Уторак, 31.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Чанге-5 свемирска летелица успешно завршила мисију на Месецу

(Извор: Кинеска национална свемирска агенција)

У 1.59 часова по пекиншком времену 17. децембра кинеска истраживачка сонда Чанге-5 успешно је слетела на планирано одредиште Сизиванг у унутрашњој Монголији. Овим је успешно завршена мисија програма лунарног истраживања у три корака – орбитрирање, слетање и доношење узорака.

Након 23 дана истраживања на Месецу завршено је прикупљање камења, узети су узорци са површине, узлетање је успешно обављено, а беспилотна летелица није имала пуно проблема са уласком у месечеву орбиту. Легендарно путовање Чанге-5 не само да је „донело узорке који ће открити тајне Месеца”, већ је и поставило темељ кинеском сну о истраживању Месеца.

Од успешног лансирања 24. новембра до слетања на Месец 1. децембра, те узимања узорака, од првог полетања Чанге-5 сонде са Месеца до сигурног повратка кући, путовање од 23 дана обухватило је: трансфер Земља–Месец, успоравање близу Месеца, лет око Месеца, слетање на Месец, аутоматско скупљање узорака месечевог тла, полетање са месечеве површине, прикључивање узлетне сонде и спајање са комбинацијом орбитера и повратника сонде у лунарној орбити, те повратак на Земљу.

Као најсложенији кинески пројекат система ваздухопловства са највећим технолошким опсегом, мисија Чанге-5 успешно је имплементирала разне технолошке иновације, направила огроман искорак кроз низ кључних технологија, те поставила нови, високи стандард кинеске технологије дубоког истраживања свемира.

Према речима Ву Јанхуа, заменика директора кинеске Националне свемирске администрације и заменика врховног заповедника пројекта истраживања Месеца, мисија Чанге-5 је остварила неколико веома значајних достигнућа – прикупљање и паковање месечевог камења млађег од две милијарде година, прецизно лансирање узлетне сонде, спајање делова сонде у лунарној орбити, пренос узорака другом космичком брзином, те успостављање система за складиштење, анализу и научно истраживање месечевих узорака у Кини.

Чанге-5 који је вредно радио скоро месец дана, сада може да се одмори, али истраживање на узорцима које је ова летелица донела са Месеца тек почиње. Према плану, Чанге-5 летелица биће пребачена ваздушним путем у Пекинг где ће се наставити радови на отварању сонде и преузимању узорака из контејнера. Кинеска Национална свемирска администрација искористиће ову прилику да одржи церемонију примопредаје како би свечано уручила месечеве узорке истраживачком тиму у Пекингу, започела прва истраживања, анализе и складиштење неземаљских узорака у Кини.

Ли Чунлај, истраживач у Националној астрономској осматрачници Кинеске академије наука и заменик главног креатора треће фазе пројекта истраживања Месеца, рекао је да ће Кина у лабораторијама спроводити дугорочна и систематска истраживања месечевих узорака, укључујући структуру, физичка својства, хемијски састав, минералне карактеристике и геолошку еволуцију месечевог тла. Подразумева се да је Национална астрономска опсерваторија Кинеске академије наука основала прву лабораторију месечевих узорака у Кини опремљену за чување, обраду и анализу неземаљских узорака. Поред тога, Ву Јанхуа је изјавио да ће Национална свемирска управа организовати истраживање и спровести даљинску приправност за катастрофе у Шаошану, Хунану, родном граду Мао Цедунга како би на овај начин испунила дугогодишњу жељу председавајућег да за живота „може на Месец за девет дана”.

Многе земље су већ раније изразиле спремност да заједно са Кином изучавају месечево тло, а обични људи се такође надају да ће „видети месечево тлo изблиза”. С тим у вези, релевантни стручњаци су изјавили да ће Национална свемирска управа, како би успешно обавила посао управљања узорцима тла са Месеца и дељења података, издати посебне методе управљања и накнадне политике поступања са месечевим узорцима, те пружити релевантне планове за захтевне анализе узорака месечевог тла својим међународним колегама. У вези са заједничким истраживањем и разменом резултата, неки узорци се могу давати као национални поклони у складу са међународном праксом. Истовремено, ради ранијег упознавања јавности о успесима Чанге-5, неки узорци ће бити приказани у Националном музеју Тибета у сврху научног образовања.

Ресурси из свемира су заједничко богатство целог човечанства. Кинеска влада је ради научног истраживања спремна да подели узорке месечевог камења са заинтересованим научницима из различитих земаља. Ву Јанхуа је рекао да ће Кина остварити искрену и пријатељску сарадњу засновану на принципу једнакости, узајамне користи, мирољубиве употребе и међусобне сарадње.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.