Субота, 04.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа у Хагу

Обезбедићемо да правда буде задовољена

Наше пресуде говориће саме за себе, а јавност ће моћи да закључи да ли смо испунили улогу која нам је поверена. – Питање признања Косова и односа Косова и Србије не спада у наш мандат
Екатерина Трендафилова (Фото: лична архива)

„Специјализована већа функционишу без ичијег утицаја и уплитања, политичког или било каквог другог. Специјализована већа и њихове судије су независни, не поступају ни по чијим упутствима и руководе се само законом. Сва три руководиоца и све судије дали су свечану изјаву да ће своју дужност обављати независно и непристрасно. Свако кршење те обавезе, мада не очекујем да ће их бити, подлегаће релевантним дисциплинским механизмима. Ми веома озбиљно приступамо својој заклетви и као судије смо решени да штитимо интегритет поступка и чувамо своју независност и непристрасност”, каже у интервјуу за „Политику” Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа Косова (СВК), односно новог хашког суда за ратне злочине ОВК.

На челу овог суда у коме ради искључиво међународно особље, Трендафилова ће остати и наредне четири године, јер јој је ЕУ у новембру продужила мандат. Током 2020. године подигнуте су три оптужнице, од којих су две потврђене. У притвору у Схевенингену су седморица команданата и ветерана ОВК, међу њима и Хашим Тачи. У хашкој судници захуктава се битка аргументима између тужилаштва и одбране. Док трају припреме за суђења, извештаје из хашке суднице прате коментари српске, косовске, али и међународне јавности која рад овог суда ставља у политички контекст.

Током последњих годину дана суочавали сте се са оспоравањима легитимитета Специјализованих већа и тужилаштва. Да ли сте за то били спремни и како ћете у наредном периоду одговорити на такве нападе?

Покушаји да се подрије легитимитет СВК нису новост и сигурно ће их бити док год постоји овај суд. Као председник СВК, ја сам, као и цела институција, фокусирана на испуњење нашег мандата вођењем безбедних, правичних, непристрасних и независних судских поступака. СВК није политичко тело. Према томе, нећемо се упуштати ни у какве политичке дебате већ ћемо се бавити оним што је мандат СВК, а то је да обезбедимо да правда буде задовољена, у складу с нашим мандатом, правном регулативом и релевантним међународним стандардима.

Верујете ли да рад Специјализованих већа може да промени слику неповерења која о међународним правосудним институцијама постоји у Србији?

Верујем да ће рад СВК, одлуке, налози и пресуде, говорити сами за себе. С тим у вези, СВК настоји да омогући приступ својим јавним поступцима и да обезбеди да јавност буде информисана тачно, благовремено и на транспарентан начин. Тако ће јавност, укључујући српску, моћи сама да закључи да ли је СВК испунио улогу која му је поверена мандатом. Наравно, судије СВК и ја на сваки начин настојимо да се поступци воде на најефикаснији и најбезбеднији начин, без ичијег уплитања и утицања, и надам се да ће и јавност доћи до истог закључка.

У јавности ипак преовлађује став да на ваш рад утичу међународни интереси и налози пре свега САД, као и да су оптужнице део будућег компромиса у вези са признањем Косова од стране Србије. Како бисте одговорили на таква мишљења?

Специјализована већа Косова су судска установа. Она нису политичка институција. Као што сам већ рекла, СВК не поступа ни по чијим упутствима. То је суд који је основан у складу са споразумом који је ратификовала скупштина Косова и усредсређен је искључиво на вођење безбедних, правичних, непристрасних и независних судских поступака. Мандат СВК је да обезбеди да се одговорна лица приведу правди, да правда буде задовољена у складу с највишим стандардима, након темељите анализе предочених доказа. Питање признања Косова и односа Косова са Србијом, односно САД, не спада у мандат СВК. То су искључиво политичка питања која немају никакве везе с нама као судском установом.

После пет година припрема и истрага, подигнуте су прве оптужнице. За нешто више од месец дана у притворској јединици нашла су се седморица оптужених и осумњичених. Можете ли рећи у којој су фази припреме за њихова суђења?

Тачно је да су Специјализована већа Косова, то јест СВК, значајно интензивирала своју активност током 2020. године. Два предмета против пет лица за која је судија за претходни поступак потврдио оптужнице, тренутно су у фази такозваног претходног поступка. Када је реч о двојици осумњичених за кривична дела ометања правилног вршења правосуђа, оптужнице против њих још нису потврђене.

Након што је потврђена оптужница, судија за претходни поступак предузима све потребне мере за ваљану и експедитивну припрему предмета за суђење. Судија за претходни поступак такође издаје налоге и доноси одлуке у вези са чувањем доказног материјала и заштитом жртава и сведока. Специјализовани тужилац дужан је да одбрани уз оптужницу достави пропратни материјал, све изјаве сведока на које намерава да се позове на суђењу, као и друге документе који су битни за припрему одбране.

То се зове „обелодањивање”. У основи, судија за претходни поступак се стара да предмет буде спреман за суђење у разумном року, тако да може да буде прослеђен панелу Основног суда који ће водити суђење. Тешко је рећи колико претходни поступак може да траје, јер то зависи од природе, обима и околности конкретног предмета, а у извесној мери и од поднесака које стране поднесу током поступка. Међутим, судије СВК су свесне потребе да се поступци одвијају на ефикасан и експедитиван начин.

Наглашавате као приоритет заштиту сведока, али ипак се чини да многи и даље изражавају забринутост о овом питању. Можете ли да објасните како ћете осигурати безбедност сведока?

Безбедност жртава и сведока који ступају пред СВК је за нас, заиста, од највећег значаја. У том циљу, у СВК постоји специјализована служба чији је задатак пружање заштите и подршке жртвама и сведоцима пре, током и после суђења. Ради њихове заштите, активности те службе су строго поверљиве.

Међутим, могу да кажем да у разним фазама поступка, укључујући суђење, судије могу да наложе низ заштитних мера за сведоке, као што су брисање имена из списа, додела псеудонима, примена мере измене лика или гласа и издавање налога за сведочење на затвореној или полузатвореној седници. У том смислу, судије могу да наложе читав низ мера које имају циљ да обезбеде сигурност, добробит и достојанство сведока, како у судници тако и ван ње.

Правна регулатива такође предвиђа да се против лица која прекрше неку од тих заштитних мера или обелодане поверљиве информације на основу којих се може установити идентитет сведока може покренути поступак због кривичног дела против вршења правосуђа, за које се може изрећи казна до десет година затвора.

И као што смо видели, специјализовани тужилац је осумњичио два лица управо за то дело – за ширење поверљивих информација на основу којих би се могао установити идентитет сведока. Та два лица су ухапшена и доведена у притворски објекат СВК у Хагу и против њих се могу покренути кривични поступци уколико буду потврђене оптужнице.

У јавно доступним верзијама оптужнице имена жртава и сведока су заштићена. Да ли ће касније током поступка и у тренутку њихових сведочења бити обелодањена? Како ће изгледати саслушања сведока пред Специјализованим већима?

Постоји читав низ заштитних мера које се могу наложити како би се обезбедила сигурност сведока који ступају пред СВК. О томе да ли ће њихова имена на крају бити објављена одлучује релевантни панел, у зависности од потреба и безбедности конкретног сведока.

Панел може на своју иницијативу да наложи примену заштитних мера, али такве мере од панела могу да затраже и стране у поступку, заступник жртава, сами сведоци или секретаријат. Налог за заштитне мере обично се издаје пре саслушања сведока, како би се омогућило довољно времена за њихово увођење. Међутим, у неким ситуацијама панел може да наложи такве мере и током саслушања сведока, како би се заштитиле одређене информације.

Да ли су породице људи чија убиства су обухваћена оптужницама обавештене да су ти злочини расветљени и да ће бити обухваћени суђењем, с обзиром на то да је јавности доступна само редигована верзија и нису позната имена жртава?

Свако ко верује да је лично претрпео телесну, душевну или материјалну штету као директну последицу неког од кривичних дела из оптужнице, може поднети пријаву за признавање статуса жртве која учествује у поступку.

Упутили сте јавни позив жртвама у поступцима у којима је подигнута оптужница да се јаве већима. Можете ли објаснити процедуру? Да ли се жртве одазивају?

Жртве пред СВК имају право да буду обавештене, да им се призна статус жртве, те да добију одштету. Лице које жели да добије статус жртве која учествује у поступку, а испуњава услове да буде сматрано жртвом, треба да попуни пријаву, која се може наћи на веб сајту СВК на албанском, српском и енглеском језику. Пријава се може поднети било безбедним порталом путем веб сајта били мејлом, односно поштом.

Жртве које учествују у поступцима пред СВК формирају једну или више група. Свака група учествује у поступку путем адвоката – заступника жртава. Заступник жртава може да присуствује седницама и редовно обавештава жртве о одвијању поступка.

 

Пандемија не омета рад

Да ли пандемија вируса корона утиче на ваш рад и на поступке који се воде пред судом у Хагу и да ли ће то утицати на присуство оштећених и сведока у судници и јавности у делу намењеном за публику?

Кратак одговор на то питање је – не. Мада смо се због пандемије суочили са већим бројем изазова, успешно смо их савладали и интензивирали смо своје активности које обављамо у складу с прописима државе домаћина.

Желела бих да нагласим да су безбедност и добробит свих који су у контакту са Специјализованим већима или Специјализованим тужилаштвом – било да је реч о судијама, запосленима, заступницима, посетиоцима, оптуженима били осумњиченима – наш главни приоритет у овим незапамћеним временима. Стога су Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво увели низ мера у складу с препорукама и одлукама надлежних здравствених инстанци, како би се обезбедило да се функционисање и поступци наставе уз минималан ризик по било чије здравље.

На пример, у циљу социјалног дистанцирања смањен је број расположивих места у галерији за посетиоце и медијском центру, а у заједничким просторијама у згради, сви су у обавези да носе маске. Поред тога, лицима која су због пандемије спречена да путују, омогућено је да учествују на седницама путем видео-линка, као у случају неких бранилаца током недавно одржаних седница.

Предузете мере заштите су нам дакле омогућиле да наставимо са радом уз минималне или без икаквих сметњи.

 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Djuro Aleksic
Cisto sumnjam.Znam da su Bugari kao I Srbi,rado prisvojili carobnu Tursku rec BAKSIS,koja znaci isto sto I korupcija.
Filip Cosopt
"Pitanje priznanja Kosova i odnosa Kosova i Srbije ne spada u naš mandat." Jer, EU bi trebao pozvati zemlje Zapadnog Balkana da rade na uspostavljanju balkanske zone po ugledu na Schengen, unutar koje bi se građani kretali slobodno i bez putovnica. Umjesto razgovora o promjeni granica i priznanja, granice treba učiniti nevidljivima. Istovremeni pristup EU tržištu, kao ostvariv cilj za sve zemlje Zapadnog Balkana, bez obzira na to jesu li otpočele pregovore ili su samo potencijalni kandidati.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.