Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

По­но­во по­че­ла про­из­вод­ња у фа­бри­ци обу­ће „Ле­о­нар­до”

Ита­ли­јан­ски вла­сник рад­ни­ци­ма још ду­гу­је не­ис­пла­ће­не за­ра­де, као и от­пре­ми­ну на­кон што их је про­гла­сио тех­но­ло­шким ви­шком
”Леонардо”, архивска фотографија (Фото Никола Тумбас)

Су­бо­ти­ца – Ита­ли­јан­ски про­из­во­ђач екс­клу­зив­не обу­ће „Ле­о­нар­до” по­но­во је по­кре­нуо про­из­вод­њу у Су­бо­ти­ци. На по­сао су вра­ће­на 33 рад­ни­ка, што је тек пе­ти­на за­по­сле­них ко­ји су ра­ди­ли у по­го­ни­ма по­чет­ком ове го­ди­не и до по­чет­ка кри­зе у про­из­вод­њи.

Фа­бри­ка „Ле­о­нар­до”, ко­ја про­из­во­ди гор­ње де­ло­ве обу­ће за ма­тич­ну ита­ли­јан­ску фир­му „Па­кер­сон”, али је ра­ди­ла и за брен­до­ве по­пут „Ва­лен­ти­на” и „Гу­чи­ја”, пре­ста­ла је са ра­дом то­ком мар­та и апри­ла и ње­не ма­ши­не су ми­ро­ва­ле све до овог но­вем­бра. Зва­нич­но обра­зло­же­ње је би­ло да је због епи­де­ми­је ви­ру­са ко­ро­на, чи­је је јед­но од нај­ве­ћих жа­ри­шта би­ла Ита­ли­ја, до­шло до по­ре­ме­ћа­ја у про­из­вод­њи, али и у пла­сма­ну ро­бе, јер је до­шло до за­тва­ра­ња тр­жи­шта Ру­си­је и арап­ских зе­ма­ља за њи­хо­ве про­из­во­де. Вла­сник је у мар­ту по­слао пи­смо за­по­сле­ни­ма у Ср­би­ји да не же­ли да им да от­каз, да су му по­треб­ни јер на­ме­ра­ва у сеп­тем­бру да на­ста­ви про­из­вод­њу.

Ипак, део рад­ни­ка твр­дио је да су про­бле­ми у по­сло­ва­њу на­ста­ли још пре ко­ро­не, по­чет­ком го­ди­не, ка­да им је ја­ну­ар­ска за­ра­да, ко­ја се кре­ће око ми­ни­мал­ца, ис­пла­ће­на на ра­те. Ве­ли­ки део рад­ни­ка на­пу­стио је пред­у­зе­ће у по­тра­зи за но­вим по­слом, а ка­ко је остао без ви­ше од 10 од­сто рад­ни­ка фа­бри­ка, „Ле­о­нар­до” ни­је мо­гао да оче­ку­је ни по­моћ Вла­де Ср­би­је. Осим син­ди­ка­та, та­да се у ре­ша­ва­ње про­бле­ма рад­ни­ка ко­ји су оста­ли без по­сла, као по­сред­ник, укљу­чио и град­ски за­штит­ник гра­ђа­на.

У пред­у­зе­ћу са­да ка­жу да им вла­сник ни­је до­зво­лио да се огла­ша­ва­ју за ме­ди­је, али се на­да­ју да ће за ме­сец, два про­из­вод­ња би­ти на­ста­вље­на у пу­ном оби­му.

Ме­ђу­тим, део рад­ни­ка од „Ле­о­нар­да” и да­ље по­тра­жу­је не­ис­пла­ће­не за­ра­де, али и от­прем­ни­не на­кон што су про­гла­ше­ни тех­но­ло­шким ви­шком. Ка­ко за „По­ли­ти­ку” об­ја­шња­ва Иштван Ху­ђи, пред­сед­ник Са­ве­за са­мо­стал­них син­ди­ка­та Су­бо­ти­це, рад­ни­ци по­тра­жу­ју сво­ја пра­ва и пу­тем су­да, а они­ма ко­ји су вра­ће­ни на по­сао по­ну­ђе­но је да се за­о­ста­ли но­вац ис­пла­ти кроз не­ко­ли­ко ра­та. „Оче­ки­ва­но је би­ло и да по­сло­да­вац вра­ти на по­сао ис­ку­сне рад­ни­ке ко­ји су об­у­че­ни за ову вр­сту ве­о­ма ску­пе про­из­вод­ње. Ва­жно је да је про­из­вод­ња по­но­во по­кре­ну­та и да љу­ди има­ју при­ли­ку да ра­де”, ка­же Ху­ђи.

Фа­бри­ка „Ле­о­нар­до” отво­ри­ла је свој пр­ви по­гон у Су­бо­ти­ци 2003. го­ди­не и до овог про­ле­ћа по­сло­ва­ла је без про­бле­ма, а у је­ку про­из­вод­ње за­по­шља­ва­ла је око 150 рад­ни­ка.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.