Среда, 28.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Нови Клинички центар Србије биће отворен у септембру наредне године

(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће радови на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије бити завршени у септембру следеће године и да ће се ту лечити грађани из целе земље, те истакао да јачање здравства снажи укупну моћ Србије.

„Мислили смо да ће због ковида ово каснити око четири месеца, али неће. За 11 месеци ћемо да отворимо ово место”, рекао је Вучић и додао да су радови у КЦС од највећег значаја за земљу и грађана.

„До септембра следеће године, за мање од годину дана биће завршен читав објекат у КЦС и опремљен најмодернијом опремом. Имаће собе за интензивну, полуинтензивну негу, операционе сале, дијагностику, Ургентни центар, све што је неопходно”, истакао је Вучић.

Приметио је да готово ништа није грађено у здравству неколико деценија, што још више даје на значају изградњи свих болница у последњих неколико година.

Зато је, додао је, важна и друга фаза у радова у КЦС, која подразумева обнову комплетног центра.

„За прву фазу издвајамо 69 милиона евра. У другу фазу, биће уложено 43 милиона. Укупно 112, а са неким накнадним радовима доћи ће до 120-125 милиона евра. То су огромне инвестиције”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Председник је истакао да је важно да се у време пандемије, када се види значај здравља, покаже виталност система.

„Питали смо се да ли смо погрешили око градње ковид болница, али сад смо срећни што смо на време размишљали, када пандемија није била снажна. Биће нека нова корона, а нама ће кревети за полуинтензивну и интензивну негу бити потребни”, рекао је Вучић.

Јачање здравства снажи моћ Србије и показује да смо у стању да се бринемо о својим грађанима, нагласио је Вучић.

„Зато ћемо једну по једну клинику да реновирамо. Мислим да имамо у томе успеха и имаћемо још више”, поручио је Вучић.

Додао је да ће нови КЦС да спасава хиљаде живота, због чега је важно да се заврши што пре, али ће допринети и да задржимо лекаре и медицинске сестре, па ће и у том смислу бити један снажан замајац.

У нову зграду биће премештен Ургентни центар, део хирургије, пластична хирургија, ендокрина хирургија, неурологија, хематологија, гастроентерологија, ортопедија, кардиохирургија...

Нови КЦС ће имати 30 операционих сала, четири скенера, две магнетне резонанце, четири ангио сале, најсавременију лабораторију.

Радове су, са председником Вучићем, обишли и министар здравља Златибор Лончар, директор КЦС Милика Ашанин, заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Епидемија вируса корона успорила, али није зауставила радове, само се у једном периоду радило мањим капацитетом.

Радове на КЦС изводи компанија „Делта инжењеринг”.

Нови простор имаће 86.000 квадратних метара, од чега 27.000 новог и 59.000 реконструкција постојећег.

У зграде ће бити уграђено 1.200 километара каблова, 2.000 тона челика.

Реконструкција КЦС и изградња нове куле почела је 2018. године.

Улагања у здравство годишње 2,4 милијарде евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће држава наставити да улаже у здравство и додао да то нису само инфраструктурна улагања, већ и веће плате и животни стандард медицинских радника, као и улагање у њихово образовање.

„То су огромна улагања. Канцеларија за јавна улагања издваја годишње 2,4 милијарде евра за здравство”, рекао је председник након обиласка радова на Клиничком центру у Београду, јавља Танјуг.

Указао је да се завршавају јавне набавке за Клинички центар Војводине, и да се ускоро очекују радови, те ће Нови Сад добити велелепан Клинички центар.

Србија наставља европски пут, али чува право на свој став

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће наставити да се бори за инвестиције, да ће Србија наставити свој европски пут, али да ће чувати свој образ и право на став и мишљење, право да не руши традиционално историјска пријатељства, зато што је то неко тражио због дневно политичких ствари, преноси Танјуг.

Вучић је, у изјави новинарима, након обиласка радова на Клиничком центру, рекао да је, без обзира на то колико се неком у Европи и свету замерио, поносан на свако слово које је изговорио током посете комесара Оливера Врахејија.

Оправдане примедбе, али и политичке произвољности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у политичком делу извештаја ЕК о напретку Србије има и оправданих примедби, али и политичких произвољности.

Има и ствари које они критикују, а ја се њима поносим, рекао је Вучић, те поновио да за све такве примедбе, чија суштина је јачање одбрамбене моћи земље, преузима пуну одговорност.

„Много тога можемо да исправимо и урадимо боље. Има примедби у оквиру владавине права, које стоје и разуме се да су тачне и где морамо велике помаке напред да учинимо”, казао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже и да нема лажи и преваре у делу извештаја по питању економије, где је наведено да Србија има робустан раст, већи од других земаља, јер се у економији ради о конкретним цифрама, за разлику од оног другог дела.

Кад је реч о политичким произвољностима, како је навео, указао је да у извештају ЕК 2012. нико није поменуо медијску кампању за Фијат и то само пет дана пред изборе, а коју је водио председнички кандидат и председник земље, као и носилац изборне листе једне стране.

„А, данас је то проблем”, рекао је Вучић и додао да је разумео да је он проблем и прихватио ту кривицу на себе.

„Ја сам крив и за Панцир и кинеске беспилотне летелице бићу за турске беспилотне летелице које ћемо набавити и бићу крив за све”, навео је Вучић, јавља Танјуг.

Каже да је Србија ојачала војску и да је успела да сачува животе људи од короне.

„Што се тиче суштине оног што су критиковали у политичком смислу – приватам, да имамо добре односе са Русијом и са Кином, али ја се тиме хвалим, као што се пред Русима и Кинезима хвалим добрим односима са ЕУ пред њима, као и великим ивнестиција из Немачке”.

Позиција ове земље није да будемо јастребови у оквиру једног блока, ми смо војно неутрални и позиција ове земље је да буде отворена према свима – налази се на раскршћу и треба да привлачи све, а не да буде непријатељ са било ким, рекао је Вучић и поручио да је то позиција и политика Србије.

Оружјем се ништа не решава, неће бити нових Олуја

Неће бити нових Олуја, нити погрома српског становништва са КиМ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, поводом навода да су српске службе указале да се спремају организоване провокације и напади Албанаца на Србе на КиМ, у циљу стварања нестабилности.

На питање како то коментарише и како ће држава заштити људе на КиМ, Вучић је одговорио да то није лако, јер Србија нема ефективну контролу на Космету, али је, каже, мудром политиком и разговорима успевала да сачува највећи део српског народа на Косову и Метохији, што ће чинити и даље.

„Али, и већ сам то говорио, неће бити нових Олуја, ни погрома становништва и при томе стојимо. А, борићемо се дипломатски, обавештаваћемо, упозоравати...”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Председник је рекао да лично жели да верује у разум и да и Албанци схватају да се ништа не решава оружјем, вех да једино разговорима, хладне главе и компромисима можемо до бољег живота и за Србе и за Албанце.

О представницима опозиције у влади: Сачекаћу предлог Ане Брнабић

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да ће мандатар Ана Брбанић предложити кадрове за нову владу и истакао да је он увек за разговор и договор и са неким представницима опозиције о учешћу у влади, под условом да су им државни интереси испред личних или партијских.

Упитан шта мисли о томе да би одређени опозициони политичари могли да се нађу у влади, Вучић је рекао да ће сачекати предлоге мандатара Ане Брнабић, које ће потом странка подржати или одбити.

„Увек сам за то да се направи разговор и договор са свима са којима је то могуће, али то увек морају да буду људи којима су државни интереси и интереси грађана испред личних, партикуларних или партијских интереса”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитан да прокоментарише конкретно наводе медија да би Гордана Чомић, Ненад Константиновић или Татјана Мацура могли да буду у влади, Вучић је рекао да ће то рећи на страначким форумима, уколико Брнабић било кога предложи.

Народ ће да процени да ли сам крив или не...

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је спреман да преузме на себе политичку одговорност за сваку изговорену реч и вођење политике која подразумева сарадњу са Кином и Русијом, набавку оружја и за полицијски час током епидемије... све оно на чему му замера Европска унија, и да ће, на крају, народ проценити да ли је за то крив или не.

„Не мислим да сам починио кривично дело, могу да сносим само политичку одговорност”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара које су последице по грађане његове „одговорности” за такво вођење политике.

Истакао је да су парламентарни избори били, да се ближе избори за Град Београд, али и да њему ускоро истиче мандат, те ће, поручује председник, на тим изборима грађани одлучити да ли је његова политика била добра или не.

„Ја сам крив за ствари које су нам замерене у извештају Европске комисије, суштина је у томе да сам спреман да платим сваку врсту политичке цене и да нико други није одговоран до ја”, поручио је Вучић, јавља Танјуг.

Приметио је да је у извештају Европске комисије „добро адресирано” ко је крив за те „пропусте” Србије, и да се то односи на њега, те им поручује да је „то тачно и да док они то критикују, он се на своју политику поноси”.

„Народ ће да да оцену да ли сам крив да се уведу теже мере против короне, ја сам на то поносан, зато што сам учествовао у спасавању хиљаду живота”, рекао је Вучић.

Додао је да је та одлука била тешка, да се никоме није допала, али да је спасила многе животе.

„То ће, на крају, народ да проценити”, закључио је председник.

Србија спремна много тога да уради на побољшању

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија спремна много тога да уради да би поправила оно што је у извештају Европске комисије оцењено као недовољно добро.

Он је навео да се од медија већ почело и да је доста урађено, и изразио наду да ће се и други прикључити и показати постовање према медијима и новинарима.

„Полиција и БИА раде фантастичан посао, јер се истог секунда реагује на претње или увреде новинарима, а биће још ефикасније”, казао је Вучић одговарајући на новинарско питање шта ће се предузети како би тамо где смо оцењени лошије у извештају ЕК били бољи.

Вучић је нагласио и да је срећан што код нас није било убистава и рањавања новинара и да је уверен да је важно показати поштовање према новинарској професији, праву да се постави питање и другачијем ставу, као што очекује и да се њему дозволи да каже онио што мисли.

Вучић је подсетио и на случај напада новинарке испред њене тв куће, и додао да сада неки политичари не дозвољавају појединим медијима ни да се уђе у њихове просторије.

„Напредак мора да буде управо тај да саслушате људе и да одговорите људима, баш као што сам ја урадио сада, и када се у нечему не слажемо. Демократска тековина је да људи имају право да поставе свако питање и да мисле својом главом, као и да одговорите оно што желите и да се чује друга страна”, указао је Вучић, јавља Танјуг.

Што се тиче примедби о правосуђу, каже да није сигуран да је проблем у независности, већ више у ефикасности, али да смо у потпуности спремни да сарађујемо са ЕУ и видимо шта можемо да исправимо.

„Много тога имамо да урадимо, много ћемо да радимо и верујем да ћемо по том питању постићи боље резултате”, рекао је Вучић.

Када су у питању економски резултати истиче да тешко можемо да будемо бољи јер смо већ на првом и другом месту у Европи.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dr milan trzic
nemamo dovoljno iskusnih lekara ni za ove trenutne bolnice , evo madjarska znatno podigla plate a i rumunija i ostale zemlje. zdravstveni radnici nam odose po svetu a posebno oni kvalitetni
gorans
Po Vama , oni bi izleda radije ostali u starim i trosnim bolnicama ?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.