Субота, 25.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: Тања Фајон, председница Одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ

Разговори с Вучићем су жустри, али искрени

Мали одазив на изборима је, по мом мишљењу, показатељ умора људи. Не само у Србији, него свуда. Била сам веома забринута када сам видела малу излазност током европских избора у Словенији
(Фото Европски парламент/Pascal Bastien)

Као председница опозиционих Социјалдемократа, које води од краја маја, Тања Фајон у родној Словенији ових дана бије политичке битке са премијером Јанезом Јаншом, док се као европосланица и шеф Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ припрема за наставак међустраначког дијалога у нашој земљи, у коме је један од посредника. У интервјуу за „Политику”, рађеном преко мејла, истакла је да ће дијалог који је уз посредовање ЕП започет прошле јесени и обустављен због припрема за изборе, свакако бити настављен у што скорије време, уз учешће свих странака демократске и проевропске оријентације. Како је најављивано у децембру, подсетимо, у другој фази дијалога, после избора, треба се усредсредити „на дугорочни циљ унапређења међустраначког дијалога у Народној скупштини, бављењем питањима као што су реформа Пословника и даља ревизија целокупног изборног оквира”.

– Тачно је да је у понедељак конституисан 12. сазив Народне скупштине Србије, али морамо да сачекамо и формирање парламентарних тела, посланичких група, званичне владајуће коалиције и опозиције, као и избор председника парламента и друге важне политичке позиције. Уверавам вас, чим новоформирана скупштина у потпуности профункционише и чим се Европски парламент врати с летњег одмора, наш приоритет ће бити наставак међустраначког дијалога. И ја и мој колега, такође стални известилац, Владимир Билчик, јасно и гласно смо изразили вољу ЕП да настави блиско да сарађује са Скупштином и Владом Србије – каже Тања Фајон одговарајући на питање када ће се наставити међустраначки дијалог, будући да је нови сазив парламента конституисан, и наставља:

– Пред нама је још много изазова, а бојкоташка опозиција из претходног мандата је један од њих. Хтела бих да нагласим да смо имали много неформалних састанака у оквиру међустраначког дијалога, уочи избора у јуну, са представницима владе, бојкоташке опозиције, невладиних организација, представника медија... Такође могу да кажем да ћу као председавајућа Делегације ЕУ – Србија инсистирати на томе да се што пре одржи формални састанак делегације.

Како ћете Ви лично у томе да учествујете ако сте већ изразили сумњу у легитимитет избора у Србији 21. јуна? И, у том контексту, можете ли да кажете да ли је прва фаза дијалога, одржана у три рунде од октобра до децембра, имала икакав резултат?

Снажно верујем у дијалог као начин решавања проблема у свим животним аспектима. Тако да верујем да ћу као модератор помоћи Србији на њеном путу ка чланству у ЕУ. Чињеница да у Народној скупштини више нема праве опозиције и бројни захтеви грађана Србије да се стане у одбрану демократије, намећу ми још већу одговорност да и даље будем једна од водећих учесница интерпартијског дијалога. Неки напредак је учињен, али предстоји још много посла у постизању опипљивих побољшања на терену, посебно у области слободе медија. Видели смо да су остали бројни изазови  у вези са медијским слободама и приликом недавних протеста у Београду на пример, где национални емитер није конзистентно извештавао о озбиљности ситуације.

Да ли у другој фази овог дијалога видите учешће само парламентарних странака или мислите да круг учесника треба да буде шири?

Европски парламент је спреман да сарађује са свим политичким странкама које су посвећене демократији и проевропској будућности.

Били сте против бојкота избора у Србији, а део опозиције који је бојкотовао изборе сматра да нисте имали довољно разумевања за њихову позицију. Сматрате ли да они ипак треба да буду за столом са представницима власти?

Имала сам пуно разговора са опозиционим странкама које су биле за бојкот. Разумем њихов положај и фрустрацију. Ми смо покушали да удовољимо њиховим захтевима за успостављањем слободних и поштених избора, са фокусом на медијску ситуацију. Наша улога је била да посредујемо, а сама чињеница да власти пристају на ангажовање ЕП-а доказала је да у земљи није било све добро. Верујем да је бојкот снажно средство за постизање циља, али на крају дана треба се запитати која је коначна цена. Данас имамо парламент без проевропске демократске опозиције. И то ме брине.

Због честих критика стања у Србији, из владајуће Српске напредне странке Вас оптужују да гајите анимозитет према СНС-у. А, најблаже речено, често се не слажете. Колико на ваше односе утичу различите идеолошке позиције, будући да из парламентарне групације ЕПП-а, у чијем су чланству српски напредњаци, нема тако оштрих критика какве се могу чути од Вас, Ваше групације С&Д и Либерала?

Никада нисам кривила или посрамљивала појединце за недостатак реформи, за стање владавине права или слободе медија. Разговарала сам с надлежним институцијама, министарствима, телима, цивилним друштвом. Увек сам се трудила да будем фер и да представљам Европски парламент у складу са мандатом који сам добила. Била сам критична према свим странама кад год је било потребно. И не заборавите, и Европска комисија је такође критична. Делили смо критички став и уочи избора, када смо колега Владимир Билчик и ја заједно са комесаром за проширење Оливером Вархељијем посетили Београд, и позвали смо владу да у потпуности имплементира све неопходне услове. Али признајем да сам се често суочила са директним или индиректним вербалним нападима, чак и неким понижењима и лажима углавном политичара из СНС-а. Или медија блиских њима. И недавно се поновило. Они који то раде, чине то зарад ефекта на домаћем терену.

Кажете да је проблем избора у Србији, између осталог, најнижа излазност од 2000. године и да то брине Европски парламент. Да ли се ЕП забринуо због излазности на недавним парламентарним изборима у Хрватској, која је била нижа у односу на њихове претходне изборе, али и у односу на овогодишње изборе у Србији? Или због излазности од свега око 20 одсто на локалним изборима у Албанији прошле године, или на референдуму на коме се одлучивало о промени имена државе, у Северној Македонији 2018, када је изашло око 37 одсто грађана? И када у Европи, па и у Вашој земљи, иначе влада тренд лоше излазности, ове године додатно и у условима пандемије?

Мали одазив на изборима је, по мом мишљењу, показатељ умора људи. Не само у Србији, него свуда. Била сам веома забринута када сам видела малу излазност током европских избора у Словенији. Генерално је тренд негативан и то је нешто због чега сви морамо да се забринемо. Људи морају имати поверења у политику и у своје политичаре. Гласање на изборима за мене је основно људско и грађанско право. У прошлости смо се жестоко борили да добијемо то право, нећемо одустати од њега. Ове године ме посебно брине здравствена безбедност грађана током гласања. То је нова ситуација за све нас, стога морамо бити још обазривији како би сви грађани заиста имали могућност да гласају.

Због критика које сте упутили после избора 21. јуна о нивоу демократије у Србији, министар Александар Вулин је изјавио да чините све да Србима огадите ЕУ. Али и да немате храбрости да Александру Вучићу у лице кажете оно што говорите испред камера? Како изгледају Ваши сусрети са председником Србије откако сте на челу Одбора ЕП за сарадњу са Србијом?

Министар Александар Вулин је заборавио неколико ствари. Била сам главни портпарол у Европском парламенту за безвизни режим за грађане Србије. У прошлости сам се жестоко борила за то да се Србији укину визе, а такође и неколико година касније да се не уведу поново због илегалне миграције. Подржавала сам Србију у многим приликама и увек ћу тврдити да нам треба проширење на западни Балкан. Србија је веома важан играч у региону за стабилност и помирење. И ја никада пред камерама не упирем у било кога директно, већ се обраћам институцијама. Никада ме нисте чули да кажем да Вучић или Вулин лажу. Трудим се да одржим политичку културу дијалога на другачијем нивоу. Наши разговори са председником су понекад жустри, да, али исто тако искрени и директни. Али ви га знате боље него ја.

Ових дана се и у медијима у Србији говорило о проблемима које имате на унутарполитичком плану у Словенији, конкретно са премијером Јанезом Јаншом који Вас оптужује за лицемерје, како због седишта Ваших Социјалдемократа у кући Јевреја убијених у Аушвицу док у ЕП покрећете резолуцију против антисемитизма, тако и због високих прихода које имате иако сте левичарка. Колико оспоравање политичког имиџа код куће може да утиче на Ваш посао у ЕП?

Оно што овде видимо је директан пример политички инструисаних медијских напада. Они само показују важност слободе медија. Можемо видети да се регионом шири модел политички контролисаних медија. Од Мађарске до Србије и Словеније и другде, они представљају директну претњу демократији. У овом случају су интереси владајућих странака у Србији, Мађарској и Словенији усклађени. Својим гласом посланика у Европском парламенту – критичног за медијску ситуацију и у Будимпешти и у Београду – и као лидер опозиционих Социјалдемократа, представљам алтернативу њиховим режимима. Зато покушавају да ме дискредитују лажима, лажним вестима, назовите то како хоћете, углавном преко Нова24 ТВ, политичког медијског пројекта Јанше и мађарских привредника блиских премијеру Виктору Орбану. То се наставља и наставља, а недавно се проширило и Србијом преко веза блиских њиховим политичким савезницима или медијима.

Нисам изненађена. Ово је тактика која шири страх, напада новинаре, судије, тужиоце. Све се то тренутно дешава у мојој земљи. Откад сам преузела опозициону странку у Словенији, Социјалдемократе, постала сам чак и већа опасност. Под мојим вођством постали смо најјача опозициона партија. Стога, све оно што сте недавно могли прочитати биле су једноставно лажне вести које они шире свакодневно. Немам никакве везе са убијеним Јеврејима у Аушвицу, нисам била чак ни рођена у то време, немам милионе на свом рачуну и блиско сарађујем са свим религијама да бих их заштитила када је то потребно, као што верујем у слободна и прогресивна друштва заснована на слободномислећим појединцима. Они који нападају, боје се да ће изгубити ауторитет. Али то нас неће зауставити на нашем путу до истине.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Igor
Mislim da nema smisla da dolazi neko iz provincije u cijoj skupstini se drze govori u unifarmama da nama drzi lekcije o demokratiji.
zoran
Negativne ocene o evro poslanici, portal Politike neće objavljivati. Pitam se kada će g. Tanja razmišljati i biti frustrirana zbog većine stanovnika Srbije. Mislim da je kao građanka Slovenije i Evrope dužna da radi na tome i to prioritetno.
zoran
Negativne ocene o evro poslanici, portal Politike neće objavljivati. Pitam se kada će g. Tanja razmišljati i biti frustrirana zbog većine stanovnika Srbije. Mislim da je kao građanka Slovenije i Evrope dužna da radi na tome i to prioritetno.
113 Godina
Srbija postala nezavisna drzava 1878. Slovenija postala nezavisna drzava 1991. Razlika 113 godina. Zaista imamo sta da naucimo od Tanje Fajon.
Momčilo Radlović
Šta ste vi naučili? Kakav je to odgovor "Ja nisam bila rođena kad su ubijani Jevreji u Aušvicu!"? Priča o Janši, Vušiću i Orbanu je njeno gledište i ništa više. Mislim da treba pohvaliti gospođu Biljanu Baković za sjajno odrađen intervju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.