележен је и велики број оних који одлазе у иностранство на привремени рад, тзв. одлазак „трбухом за крухом”. Већина њих нема стално пребивалиште у страној земљи, већ у њој бораве захваљујући уговору о раду с привременим боравком.

Углавном су у питању млади људи, који бољу перспективу виде у земљама чланицама Европске уније. Њих је, према последњем званичном попису, више од 300 хиљада, што износи нешто мање од 5 процената од укупног броја становника Србије.

Шанса за останак младих у Србији и повратак отишлих

Одлазак људи у иностранство по правилу је у директној вези с економским приликама. Могућност да се лакше пронађе запослење и боље плаћени послови основни су разлози због чега велики број наших грађана одлучи да срећу потражи изван своје земље.

Управо су отварање нових радних места и повећање просечне зараде неки од основних начина да држава задржи младе у земљи, али и да омогући повратак оних који су већ отишли, на чему наша земља интензивно ради.

Повратак у матичну земљу тек након смрти

Оно што је сигурно јесте да велики број људи који живе и раде у иностранству у великој мери дели исту жељу, а то је да вечно почивају у својој родној земљи. Нажалост, не дочекају сви пензију и могућност да се самостално врате како би старе дане провели у Србији.

Услед ванредних околности које су захватиле не само читаву Европу, већ и читав свет, међународне границе су биле затворене и за превоз покојника. Међутим, однедавно је омогућен прелазак, па је сада остварива и сахрана у земљи порекла. Ипак, у новонасталој ситуацији, омогућено је да само лиценцирани међународни превозник може вршити међународни превоз покојника.

Процедура за превоз покојника из иностранства

Без обзира на то да ли је реч о природној смрти, убиству или саобраћајној несрећи, уколико се немила ситуација догоди у иностранству, потребно је обавити одређене административне формалности како би се могао обавити транспорт покојника. Било да је у питању превоз покојника из Аустрије или неке друге земље, процедура је мање-више слична.

Поред прибављања потврде лекара и спроводнице, важно је ангажовати адекватног, тј. лиценцираног превозника. У нашем региону као најпоузданије погребно предузеће којем се можете обратити истиче се „Laguna Bestattung” д. о. о.

Пандемија вируса корона нажалост однела је и много људских живота широм света, а требало би истаћи да се процедура превоза преминулих од ковида 19 донекле разликује од уобичајене. Наиме, сви који живот изгубе од ове заразне болести бивају кремирани, а потом се обавља стандардна процедура за превоз посмртних остатака у Србију.

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.