Недеља, 29.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Таи чи чуан и Сонг ванг чуан ритуали на Унеско листи нематеријалне светске баштине

(Извор: Гуанг Минг фото)

Петнаесто редовно заседање Међувладиног комитета Унеска за заштиту нематеријалне културне баштине одржано је онлајн од 14. до 19. децембра. На овом редовном састанку разматрано је 50 предмета нематеријалне културне баштине које је пријавило 57 земаља.

Увече 17. децембра по пекиншком времену Кина је уврстила два пројекта нематеријалне културне баштине на листу Унеска: пројекат Таи чи чуан самостално, те удружени пројекат Кине и Малезије под називом „Сонг ванг чуан ритуали и сродне праксе за одржавање везе између човека и океана”. Оба пројекта су након прегледа и одобрења комитета уврштена на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Са 42 пројекта уврштена на Унескову листу нематеријалне културне баштине Кина заузима прво место на свету.

(Извор: Гуанг Минг фото)

Од формирања средином 17. века, Таи чи чуан се преноси са колена на колено, са практичарима широм земље и иностранства. Таи чи чуан не мари за пол, године старости, статус, занимање или етничку припадност оних који га практикују. Кроз праксу Таи чи чуан људи не само да негују и јачају своје тело, већ и наслеђују културне гене кинеске нације. Битно је схватити разлог учења ове вештине. Таи чи садржи традиционалну кинеску филозофију јин и јанг, те концепт хармоније између човека и природе, обогаћује разумевање људи о законима универзума, природе и људског тела. Опуштеност, мекоћа, округлост и праведност, поштовање учитеља и моралних начела, недозвољавање непоштовања, љутње и незадовољства су главна правила Таи чи чуана која суптилно креирају мирне, толерантне и пријатељске особе. Таи чи чуан игра важну улогу у јачању здравствене свести код људи, промоцији физичког и менталног здравља, те промовисању хармоничног суживота међу људима и јачању социјалне равнотеже.

(Извор: Мрежа нематеријалног културног наслеђа Кине)

Сонг ванг чуан или „слање краљевског брода” је народни обичај широко распрострањен у јужном делу Кине и приобалном подручју Малаке у Малезији. Од свог настанка између 15. и 17. века, са развојем поморске трговине југоисточне Азије, обичај се постепено проширио од јужног Фуђиена до југоисточне Азије. Овај обичај преноси историјско сећање људи на одлазак њихових предака океаном, одражава концепт хармоничног суживота човека и природе, те поштовања живота. Такође пружа богате изворе културног дијалога у промоцији развоја инклузивног друштва, износи запажања о времену, плимама и океанским струјама. Такво поморско знање и навигациона технологија јасно представљају древну мудрост људи у морнарству и животу. Релевантне заједнице Кине и Малезије сматрају Сонг ванг чуан заједничким наслеђем и живописним примером ширења и интеграције кинеске културе у земљама дуж поморског пута свиле.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.