Среда, 18.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ЗДРАВСТВЕНИ ИЗВЕШТАЈ ШТАДЕ ЗА 2020.

Поглед у будућност: „Полипилула” дели Европу

Узимати полипилулу (polypill) сваког дана ради спречавања потенцијалних кардиоваскуларних болести када будемо старији? Европљани су подељени: према резултатима Штадиног Здравственог извештаја за 2020. годину, сваки други Европљанин верује да би ово била добра идеја и отворен је за узимање комбиноване таблете која садржи неколико активних састојака чијом применом би се могла спречити стања и болести повезане са старењем. Међутим, чини се да је друга половина далеко од тога да буде уверена у ово, а међу њима 18 одсто каже да неће узимати било који такав лек све док се осећају добро – чак и ако би то могло да спречи болести у будућности.

Највећи број скептика се налази у Аустрији и Швајцарској: у овим земљама, само 38 одсто људи може да замисли да узима полипилулу. „Пилула против болести везаних за старост” више се цени у Пољској (64%) и Русији (65%). Када је реч о Србији, 49 одсто испитаних грађана (просек на европском нивоу 50%) би узимало полипилулу што је сврстава на осмо место међу 12 испитаних земаља.

Ово су резултати другог међународног Здравственог извештаја Штаде, у оквиру које послује и Хемофарм. Реч је о репрезентативној студији у коју је било укључено преко 24.000 испитаника у 12 земаља, међу којима је и Србија. За потребе Штаде, Институт за истраживање тржишта „Кантар” испитао је по 2.000 људи између 18 и 99 година старости у Аустрији, Белгији, Финској, Француској, Немачкој, Италији, Пољској, Русији, Србији, Шпанији, Швајцарској и Великој Британији шта мисле о лечењу путем видео камере, обавезној вакцинацији, генетској терапији, конвенционалној медицини, сексу и какав је њихов однос према смрти. Став Европљана о полипилули био је такође истраживан овом приликом.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.