Уторак, 07.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Одржана конференција „Енергија која чува планету”

Конференција посвећена одрживим изворима енергије у Србији под називом „Енергија која чува планету” одржана је 1. октобра с почетком од 10.30, у хотелу „Mona Plaza”, Београд.

Генерални партнер догађаја била је компанија ENERGIA Gas and Power.

Конференцију је отворила Дубравка Негре, директорка Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, која је истакла да „као највећи инвеститор климатских пројеката, Европска инвестициона банка (EIB) прва је донела еколошку политику, где је најавила престанак инвестирања у пројекте с фосилним горивом и дала снажну подршку одрживим и обновљивим изворима енергије. Тиме је подржала иницијативу ЕУ да Европа до 2050. године постане еколошки неутрална, где би економски раст престао да има утицај на животну средину. EIB планира да равноправно подржи и земље Западног Балкана у преласку на зелену економију. Та помоћ ће се реализовати кроз финансирање, стручну помоћ за развој еколошких пројеката и донације ЕУ. Прелазак ка одрживој економији представљаће и шансу за овај регион да се прикључи производним и дистрибутивним ланцима ЕУ и стварању дигитално, енергетски, еколошки и транспортно интегрисаног тржишта”.

Artur Goedicke, Chief Business Development Officer, ENERGIA Gas and Power, на уводном излагању је напоменуо да „Енергетски сектор има снагу, али и посебну одговорност за дугорочне ефекте по људску заједницу. Зато смо ми као компанија одлучили да од почетка 2020. године свим партнерима осигурамо енергију из обновљивих извора. Тако сви заједно учествујемо у развоју нових пројеката ОИЕ. Исплати се бити 100% зелен јер то значи бити 100% дугорочно одржив”.

Панел дискусију под називом „Енергија која чува планету” модерирао је Велимир Гавриловић, генерални директор компаније ENERGIA Gas and Power. Учесници панела су били: Дубравка Негре, директорка Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице (ЕЗ), Жељко Долечек, секретар Асоцијације произвођача електричне енергије из обновљивих ресурса у БиХ , проф. др Александар Јањић, експерт за енергетску ефикасност, Славко Царић, председник ИО Ерсте банке и Зоран Бојовић, директор и сувласник компанија NOLEKO и „Унипромет”.

„Вишедеценијско удисање загађеног ваздуха, поред других болести, неумереног пушења и сл., значајно оштећује плућа. Уколико су плућа и иначе у лошем стању, логично је да их вируси, укључујући и вирус корона, лакше освајају. Показало се да је оболелима од короне једино заједничко смањење кисеоника у крви, отежани рад плућа и на крају упала плућа. Код тешких упала плућа смртни исход је скоро известан.

Бројни су емитенти штетних материја у ваздуху, а понајвише застарела индустријска постројења и застарели возни парк. Највећи проблем у региону ипак су термоцентрале. То је проблем који настаје у региону, али утиче на целу Европу.

Локалне термоцентрале на угаљ емитују низ штетних једињења: сумпор диоксид (SO₂), азотне оксиде (NOx), тешке метале (жива), суспендоване честице (најопасније су PM2.5, односно оне које су мање од 2,5 μm).

Велика термоцентрала на угаљ годишње емитује неколико хиљада тона ових штетних материја. Азот-диоксид се притом, у додиру са влагом из ваздуха, раствара и ствара азотну киселину. Она пада на тло у облику тзв. киселих киша које уништавају шуме, живи свет у рекама и језерима, али и загађује подземне воде и изворе питке воде.

Све је то утицало на ENERGIU да претходних година припреми стратегију која је заживела од 1. јануара 2020. Та стратегија кроз обезбеђивање зелене енергије свим потрошачима електричне енергије покреће позитиван циклус коришћења зелене енергије, финансирања производње из обновљивих извора енергије и очувања људског здравља. То је ENERGIA која чува планету и која се бори за сваки милиметар здравих плућа”, истакао је Велимир Гавриловић.

 

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.