Субота, 27.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Односи Русије и Србије добри у свим областима

„Није Лавров тај који не поштује Босну и Херцеговину, већ ви, ви који говорите да је Косово независно, а то није закључак ниједног органа БиХ”, поручује Вучић.
Сусрет српске и руске делегације у вили "Мир" (Фото Бета - М.М.)

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да је са министром спољних послова Русије имао детаљан и темељан разговор о свим суштинским и дубинским односима, пре свега билатералним између две земље, који су, како је рекао, наглашено пријатељског карактера.

„Потврдили смо стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања наставимо да развијамо и, свуда где је могуће, побољшавамо односе у различитим сферама друштвеног живота”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарали су о билатералним односима, од енергетике до војнотехничке сарадње, о економији, заједничкој изградњи инфраструктурних објеката које руске компаније граде у Србији, до сарадње у области пољопривреде.

„У свим областима је наша сарадња добра. Руске железнице раде на изградњи диспечарског центра, на деоници Нова Пазова-Нови Сад, раде на пројектној документацији до црногорске границе. Радили смо 'балкански ток' са руском компанијом и верујем, пре краја године видеће се фасцинантни резултати”, рекао је Вучић.

Председник Србије изјавио је да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о свим кључним питањима и да му је пренео своју забринутост ситуацијом у региону.

„Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије за ситуацију у региону. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије”, нагласио је он.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је Русија заинтересована да ЕУ као посредник у дијалогу постигне практичне резултате, али да се они реализују непристрасно и да се савлада, како је рекао, саботажа коју Приштина чини на поштовању споразума, укључујући ЗСО.

Русија се, поновио је, залаже за поштовање Резолуције 12 44, која треба да буде темељ тражења свих договора са Приштином.

„Наш став је непромењен, ми смо за тражење компромиса, али само оног који одговара Србима, а не оним тенденцијама које желе конфронтације у региону”, поручио је Лавров после састанка са Вучићем, преноси Танјуг.

 

Вучић: Србија самостално доноси своје одлуке

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас, поводом бојкота Лаврова од стране Комшића и Џаферовића, те санкција Црне Горе Русији, да су приступи Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе односу са Русијом, различити, а да је он поносан на то што Србија самостално доноси своје одлуке.

„Они боље препознају своје интересе, него ми. Различито их видимо и то је суштина слободе и независне земље да доноси сама своје одлуке. Поносан сам што Србија самостално доноси своје одлуке, што има снагу да такве проводи и у дело”, нагласио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу после разговора са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, поводом понашања два члана Председништва БиХ, казао да свако бира свој пут и да Србија увек жели госта да дочека на најбољи начин.

Он је нагласио да свако бира свој пут и казао да не разуме аргументацију коју је чуо поводом геста Комшића и Џаферовића, да је Лавров говорио о војној неутралности Српске.

Додаје да би он, Вучић, могао да постави најмање 50 питања у вези изјава чланова Председништва БиХ о путу те земље у НАТО.

„Није Лавров тај који не поштује Босну и Херцеговину, већ ви, ви који говорите да је Косово независно, а то није закључак ниједног органа БиХ”, поручује Вучић.

„Али, ми због тога нисмо напуштали скупове, нисам прекидао контакте када сам умало убијен у Сребреници. Лепо је да покажете гордост на један дан. Људи кажу онда 'браво, ми смо супер сила'.. А, сутрадан, шта је народ добио? Ја бих се другачије понашао”, поручио је Вучић.

Што се Црне Горе и њених санкција Руској федерацији тиче, рекао је да Србија неће уводити никакве санкције.

Вучић се осврнуо и на однос према представнику српског народа у БиХ, којег је министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упоредила са Хитлером:

„То је доказ да је у главе многих људи ушло фалсификовање историјских чињеница одавно и да многи заборављају да су Срби најстарадалнији од хитлеровске идеологије, убедљиво више него сви остали југословенски народи заједно. Чак и да није такав случај, а јесте, ви некога кога не волите поредите са човеком који је провео Холокауст...? То стварно не могу да разумем и да при томе такво поређење не наиђе ни на какву реакцију међународне заједнице. За нас то није нормално”, нагласио је он.

Вучић је указао да то, и поред свега, неће бити разлог да он нема састанак са неким из БиХ, јер мисли да је сваки разговор бољи од бежања са сусрета, иако нису сви разговори лаки.

„Да не причам како изгледају разговори са онима који траже признање Косова одмах, или са онима који говоре шта све морамо да урадимо и прихватимо да би нам рекли да смо велике демократе и да у Србији влада правна држава. То су тешки разговори, али боље је да разговарате. Не видим алтернативу разговорима”, нагласио је.

Поново се осврнуо на поступак двојице чланова Председништва БиХ и илустровао шта би такво нерационално понашање значило следећом илустрацијом: „Много сам јак, па сам нешто рекао Лаврову, а шта ћу сутра да радим када треба да извеземо јабуку, џем, брескву, добијемо гас да загрејемо домове и да раде фабрике...?”.

„Различити су приступи, и БиХ има право на свој приступ, ја мислим другачије. Чак И на ово што је изречено без једне увреде, уследиће салве увреда, јер неки мисле да имају право И кажу шта пожеле а да њима не сме нико ништа да каже. Никада ни на једном састанку нисам поставио питање 'а где су ухапшени који су покушали да ме убију у Сребреници'. То је већ питање за билатералне односе”, приметио је председник Србије.

Србија ће, како је нагласио, да гради добре, веома добре односе са Русијом.

То, како је истакао, каже И у Вашингтону, Бриселу, иако није лако да каже И да слуша све коментаре после тога.

Али додаје, исто тако каже да Русији да је Србија на европском путу.

„Политика искрености и истине најбоља је политика, јер једино тада можете да погледате сваког у очи”, подвукао је Вучић.

Пренео је да је са Лавровим разговарао о ситуацији у Европи, и свему што је повезано са позицијом Србије.

На питање да ли му је Лавров пренео како Москва види међународну геостратешку ситуацију, посебно везано за регион, питање тзв. Косова и статус Српске, каже да је добио „важне информације од Лаврова”, које ће нам омогућити да из једног другачијег угла, на објективнији начин, сагледамо ситуацију у којој се налази наша земља.

„Трудимо се да та знања И сазнања Лаврова увек искористимо у најбољем смислу за напредак Србије”, закључио је он, преноси Танјуг

 

Лавров: Поздрављамо балансирану политику Србије и њену војну неутралност

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас у Београду да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности, која је од посебног значаја за регион.

„Поздравили смо још једном избалансирану политику српског руководства, које је усмерено ка вођењу једнаких и узајамно корисних односа са свима, што је и у темељу руске спољне политике. Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политичи очувања војне неутралности, одустајањем од придруживања антируских санкција, без обзира на то ко их уводи”, нагласио је Лавров на конференцији за медије након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Сигуран је, како каже, да политика војне неутралности Србије помаже да се промовише мир и стабилност на Балкану.

„И да се супротстављамо другим тенденцијама, које желе да се повећа конфронтација у најважнијем региону, који је много страдао током историје”, навео је Лавров.

Подсећа да се обележава и 25 година од постизања Дејтонског споразума и да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета - Републике Српске и БиХ.

Када је реч о КиМ, каже:

„Залажемо се за поштовање Резолуције 1244 и да буде у темељу тражења сваких могућих договора. Нагласили смо заинтерсованост у томе да улога ЕУ као посредника има практичне резултате и да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина”.

Лавров истиче да став Русије остаје непромењив, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима, преноси Танјуг.

 

Комшић и Џаферовић поступили по налогу неких спољних снага

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас да су хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ раније данас бојкотовали сусрет са њим по нечијем налогу, изражавајући интересе неких спољних снага.

Лавров је рекао да је он разменио мишљења са српским пријатељима у БиХ.

„Инцидент који сте поменули није суштински за став Русије за развој односа са народима БиХ. А, политичари који су донели ту одлуку, мислим да нису самостални, очигледно раде по нечијем налогу и вероватно изражавају интересе не већине својих бирача, него интересе спољних снага, које нису заинтересоване за развој не руско-босанских или српских односа, него уопште за то да земље Западног Балкана реализују своје право на изградњу узајамно корисне сарадње са свим спољним партнерима”, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, пре неколико година, када је делегација Русије долазила на Балкан, укључујући и БиХ, рекла да је то зона интереса ЕУ и да други, укључујући Русију, немају ту шта да раде.

„То је филозофија дубоко укорењена у више европских земаља, још од колонијалних времена. Не можемо да урадимо ништа по том питању, али је неопходно супротстављати се том неприхватљивом приступу и менталитету”, рекао је Лавров, преноси Танјуг.

Чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, бојкотовали су сусрет са Лавровим, образлажући то тиме да руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.

 

 

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dusan T
Odnosi Rusije i Srbije su sjajni, samo Putin vise nece u Srbiju, a nece vise ni da prima neke iz Srbije.
unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda
Šef Ruske diplomatije Lavrov podržava svaki sporazum Srbije i Kosova i da se svi dogovori iz Briselskog sporazuma sprovedu-implementiraju? Zanimljivo bi bilo da zna javnost da li su Lavrov i Putin pročitali sadržaj Briselskog sporazuma, i kakav bi u tom slučaju bio njihov zaključak? Kada se zna da osam godina sporazum nije dostavljen skupštini Srbije na raspravu, da se upozna srpska javnost? Podržavamo medjunarodni dokument a neznamo šta u njemu piše! Zbog čega je to tajna?
Дипломирани политиколог
Доплатите нам 800 милиона евра за НИС и биће још бољи.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.