Среда, 19.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вашингтон после 30 година отворио врата Србији, Путин се извинио због Захарове

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у споразуму није наведено да Србија не може да користи кинеску опрему за 5Г мрежу, већ да не може да користи опрему која није проверена
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

После три деценије врата Беле куће смо успели да одшкринемо, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Он је за РТС објаснио да није Србија променила спољну политику, већ су САД, које су 30 година подржавали Албанце и све оне који су против Срба, овај пут отворили врата за Србију.

Вучић је рекао да је Србија иначе увек седела на својој столици, као што и сада седи.

Споразумом из Вашингтона направили смо, истиче, простор за десетоструке инвестиције.

„Позиција Србије није ни мало лака. Никада нисмо имали подршку САД, увек су нам врата Беле куће била затворена. Бела кућа је била резервисана за Албанце и све друге који су против Срба. Сви су имали подршку Беле куће против Срба. Сада смо то променили”, рекао је Вучић за РТС.

Он је указао да Приштина, поред осталог, сада неће смети да не примењује договорено и да ризикује да САД промене став према њима.

Путин ми се извинио због Захарове

Председник Србије Александар Вучић пренео је да му се и председник Русије Владимир Путин, поред Лаврова, извинио због неприкладног поста Марије Захарове на Фејсбуку и да му је рекао да иза њега не стоји руска држава и поготово не он лично.

„Путин, а ни министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, ми се никад није извињавао ни због чега, а за овако нешто обојица су то учинили, а да ја то нисам ни поменуо”, рекао је Вучић за РТС.

Каже да је данашњи телефонски разговор са Путином био добар, свеобухватан и да му се Путин, између осталог, извинио због поста Захарове, која је на свом Фејсбук налогу непримерном фотографијом сцене из филма „Ниске страсти” на којој глумица Шерон Стоун високо прекршта ноге „прокоментарисала” сусрет српског и америчког лидера.

„Показао је своју пристојност и рекао да иза тога не стоји руска држава и поготово не он лично”, истакао је Вучић.

Он је навео да у разговору тај пост Марије Захарове није ни поменуо, јер је сматрао да је то неважни инцидент, будући да и у Србији постоје посланици који „говоре глупости” о Русији, а они се не извињавају.

Рекао је да се по реакцији Русије види колико је поштовање Русије према њему лично и Србији.

Упитан да ли мисли да је Захарова могла без консултација са својим шефовима да објави такав пост, Вучић је рекао да то свако може сам да просуди, а, понавља, Путин му се извинио.

На најтежем месту сам рекао „не”

Очекујемо ускоро Иванку Трамп у Србији
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ускоро у Србији очекује Иванку Трамп, која је имала важну улогу у делу споразума из Вашингтона који предвиђа помоћ мали и средњима предузећима, али и женском предузетништву у Србији.„Причамо о могућностима када амерички финансијери долазе, јер када би дошле америчке финансијске организације Америчка међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) и Корпорација 'Миленијумски изазов' и кад улазе у микро и мала предузећа онда добијате средства под апсолутно најповољњим каматним стопама”, истакао је Вучић.Каже да Американци то раде много брже и са нешто мање процедура од других.„Када би ушли у то, тиме би крвоток наше привреде додатно оснажили и ојачали. Ми се томе надамо и чекамо их. Мислим да они (представници ДФЦ) прво иду у Емирате, а после долазе код нас (21. септембра)”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да српска делегација у Вашингтон није отишла да би остварила велику победу, јер се велика победа остварује у рату, већ малу победу, а мале победе су везане за мир, стабилност и сигурност за људе.

Истиче и да је на најтежем могућем месту рекао „не” захтеву за међусобно признање са тзв. Косовом.

„Наш тим је занимало да урадимо добре ствари за нашу децу, будућност Србије, да сачувамо мир, а да Србија не изгуби ништа”, рекао је Вучић за РТС, преноси Танјуг.

Нисам ни амерички, ни руски човек – ја сам српски човек

Председник Русије Владимир Путин одлично разуме проблеме Србије, изјавио је председник Србије Александар Вучић и поручио свима да он није „ни руски, нити амерички или немачки човек, већ само српски који ради за Србију”.

Истакао је гостујући на РТС да су разговори и са Путином и Лавровим били добри и свеобухватни.

„Мали лидери не могу да вас разумеју, то јест они који имају узак поглед на свет, али Путин одлично разуме проблеме Србије”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Истакао је да га Путин није случајно одликовао орденом Александра Невског.

Додаје да Путин одлично разуме колико је тешко када у земљи од седам милиона становника треба сачувати мир и стабилност, а и напредовати најбрже у Европи.

„Путин то уме да цени и ја ценим његово поштовање”, рекао је Вучић и додао да му се председник Русије увек јави у року од 24 сата, као и да је и сада он тражио да се чује са Путином.

Додаје да му се исто тако увек јаве и Ангела Меркел и Макрон...

Запитао је:” Када сте у историји Србије видели да се председник види са тако важним људима у кратком периоду, у Белој кући, са Путином, са Меркел, у Бриселу, Ердоганом и сутра са Нетанијахуом”.

То се никада није десило, додао је Вучић.

„То се није дешавало у српској историји, што говори о поштовању које Србија има. Наши односи са Русијом су веома добри, и са Кином. И ја сам један од ретких лидера, који је пред Трампом говорио да имамо пријатељске и добре разговоре са Кином”, рекао је Вучић.

Додао је да га је Трамп примио врло срдачно.

Диверзификација да, али не и скупљи гас од руског

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Вашингтону рекао да Србија сигурно неће куповати скупљи гас, ЛНГ гас, већ најповољнији на тржишту, као и да је успео да избаци ту обавезу за нашу земљу из потписаног споразума.

„Рекао сам да ћемо куповати најјефтнији гас на тржишту и да не могу да обавезујем земљу да купује скупљи гас, да то не долази у обзир. Успели смо то да избацимо напоље из споразума”, додао је Вучић.

Упитан, гостујући на РТС, да ли председник Русије Александар Путин има разумевање за диверзификацију у снабдевању енергентима Србије, што предвиђа споразум из Вашингтона, Вучић је рекао да диверзификација не подразумева само гас.

„Диверзификација нам је потребна, то је пожељно и добро за нас, јер подстиче конкуренцију и доноси нижу цену, али за нас нема смисла да купујемо скупљи гас, уместо повољног руског гаса”.

Истиче да је зато из тачке осам, која се односи на то, избачен део који је предвиђао да купује ЛНГ гас из другог правца.

Мораторијум значи да Албанци могу само да сањају независно

Вучић најавио нове инвестиције
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредних 10 дана бити потписан уговор о изградњи фабрике у Зајечару, као и да ће у Ћуприју доћи једна велика немачка компанија која ће запослити 450 људи.Он је подсетио да је Магна у Алексинцу отворила 570 радних места, као и да отварање великих страних фирми иде линијом Коридора 10.„И онда две велике јапанске инвестиције - Мидек у Новом Саду и Тојо у Инђији. Ускоро полажемо камен темељац за њих. То је 390 милиона евра инвестиција. А биће још више инвестиција. Амерички потенцијали су већи”, рекао је Вучић.Он је прецизирао да када дође Америчка развојна агенција то сви прате и расте цена Србије на „међународној финансијској позорници”.„ Ако улажу Кинези, Јапанци, Немци... то значи да је добро место за улагање и то је добро за нас”, рекао је Вучић.

Председник Србије изјавио је да мораторијум који се помиње у споразуму из Вашингтона значи да Приштина не може да тражи нова признања, што су јасно и прецизно потврдили и амерички представници.

Вучић је у интервјуу за РТС рекао да је Србија тражила да то пише у споразуму, са изузетком Израела, и додао да Приштина не може да добије признање ниједне земље.

„Сваке године њима су одбијали пријем у УН, у Интерпол, међународне организације и увек смо ми испадали лоши момци који их у томе спречавају, али смо на то трошили много времена и енергије. Ово значи да они годину дана могу да сањају да добију своју независност”, рекао је Вучић и додао да је питање да ли ће је добити икада.

Он је додао да када чује критике, посебно у Србији, које кажу да је Израел признао Косово, да ћемо то видети тек, а да резултати показују какву је ко битку водио.

„Израел је сувише велика сила да би смо могли да утичемо на њену одлуку, нарочито ако се сад упетља САД”, приметио је.

Указао је да је у време бивше власти 90 земаља признало КиМ, а у ових девет година свега осам, а 18 је повукло признање.

Према његовим речима, мораторијум омогућава да се концентришемо на економију, бољи стандард људи.

У Споразуму не пише да је реч о кинеској опреми

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у Вашингтонском споразуму није наведено да Србија не може да користи кинеску опрему за 5Г мрежу, већ да не може да користи опрему за 5Г мрежу која није проверена.

Он је тако одговорио на питање новинара РТС да ли ће Србија имати проблеме са Кином, с обзиром на тачку која се односи на коришћење 5Г мреже, о чему се протеклих дана писало и у медијима, с обзиром да Телеком Србија има уговор са кинеском компанијом „Хуавеји”.

Нити се разговара, нити ће бити признања Косова

О признавању Косова се уопште не разговара у Бриселу и никада се неће догодити да Србија призна Косово, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да би представници Приштине желели неки споразум, нешто, у којем би требало да дође до нечега, што би они могли да траже, или нешто што ни сами не знају како би назвали, али тако да они не ураде ништа.

„Хоти је рекао да они не одустају од обавеза, од ЗСО, али тек кад Србија призна Косово. А, то се никада неће догодити. То сам рекао њему, европским званичницима, и на најтежем месту”, рекао је Вучић за РТС.

Како каже, увек ће да понавља да до тога неће доћи, и то не зато што воли да говори не, већ би, напротив, волео да се дође до компромиса, јер не треба конфликт остављати нашој деци, већ је важно да се реши проблем.

„Неки су замислили не да суштински реше проблем, него мисле да је довољно да изврше притисак на Србију. Али, неће моћи”, нагласио је Вучић и додао да га неће поколебати претње како ће да прође на изборима.

„То ме не брине, не морам ни да се кандидујем, али нећу учинити да Србију отерате у ћошак и да мислите да сте тиме решили ствар”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да се мора пронаћи начин да и Србија нешто добије.

„Шта ћемо са безбедношћу Срба, па ћемо тек тада да видимо о чему ћемо даље да разговарамо. Шта добија Србија, Срби на КиМ. Како то Албанци на КиМ имају право на самоопредељење, а Срби немају? Како Срби било где немају то право? Који је то принцип” упитао је Вучић.

Истакао је да на та питања никад нема одговора.

„А, знате да не смете да подстичете тако нешто код народа, нити жељу код народа на КиМ, у РС, јер не смете да изазивате сукобе, али гледате неправду, јер само ваш народ нема право који сви други имају”, рекао је Вучић.

Важно да ЕУ разуме да не може да се понизи Србија

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је веома важно да ЕУ разуме да у дијалогу мора да се постигне компромис, а не да се остварују циљеви Уније или појединих њених чланица.

„Не може да се понизи Србија”, истакао је Вучић за РТС поводом дијалога Београда и Приштине.

Ноторна лаж да је Србија подржала признање КиМ од стране Израела

Ноторна је лаж да је Србија подржала признање Косова од стране Израела, како су то неки причали, рекао је председник Вучић.

Он је за РТС прецизно растумачио садржај тачке 16 споразума из Вашингтона, која, иначе, није иста у документу који је потписао он и у другом документу, који је потписала Приштина.

До краја месеца отворићемо, каже, канцеларију Привредне коморе у Јерусалиму, што имају многе земље од Чешке, Мађарске и многих других европских земаља и то ће бити велики подстрек и за израелске, америчке и многе друге јеврејске инвеститоре да дођу у нашу земљу.

Ноторна је лаж да је Србија подржала признање Косова од стране Израела, каже председник и додаје да управо зато имамо различит споразум од оног што су потписали Албанци:

„Јер, ја то нисам прихватио. Нисам желео да прихватим”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

„Њима је то веома важно, Израел је највећи савезник Америке, Америка је вероватно на различите начине утицала на те односе Израела и Приштине, али ја нисам желео да ми то прихватимо на тај начин”, рекао је.

„Када је требало да се сагласимо да се међусобно признају Израел и Приштина, рекао сам - 'не долази у обзир, Србија да се са тим сагласава'. Ко сам ја да било коме дозволим да призна Косово? То не може да буде у споразуму”, пренео је председник став какав је заузео током разговора у Вашингтону.

Каже да ће то сутра рећи и премијеру Нетањахуу: „Ви сте суверена држава, много сте јачи од нас, Србија вам је показала огромно пријатељство. Израел је стотину пута моћнији од нас. Ово је наша најшире раширена рука. Ако мислите да ћемо ми бити срећни ако признају, нећемо”.

Разговарћемо, каже, са Палестинцима и нашим арапским пријатељима, по том питању.

На питање да ли ће Србија бити трећа земља која ће преселити амбасаду, каже да ћемо видети.

„Видећемо, ако Израел призна Косово, а видећемо из њиховог угла. Видећемо како ће Палестина и остале арапске земље да признају Косово”, каже председник.

Разговарао је тим поводом, преноси, и са појединим светским представницима:

„Они су ми рекли - резолуција 478. Рекао сам им - 'то ми кажите када нешто будемо погазили. А, пре тога ми кажите зашто сте ви погазили резолуцију 1244'“.

Видео је, наводи, да су били шокирани...

Влада „храбрих људи” до краја месеца, биће великих промена

Председник Србије Александар Вучић верује да ће до краја септембра бити завршен посао око формирања нове владе и додао да ће бити великих промена, али није рекао ко ће бити коалициони партнер СНС.

Како каже, та влада ће имати тешке задатке пред собом, због чега ће морати да буде „влада храбрих људи”.

Он је навео да има више кандидата за председника владе и да ће владу водити неко ко је способан, енергичан и храбар, те да ће бити значајних промена у саставу владе, али не зато што је претходна нешто лоше радила.

„Морате стално да учите, да напредујете, да слушате шта људи желе и зато су неопходне промене и зато ће бити великих промена”, рекао је Вучић за РТС.

Упитан с ким ће СНС формирати владу и да ли ће у новој остати исти коалициони партнери, пре свега СПС, Вучић је рекао да о томе разговара стално, али да предлоге још није конкретизовао.

Упитан од чега ће зависити с ким ће СНС направити коалицију, Вучић је рекао да СНС мора неке унутрашње ствари да реши и да је то СНС и почео да решава.

Како каже, СНС је после избора поставила више од 55 одсто нових градоначелника и председника општина, што су огромне промене.

„Не значи да су ти стари градоначелници били лоши, али мора да дође до промена и нове, свеже енергије”, рекао је Вучић и додао да ће тако доћи и до промена у министарским позицијама, преноси Танјуг.

Он наводи да су грађани гласали за СНС због стабилности, сигурности и економског напретка, али да постоје и ствари због којих су љути, а то су, између осталог, и локални, бахати функционери, као и корупција на разним нивоима.

„Корупцију не могу да кажем да нисмо дирали, али нисмо ударили по глави, а људи то очекују од нас”, рекао је Вучић и додао да ће убудуће, по том питању, људи бити много задовољнији.

Како каже, грађани су незадовољни и неефикасним правосудним системом.

„Кога год да критикујете, људи ће рећи да се мешате у независност правосуђа и самосталност тужилаштва, али су то чињенице и то људи примећују”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је СНС добила огромну подршку грађана, те додао да и после споразума у Вашингтону, грађани дају подршку која је, како каже, историјски максимум, и његов лични и партије коју води.

Раст пензија могао би да буде шест одсто

Раст пензија могао би да буде шест одсто, што би био највећи раст у последњих неколико година, најавио је вечерас председник Александар Вучић.

Према његовим речима, то значи да ће најстарији суграђани који су 2012. године имали пензију 30.000 динара, имати примања од 40.000 динара.

Они који су 2012. имали ниске пензије од 20.000 динара, сада ће имати 27.499, што је увећање од 37,5 одсто.

Додао је да не би требало заборавити да су пензионери, као и сви пунолетни грађани, у међувремену, добили по 100 евра, као и једнократну помоћ.

На питање о критикама Фискалног савета по питању толиког раста пензија, Вучић је рекао да воли да чује замерке тог тела, јер увек нађу довољно разлога за критику власти са стране штедње, а не политичких критика.

Србија ће сама проценити шта добија и губи

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да Албанци на Косову нису спремни Србима да признају ни 0,6 одсто имовине, а да ЕУ не жели да се бави приватном имовином.

Вучић је рекао да се љути што се о том питању разговара као за телевизију - да имамо 60 одсто имовине на КиМ.

Подршка „мини шенгену” страховит потез САД

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је подршка иницијативи „мини шенген” „страховит” потез америчке администрације, која је добро разумела да је то најбољи начин за трајни мир у региону.

Вучић је за РТС рекао да би уласком целог региона у „мини шенген” могло да се уштеди 3,5 милијарди евра, да би регион био богатији, нестале би границе, подигли би се капацитети целог региона за прилив страних директних инвестиција, показала стабилност, али и додао да је за то потребна политичка воља и стабилност.

„Потребно је да неко не мисли даје важно само да уради нешто против Србије”, рекао је Вучић и додао да је мини шенген и највећи интерес српског народа.

Вучић је за РТС, коментаришући то што је Приштина споразумом у Белој кући пристала да уђе у иницијативу „мини шенген”, рекао да би, уз „мини шенген”, било знатно мање проблема у региону.

„Били бисмо неупоредиво богатији, за најмање десет одсто богатији, будући да су 7 одсто оперативни трошкови због чекања камиона на границама”, навео је председник.

Вучић је рекао да је за развијање „мини шенгена” потребна политичка воља, наводећи да се део већ развија са Македонцима око фитосанитарних и ветеринарских инспекција које раде на прелазу Табановце.

„Морамо да радимо и на радним дозволама, нострификацији диплома, да онај ко уђе на територију Србије има право да оде и у Сарајево, Тирану. За то нам је потребан мир и разговори са људима који знају шта значи компромис”, рекао је Вучић.

Навео је да уз „мини шенген” више неће бити границе међу Србима, али ни међу Бошњацима, те као пример навео да ће један човек који добије радну дозволу у Новом Пазару моћи да ради и у Сарајеву и обрнуто...

„Очигледна је предност мини шенгена за наш народ и све друге и само злонамерни се праве да то не разумеју”, истакао је Вучић.

Додао је да је веома поносан на ту идеју, за коју каже да је, иако неки говоре да је његова, до ње заједнички дошао са албанским премијером Едијем Рамом.

„Мислим да смо је заједнички створили Еди Рама и ја кад смо рекли да не идемо увек самостално, кад идемо у Брисел увек идемо да говоримо једни против других, нисмо никад пробали нешто заједно да добијемо. И Зоран Заев је пришао и био фер иако знам какви су били притисци и на њега”, рекао је Вучић.

Минималац можда већи за 2.000 динара

Председник Александар Вучић најавио је могућност да висина минималне зараде буде повећана за 2.000 динара.

„Минималац је 2012. године био 15.600 динара. Ако успемо за још 2.000, а надам се да хоћемо, то заиста није мало, онда је то двоструко више увећање за последњих осам година”, рекао је Вучић за РТС.

Износ минималне зараде данас износи око 30.000 динара.

Вучић је навео је да то свакако није 100 одсто у реалном новцу, али је око 65 одсто, из чега се, истиче, види колико је данас боље у Србији и колико се ситуација у земљи променила.

Додао је да ће се износ за који ће се повећати минималац, покрити се кроз неопорезовани део дохотка.

„Молим послодавце да то прихвате и да разумеју да држава мора да се бори за раднике”, рекао је Вучић.

Без обзира на НАТО и КиМ, за Црну Гору увек отворена врата

Важно је да Србија има добре и још ближе односе са Црном Гором, која ће у Србији увек имати пријатеља и отворена врата, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Каже да није ни очекивао од победничке коалиције у Црној Гори да изађе из НАТО-а, нити да повуче признање независности Косова, с обзиром да је најавила да неће мењати политику ЦГ по том питању.

„Сад би неки довољно интелигентни и злобни људи из партије коју водим могли да кажу - немогуће, то су они јунаци који су нас критиковали и говорили да ћу ја, Вучић, да признам Косово... То је њихова ствар да воде своју политику. Ја нисам ни очекивао да повуку признање, нити да изађу из НАТО”.

Додаје да је знао да су то углавном празне приче када неко то говори.

„Знам колико ми труда и енергије улажемо, иако то нико у Србији не уме да цени. Овако (као у ЦГ) је много лакше, има да их потапшу по рамену у америчкој и немачкој и свакој другој амбасади”.

Вучић каже да ће се Србија трудити да имамо добре и уређене односе са ЦГ и боље трговинске и економске односе, као и културне везе.

„И да направимо односе најближе што можемо са наше стране и желим успех свима који буду управљали ЦГ. Видим да се нису одлучили да им Србија буде прва посета, где иду у иностранство, већ неке друге европске земље. И то разумем. Њихов је то избор. Када будемо хтели једини и други, сретаћемо се, верујем, чешће него раније...”, навео је Вучић.

Поручио је Србима у ЦГ да ће Србија увек бити уз њих, а нашим грађанима да разумеју да имамо једну земљу и да од других не очекују да ће да раде за Србију.

„Политичари дођу до власти, знам како то иде, нагледао сам се разних. Могу да нас изаберу и као шести избор и 17... није важно, они ће за нас увек да буду најближи”, поручио је председник Србије.

Додаје да се трудио да имамо коректне односе и према бившој власти у Подгорици, кад је био угрожен идентитет нашег народа са законом о слободи вероисповести, да нисмо хтели да се мешамо у партијске ствари, али да смо се борили за идентитет нашег народа.

Желим и Ђукановићу као председнику и људима који формирају нову коалицију добар и успешан рад, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Истиче да Србија жели још ближе односе са ЦГ, која нам је најближа у сваком погледу, ако се не рачуна Република Српска, али она није држава већ ентитет у БиХ.

Коментари19
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

У руској јавности је негативно примљен дрзак и неукусан испад Захарове на рачун председника братске Србије. Тражи се њено отпуштање из МСП-а Русије због понашања, неспојивог са дипломатском етиком.
Toni Peric
Trampova administracija (Republikanci) veoma dobro procenila situaciju u Srbiji i odlucila da dalje distanciranje od Srbije ne ide u njihov interes, naprotiv, da gura Srbiju u "zagrljaj" drugima (Kine i RF), sto njima ne odgovara. Uklapanje Srbije i prihvatanje Vucica u tu americku strategiju, donece pozitivne rezultate i na politickom i ekonomskom planu. Srbija oduvek geopoliticki pripadala i pripada Zapadu i u tom pravcu treba nastaviti svoj razvoj. Cestitke Vucicu.
češnjak
Sve što sada predsjednik Vučić govori je tačno. Samo što kada su drugi to govorili i željeli na isti način da ostvare saradnju sa SAD prije mnogo godina, tada je Vučić njih napadao, pisao predgovore za Šešeljeve knjige i proglašavao bulevare Ratka Mladića. I sada se hvali da je on nešto prvi uradio.
Muradin Rebronja
Ukratko, SAD zatvorile Miloševicu vrata a otvorile vrata Vučicu. Jedan srušio, drugi izgradio. Postoje rušitelji i/ili graditelji. Doduše, negde je potrebno i nešto srušiti, koje je staro i prevaziđeno, da bi se izgradilo nešto novo, bolje, savremenije... E, moja malenkost se nameračila da sruši Šuvarov školski sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma i da izgradimo novi, jedinstven, bolji i od američkog, karijerni sistem, za majstore svoje profesije koji znaju da rade na svim poziciijama...
Senior75
Ne znzm sta je ovim ljudima koji se bave akademskim analizama ekomomskog I politickog stanja u Srbiji.U teoriji sistema mikro modeli objasnjavaju stnje velikih sistema.Ne mogu da prihvatim da ce autoput kroz Toplicu doneti neki prosperitet,jer su sela uz buducu trasu tok puta gotovo pusta.Beloljin je mrtav.Nekoliko starackih domacinstava,polja u parlogu,vinogradi unisteni.Ono malo ravnice I plodne zemlje uz raku je sirine buduceg autoputa,koji ce ga progutati.Ima li iko uman u ovoj zemlji?
Evroskeptik
Otvaranje autoputa kroz Toplicu povecava sanse da investitori otvore neku fabriku u Kursumliji, Blacu i Prokuplju i ozivljavanje Lukovske, Kursumlijske i Prolom banje, a to znaci obustaviti dalje iseljavanje preostalog stanovnistva iz Toplice.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.