Петак, 12.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Док сам ја председник, неће бити признања Косова

Притисак по питању измена Дејотна, односно Устава БиХ, заправо иде ка смањењу овлашћења Републике Српске, рекао је председник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да неће бити признања Косова, док је он председник.

„До априла 2022 , када ће бити одржани председнички и парламентарни избори у Србији, Београд засигурно неће признати независност Косова”, рекао је Вучић за специјалну емисију Прве тв упитан да ли искључује могућност да Србија призна Косово.

„После тога народ одлучује”, поручио је он, преноси Танјуг.

Професор политичких наука и бивши амбасадор Србије у Берлину Иво Висковић рекао је да се сигурно у догледно време то неће десити, али да никада у политици не може да се каже „не”.

Предлози за измену Дејтона иду на смањење овлашћења РС

Притисак по питању измена Дејотна, односно Устава БиХ, заправо иде ка смањењу овлашћења Републике Српске, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је изјавио вечерас да је одлука о промени или ревизији Дејтонског споразума пре свега на три конститутивна народа у БиХ, истичући да се о томе мора одлучивати консензусом, никако уз прегласавање.

„За то се, по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму питају три конститутивна народа и два ентитета. Ни Игманска иницијатива, не превише ни председник Србије. О томе ће они одлучивати, уз консензус, не сме бити прегласавања”, рекао је Вучић на ТВ Прва, у емисији у којој гостује са професором др Ивом Висковићем и директором Фондације за отворено друштво Миланом Антонијевићем, који су, иначе, потписали иницијативу Игмаснке иницијативе за измену устава БиХ.

Вучић је истакао да притисак води у другом смеру, односно да је израз „функционална држава” заправо еуфемизам за шустинско смањење компетенција и прерогатива власти Републике Српске.

„Суштина је да се РС одузму додатна овлашћења, како би БиХ била функционална држава. Да нема ентитетска овлашћења, која је добила у Дејтону и за који се српски народ изборио”, рекао је Вучић.

Професор Висковић је приметио да БиХ није функционална држава као што би требало, подсетивши да се Уставом, који је део Дејтонског споразума, мења и сам споразум.

Са њим је сагласан и Антонијевић, који је оценио да има доста елемента када је реч о томе зашто је потребно мењати оквирни део који се тиче Дејтона, када је реч о функционисању институција, подсећајући да се тиме бави и Игманска иницијатива.

Србија је војно неутрална – неће у НАТО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће ући у НАТО пошто је војно неутрална земља.

„Мислим да је то најбоља позиција, да сами чувамо своју земљу, небо и свој народ и наставићемо да се тако понашамо”, рекао је Вучић у емисији на ТВ Прва, преноси Танјуг.

На исто питање професор ФПН Иво Висковић је рекао да у ближој будућности не види нашу земљу у НАТО, али сматра да ће у будућности то зависити од онога што ће се дешавати у свету.

Копредседавајући Игманске иницијативе Милан Антонијевић каже на исто питање да не види сада Србију у НАТО, али да је улазак Србије у тај савез нешто што се може десити у неком догледном периоду.

„Грађанска” БиХ значи да се не питају конститутивни народи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да постоји притисак много земаља и различитих политичких чинилаца да се промени устав БиХ како би се, каже, успоставило наводно грађанско друштво, а заправо је циљ да се у БиХ одузму овлашћења Републици Српској, па и Федерацији БиХ, али пре свега Српској.

„Постављам питање, сваки пут када креће та хистерија из много земаља и различитих сектора у региону, од медијског и невладиног и политичких странака - шта је то што конкретно хоћете да промените”, запитао је Вучић и одговорио да никада не добија конкретан одговор.

Председник Србије истиче да је цела суштина управо у томе да се развласте и Федерација БиХ и Република Српска, да би све било на централном нивоу, пошто по попису из 2013. Бошњаци су по први пут апсолутна већина са 51 одсто.

Они зато, каже, говоре о грађанском друштву, по принципу један човек један глас, а јасна је већина.

Дакле, каже Вучић, циљ је да се ентитети не питају ништа, као и да се ни конститутивни народ не питају ништа, већ да буде један човек један глас.

„У праву су и Висковић и Антонијевић када кажу да постоје проблеми у функционисању, пошто постоје на различите начине, али када поставите директно питање шта бисте тачно мењали, нећете добити одговор или ћете га добити као што га је дала министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, која Додика пореди са Хитлером”.

Вучић је напоменуо да нико није реаговао на ту њену изјаву, иако је српски народ био најстрадалнији у Другом светском рату, преноси Танјуг.

Вучић каже да је најважније да се сачува мир и да Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ.

Србија има право да помаже свом народу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија не прави деструкције у БиХ, али да се Србија суштински променила и оснажила, и да има право да буде свој на своме и да помогне свом народу у складу са законом.

О томе какав је однос Србије када је у питању БиХ и РС, Вучић је рекао да се Србија до сада суочавала са тим да у политици мора само да губи, али да више није тако.

Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво оценио је да Вучић говори о територијалном интегритету, а прескаче суверенитет БиХ, да се са РС разговара о хидроцентралама на Дрини, а да се прескаче Сарајево.

Вучић је рекао да очекује да се каже шта је деструктивно и истакао да је осам година дао све од себе да не одговара на клевете, као што су оне да је убијао по Сарајеву, или да је измислио напад у Сребреници..

„Ћутао сам и пружао руку, јер БиХ мора да буде најбољи партнер Србији и односи са Србијом морају да буду добри”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додаје да ни позиција Бошњака није лагодна, као и да су они једини страдали више од Срба.

„Морамо да покажемо пијетет и да разумемо зашто су незадовољни и шта очекују, на делима сам се трудио да развијамо најбоље односе”, рекао је Вучић и подсетио да је предлагао изградњу путева и пруга, не само са РС, већ кроз БиХ, да би се народи спајали, јер морају да живе заједно.

Одговорио је и да говори о територијалном интегритету, а не суверенитету БИХ, јер је суверенитет подељен на два ентитета, и на однос централних власти са два ентитета, и да у томе нема злих намера.

Када је у питању енергетски договор са РС напомиње да се није ушло у оне пројекте који су Дрина-Дрина, са БиХ, већ где се та река налази на територији РС.

Напомиње да је у Сарајево ишао скоро исто толико пута као и у Бањалуку и да о томе води рачуна.

Поводом оцене професора Иве Висковића да се у делу јавности и елите Србије ствара утисак и да постоји идеја о томе да је Република Српска компензација за Косово, Вучић се сагласио да има тога.

Председник је указао да гледа на стратешке ствари, а то је да су се ствари у Србији неповратно измениле и да је Србија од земље губитника данас број један по расту, по борби против короне...

Вучић: Плашим се „увијених ствари” за БиХ и залагања СДА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се плаши ствари које су лепо упаковане, с машницом, по питању БиХ, као и онога за шта се јавно залаже СДА.

„СДА је озбиљна, највећа и најмоћнија политичка партија у БиХ, они су одржали свој конгрес и донели резолуцију о уставној реформи и изборном законодавству и рекли да БиХ виде као подељену на законодавну, извршну и судску власти, али организовану на државном, регионалном и локалном нивоу власти”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

СДА се залаже да регионални ниво власти чини пет или више мултиетничких регија, али ту нема два ентитета, нити Републике Српске, нагласио је Вучић.

„Шта се све кува и шта се иза брега ваља... јер нико не говори прецизно о чему се ради, већ је све упаковано у лепу кутију са шареном машницом - направићемо дивну и функционалну државу, а то подразумева отимање надлежности Републике Српске”, истакао је председник Србије.

На начин, додаје, да Српска више нема смисла за своје постојање и да би то онда била та функционална држава.

„СДА наводи за Град Сарајево - залагаћемо се да административно подручје града Сарајево обухвата целокупну територију предратног Сарајева са најмање 10 општина у оквиру шире регије. То значи да више не би постојало комплетно Источно Сарајево, Лаковица, Пале и друге српске општине. И то је јавно залагање највеће партије у БиХ”.

Вучић наводи да је то постављао питање свима у свету који се играју са тим, као и Ангелу Меркел два пута и рекао им да се плаши тих увијених ствари и шта то све заправо значи.

Знам да је то еуфемизам за узимање овлашћења Српској, додао је Вучић.

Због Косова смо у „шаховској изнудици”

Председник Александар Вучић изјавио је да је тешко правити спољно политичке тактике и стратегије, када је земља у политичкој изнудици, као што је Србија по питању КиМ, јер нема никога на Западу ко мисли да Косово није независно.

Он је тако одговорио на примедбе Иве Висковића и Милана Антонијевића да Србија нема стратегију спољне политике, што сматрају недостатком, али председник је истакао се не могу поставити јасне спољнополитичке смернице, јер је реч о борби око дела територије, у складу са Уставом Србије.

„Шта да напишемо? Да је КиМ независно? Зато је и биће нејасна позиција земље док се разговори не заврше. Да је поставимо другачије, а да не спомињемо Косово, рекли би да је неодговорна, неискрена и да не одговара реалности”, рекао је Вучић.

Професор Висковић је оценио да ће се после промене власти у САД интензивирати активности по питању КиМ, јер долази „екипа” која је, подсећа, имала искуства са нама и проблемима на Балкану.

У том смислу, додаје, реално је очекивати да ће нова администрација бити активнија од Трампове, односно да ће тражити и вршити притисак да се до решења брже дође.

Он је указао да на Западу губе стрпљење, преносећи да му је Ангела Меркел рекла да се на Балкану све дешава „брзином пужа”, што значи да је све ово за Запад, оптерећен својим проблемима, губљење новца и времена.

„Треба бити активан. Разговарати са њима, објашњавати наше ставове и интересе. Потребно је да се тражи дијалог у свакој прилици, чак и када кажу нешто што нама не иде у прилог”, рекао је Висковић.

На питања шта би, с обзиром на вишедеценијско искуство, сматрали погрешним потезом у спољној политици, Висковић је рекао да је Србија у неколико наврата била доведена у тешку ситуацију, да одлучује да ли нешто учинити или не.

„Укључујући Вашингтонски споразум, у којем је било добрих, али и врло лоших делова за нас. Али, тешко је било, требало је имати петљу да се окренеш и не потпишеш”, рекао је Висковић.

Он је рекао да се налазимо у „шаховској изнудици” и да не би волео да је у ципелама председника, који се бави спољном политиком, јер када неко дође на власт као актуелни председник, у потпуности сноси одговорност.

Приметио је и да је од 2000. године до данас, донето више од 100 стратегија, из различитих области, али не и о спољној политици.

Вучић је одговорио да је у највећем делу сагласан са професором.

„У шаховској смо изнудици, у тешкој ситуацији, а један део људи то не разуме. Нико на Западу не мисли да Косово није независно. Себе лажемо ако мислимо да можемо некога на Западу да уверавамо у другачије”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Председник је поручио да нам остаје да се боримо, али да то неће променити мишљење Вашингтона, ко год да је на власти, као ни у односу Берлина, јер су, каже, ЕУ, пре свега Берлин, а затим и Париз.

Додао је да је тачно да они губи стрпљење, јер Србија дуго одолева, одуговлачи, али и да се нада ћемо следеће године, ипак, причати исто што и сада, да је Србија најбоља у Европи по стопи раста и да смо у изнудици.

„Када сте у изнудици, а судија вам прети дисквалфикацијом, не можете да правите стратегију и и тактику. Гледате како ћете да ставите краља иза пешака, да имате неко празно поље. Без фигура на табли, не можете да извучете победу”, приметио је Вучић.

Антонијевић је рекао да је „партија која се игра” само куповина времена, што никоме не одговара.

„Боље је искрено говорити о питању КиМ”, сматра Антонијевић и додаје да се сада неке ствари дешавају, по питању енергетског система.

На Вучићево питање шта замера по том питању, Антонијевић је одговорио: „Ништа”.

И Антонијевић је замерио непостојање стратегије спољне политике као једног документа који би обухватио све правце развоја, као и све перспективе, и служио, као земљи, у разговору са другима, да покажемо озбиљност.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gavran
Kosovo je nezavisna država, priznala ga Srbija ili ne. Kina je malo žešća sila nego Srbija pa Tajvan ipak ostaje nezavisan i još je ekonomski gigant.
Srki s
Bolje priznati Kosovo uz šargarepu nego priznati Kosovo posle štapa
Јован К.
Напуштено право је изгубљено право. Оно што Вам је на силу отето имате право да тражите да Вам се врати, а ако сте се тога добровољно одрекли - губите право да Вам се врати. Зато се на Србију врше притисци, да би се легализовала отимачина и пљачка.
Milan Srzentic
ovo je potpuno normalno da svaki predsednik drzave kaze ovu izjavu iz naslova i to je trebalo izjaviti jos pre par godina. u svakoj drzavi to je crvena linija ispod koje apsolutno nema sanse da se ni da se pomisli da se ide. to svi znamo zar ne a nasi pretci su to znali puno bolje i sad nas gledaju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.