Понедељак, 28.11.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

До 13 сати гласало 54,1 одсто грађана Црне Горе

(Фото ЕПА-ЕФЕ/BORIS PEJOVIC)

ПОДГОРИЦА – Према подацима ЦеДЕМ-а до 13 сати на парламентарним изборима у Црној Гори је гласало 54,1 одсто грађана са правом гласа.

ЦДТ је раније саопштио да је до поднева бирачко право искористило 45,3 одсто грађана Црне Горе, што је за 15,4 одсто више него на изборима у октобру 2016, јавља Танјуг.

У Црној Гори право гласа има 540.026 грађана.

До 12 сати гласало 45.3 одсто бирача

ПОДГОРИЦА – До 12 сати на парламентарним изборима у Црној Гори гласало је 45.3 одсто бирача, односно 244.600 грађана са правом гласа, што је за 15 одсто више него на октобарским изборима 2016, саопштено је из ЦДТ-а, преноси Танјуг.

На претходним изборима је до поднева гласало 29.9 бирача бирача, саопштили су из ЦДМ.

До 11 сати излазност 35,4 одсто

ПОДГОРИЦА – На парламентарним изборима у Црној Гори до 11 сати гласало је укупно 35,4 одсто бирача, саопштено је из Центра за мониторинг и истраживање.

На изборима 2016. године до 11 сати гласало је 20,7 одсто гласача.

Како је наведено, у Подгорици је гласало 35,8 одсто бирача, на северу 31,7 одсто, а на југу 37,1 одсто, јавља Танјуг.

РТЦГ преноси податке Државне изборне комисије да је до 10 часова гласало 23,05 одсто уписаних гласача.

У Црној Гори данас се одржавају парламентарни избори, пети од проглашења независности те земље.

Излазност двоструко већа него 2016. године

ПОДГОРИЦА – На парламентарним изборима у Црној Гори до 9 сати гласало је 14,7 одсто бирача, дупло више него 2016. године у том временском периоду, саопштено је на конференцији за медије Центра за мониторинг и истраживање.

Како је речено на конференцији, у Подгорици је гласало 15,2 одсто бирача, на југу 15, 5 одсто, а на северу 12,6 одсто, преноси РТЦГ.

У Црној Гори данас се одржавају парламентарни избори, пети од проглашења независности те земље, а бирачка места отворена су јутрос у седам сати, јавља Танјуг.

До осам сати гласало 5,8 одсто бирача

ПОДГОРИЦА – До 8 сати је на парламентарним изборима у Црној Гори гласало 5,8 одсто бирача, објавио је Центар за демократски транзицију, јавља Танјуг.

У објави на Твитеру ЦДТ је подсетио да је на парламентарним изборима 2016. године до 8 сати гласало 3,5 одсто бирача.

Гласао митрополит црногорско-приморски Амфилохије

ПОДГОРИЦА – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије гласао је јутрос на парламентарним изборима у Црној Гори, преносе Вијести.

Он је гласао око 7.30 на бирачком месту библиотека Његош на Цетињу.

Амфилохије је раније рекао да први пут излази на парламентарне изборе, преноси Танјуг.

Мандић: Данашњи дан историјски, очекујемо промене

ПОДГОРИЦА – Лидер Демократског фронта, окоснице опозиционе коалиције „За будућност Црне Горе” Андрија Мандић гласао је данас на парламентарним изборима и поручио да је уверен у убедљиву победу своје коалиције, те да ће ово бити прва генерација грађана Црне Горе која је после 300 година први пут, демократски сменила власт.

Мандић је на гласање, на бирачком месту у ОШ „Бранко Поповић” у подгоричком насељу Загорич, дошао у пратњи супруге, сина и ћерке.

„Ово је велики дан за Црну Гору. Велики дан, и за мој крај, Загорич, једно од насеља где је опозиција традиционално побеђивала и које је увек било опозиционо. И немам дилему, гледајући све с којима живим, какав ће бити резултат. А, биће победа, убедљивија него икад”, рекао је Мандић.

Истакао је да је уверен да ће и у другим крајевима Црне Горе, где опозоција није била тако јака и добро организована, бити исто.

„Радују ме ови млади који чекају у у редовима и зову родитеље да им се прикључе. Сви који су учествовали у литијама, бранили светиње и који знају да је најбоља одбрана за то што желе, то што ће стати у ред данас, и са хемијском оловком променити Црну Гору. И неће погрешити, већ ће се златним словима уписати у прву генерацију Црногораца, грађана Црне Горе, који су после 300 година први пут демократски сменили власт”, рекао је Мандић, преноси Танјуг.

Он је додао да је историја Црне Горе била пуна преврата, али да је ово први пут да ће се власт сменити онако како се смењује у демократским земљама, како би нова власт повела Црну Гору тамо где, како каже, заслужује.

„Треба нам више радних места, обрачун са криминалом и корупцијом и да ујединимо Црну Гору и поправимо све покварено у последњих 30 година”, рекао је Мандић.

На констатацију новинара да се епидемиолошка правила не поштују стриктно на бирачким местима, Мандић је рекао да „данашњи дан надраста ситуацију и надвисује све препоруке”.

„Видим да сви имају маске, можда не држе прописано растојање, али за све што треба да уследи, за промене које се чекају, вреди да се ризикује”, рекао је Мандић.

„Када будемо вечерас славили победу, да знамо да радимо праву ствар и да пружимо братску руку свима, и онима који можда мисле да су поражени, али нису, већ су на месту које им припада и да ће према њима однос бити много бољи него према досадашњој опозицији”, рекао је Мандић.

Ђукановић очекује да Црна Гора настави пут развоја

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе Мило Ђукановић гласао је данас на парламентарним изборима у тој земљи и поручио да очекује да Црна Гора настави да се креће путем економског и демократског развоја, у правцу ЕУ, као и да га не изненађује и радује висока изласност у првом делу дана.

Ђукановић је своје бирачко право искористио у подгоричкој Основној школи „Саво Пејановић”, са супругом и сином.

„Очекујем да црногорско друштво и на овим изборима потврди своју демократску зрелост и одговорност, као и да избори протекну у условима стабилне и демокртске културе примерене Црној Гори, те да ће земља наставити да се креће путем економског и демократског развоја и достизања еврпоских циљева”, рекао је Ђукановић новинарима.

На питање да прокоментарише високу излазност, која је до 12 сати око 45 одсто, Ђукановић каже да то није изненађење, јер су све стране позивале бираче да покушају своју обавезу да испуне до подне.

„Радује ме увек када је излазност већа, јер то значи да живимо у друштву у којем људи осећају одговорност за будући правац развоја. Увек је израз политичке патологије ниска излазност”, рекао је Ђукановић, преноси Танјуг.

Он је рекао и да не примећује тензије, већ да се тензије покушавају индуковати са адреса које су, каже, „ванцрногорске”.

„Али црногорско друштво је прошло кроз искушења више пута. Не видим опасност по стабилност Црне Горе и сигурност грађана”, додао је он.

На питање о коме говори, када спомиње мешање у ствари Црне Горе, Ђукановић је рекао да не жели да говори детаљније, али ће се то, каже, само показати кроз данашњи и наредне дане, додајући да од децембра до данас траје „стампед” у којем учествује „комплетна медијска и политичка сцена Србије”.

„И јасно је која се порука шаље Црној Гори. Како је Црна Гора одговарала до сада на те поруке, одговориће и овог пута. Када каже, медијска и политичка сцена, пинцетом бисмо вероватно успели да пронађемо некога ко у то није укључен”, рекао је Ђукановић

Упитан очекује ли пад ДПС-а после три деценије и хоће ли честитати противницима, уколико до тога дође, Ђукановић је рекао да се никада у такмичењу резултат не може знати унапред, али да је лично убеђен да је демократска воља грађана на страни Црне Горе, њене европске будућности и партија које креирају и реализују такав политички програм.

А, честитање победнику је, каже, питање демократске и личне културе, што се не доводи у питање.

Милачић: Народ се ослободио, вечерас ћемо славити победу

ПОДГОРИЦА – Председник Праве Црне Горе и кандидат за посланика велике народне коалиције „За будућност Црне Горе” Марко Милачић гласао је данас на парламентарним изборима и оценио да велика излазност показује да се народ ослободио и да ће опозиција прославити велику победу.

„Ово није питање политичких партија, ово није питање политике, ово је питање наше деце, наших породица, нашег образа и части, нашег достојанства. То ми бранимо данас у Црној Гори”, рекао је Милачић након што је у друштву синова гласао у Подгорици.

Милачић је уверен да огромна излазност показује да се народ ослободио, али поручује да сви морају бити на опрезу, јер је режим већ посегнуо за разним криминалним радњама, наводи се у саопштењу Праве Црне Горе.

„Данас пишемо историју, већ смо победили, остало је да вечерас прославимо нашу велику победу. Народ се потпуно ослободио и вечерас ће Црна Гора после толико година да слави – сви као једно биће, једна душа, једно тело и само једна мисао – Црна Гора, али она слободна, исконска, часна, поштена, права – Његошева Црна Гора”, казао је Милачић, јавља Танјуг.

На питање да ли вечерас може доћи до нереда на улицама Црне Горе, Милачић је одговорио да једино Мило Ђукановић може да изазове нереде.

„Ми ћемо бити достојанствени као у протеклих пола године, а уколико неко и помисли о нередима, то ће бити Мило Ђукановић. То му као народ нећемо дозволити. Ми ћемо славити нашу победу и позивам га да и он једном у животу буде зрео и да не помисли на био какве инциденте и нестабилности, јер ми овде, као што видите, долазимо са децом, бранимо породице, бранимо Бога. На памет нам не пада било какав инцидент, то само пада на памет онима који и причају о томе – Мило Ђукановићу и његовима”, поручио је лидер Праве Црне Горе.

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Neutralan
Ovo su parlamentarni izbori. Nisu predsjednički. Milo je još tri godine predsjednik kakvi god rezultati izbora bili.
Savo Mićanović
Milo može da izgubi izbore samo ako njegovi "poslodavci" tako odluče... A to bi uradili ili ako im se slepo ne povinuje ili ako je i njima dosadio, pa ga puste niz vodu ili sklone na neko sigurnije mesto. U suprotnom eto njega opet.
Ludolph
"А, честитање победнику је, каже, питање демократске и личне културе". Slatko me nasmeja Don Milo, covek koji je demokratiju i politicku kulturu gradio potkupljivanjem glasova i zaposljavanjem podanika po drzavnim preduzecima i ustanovama. Ali mu se mora priznati da je majstor demagogije i vrhunski oportunista.
indira skoko
Mila braco, neka su vam Gospod Bog, Sveti Vasilije i svi Sveci na pomoci i neka su sa vama. Vi ste danas prvi na herojskoj liniji i na braniku svega sto nas cini onim sto jesmo i sto nas stiti od onoga sto niti mozemo niti zelimo biti. Za Krst Casni i Slobodu Zlatnu!
Dusan
indira skoko# Ni u srednjem veku se nije upotrebljavao takav nacin izrazavanja...Ipak je u pitanju obicno glasanje i nema tu velikog herojstva ili potrebe da se uznemiravaju sveci i Bog!
Dejan Pavlovic
Svaka cast Crnogorcima na izlaznosti Mi bas nismo bili tako vredni

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.