Петак, 28.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Нови укуси егзотичног воћа

Егзотични плодови необичних имена и чудног изгледа који се у последње време могу наћи у продаји привлаче све више пажње. Да бисте се упустили у авантуру истраживања нових укуса, неопходно је да знате како да препознате зреле плодове, али и да научите како се они једу.

Захваљујући необичном изгледу, карамбола је једна од најинтересантнијих егзотичних воћки. Попречни пресек овог дугуљастог воћа изгледа као петокрака звезда. Зрео плод је тврд на додир, али му је месо мекано и сочно, са укусом сличним јагоди. Ова воћка, пореклом са Шри Ланке, богата је беланчевинама. Кора јој је танка и не морате је љуштити. Требало би да избегавате плодове који на себи имају браонкасте пеге и линије. Карамболу можете јести свежу, користити је за кувана јела или за декорацију.

Завичај плодова пасионке, познате и као пешнфрут, јесу прашуме Амазоније, у којима се могу пронаћи две врсте овог воћа – са жутом и љубичастом кором. Плод тог тропског воћа личи на јаје и има око пола центиметра дебелу тврду кору испод које се крије сочно жутонаранџасто месо, са мноштвом јестивих коштица. Зрела пасионка препознаје се по набораној кори. Поред тога што се користи свежа, од ње се праве и сокови, преливи за салате, маринаде, а додајесе и колачима и сладоледима.

Личи, који неки називају и азијска трешња, пореклом је из југоисточне Азије. Богат је гвожђем и витамином Це. Када га купујете, бирајте једре плодове са петељком. Да бисте дошли до његовог сочног, слатког и мирисног провидног меса седефастог сјаја, црвенкасту кору треба засећи, а затим је брижљиво ољуштити. Браонкаста семенка која се налази у средишту плода није јестива. Личи можете чувати у фрижидеру до две недеље, а замрзнуте плодове користити и после шест месеци. Најчешће се једе свеж, мада се може и конзервирати или сушити. Обично га додају воћним салатама, али се уз сир служи и као егзотично предјело.

Ћиримоја, позната и као моја, пореклом је са Анда. Постоји много врста овог воћа. Има мекану и нејестиву зеленкасту кору, налик на рибљу крљушт и семенке сличне семенкама лубенице. Месо је беличасто и богато витамином Це. Ћиримоју треба јести кад омекша, а ако није довољно зрела, дозреће уколико је оставите да стоји неколико дана у папирној кеси на собној температури. Од овог воћа можете правити сокове, пире или преливе за салате, а можете је јести и свежу: најлакше је да плод пресечете напола и кашиком вадите месо.

Гуава потиче из Јужне Америке, али се гаји у многим земљама тропског и суптропског појаса. Плод јој је крушколик, а кора зелена. Зависно од врсте, месо може бити црвено, ружичасто, али и бело. Семенке су ситне и јестиве. Гуава је богата витамином Це и гвожђем, а због високогпроцента пектина, погодна је за прављење џема. Користи се за сокове и салате, а можете је јести и свежу, тако што је пресечете и месо извадите кашиком. Укус гуаве сличан је комбинацији јагоде и крушке.

Тропско воће може изазвати алергије. Посебно би требало да буду опрезне особе алергичне на латекс, кога има у изобиљу у већини ових плодова, као и оне које су алергичне на полен.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.