четвртак, 13.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 22.12.2020. у 21:30 Исидора Масниковић

Намера ми је да померим границе

Када је реч о томе шта све не ваља, у новинарству, шта све треба да поправимо, мислим да цела расправа стаје у једну реч. Занат. Када му се вратимо, када он буде основ, а не политика, идеологија, навијање, тада ће и новинарство бити мање тужно – поручује водитељка Јована Јоксимовић
Јована Јоксимовић (Фотографије Миша Обрадовић/К1 промо)

Када је пре два месеца отишла са Прве телевизије, уследила је лавина коментара... Углавном непроверених, непотврђених, нетачних, злонамерних... То је за Јовану Јоксимовић само био разлог више да о свему заћути, јер ћутање је злато, а за остале само потврда да је ова новинарка одувек привлачила пажњу јавности... јер не заборавимо ни ону – за ким се диже прашина... Како год, када је имала шта да каже, Јована Јоксимовић је то и урадила у свом стилу, не подилазећи ником и не размишљајући хоће ли се то неком свидети или не  – директно, јавно, оштро, без длаке на језику, пред камерама своје нове куће К1, уочи емитовања новог јутарњег програма „Уранак“  чији је концепт сама осмислила и који ће радити заједно са некадашњом директорком, колегиницом и пријатељицом Мањом Грчић. Ни сечење оптичких каблова пред почетак емитовања овог програма није је спречио у замисли... За „ТВ ревију“ проговара о свему: Када сте отишли са Прве ТВ, одабрали сте ћутање као најбољи одговор? Ћутање свакако није оно што Ви очекујете од Ваших саговорника, зашто сте се онда Ви определили за ову опцију?

- Уопште нисам од оних који ћуте и не одговарају, али јесам од оних који мисле да је једна од најважнијих лекција, коју је могуће научити у животу, она која те упути у то коме и када треба и вреди одговарати, а коме и када не. Када то научиш знаш и да су одговори за будућност, а не за прошлост. Прошлост треба оставити да почива на миру, и то сам и урадила. Немам шта да јој кажем.

Зашто сте баш сада имали потребу да проговорите?

- Па зато што је „Уранак” будућност, која захтева и разговор и објашњење. И не само што има заиста много оних који од мене очекују да се о томе одредим, него и сама то од себе очекујем, јер ми је намера да будем боља, да померим границе.

И само о томе и причам.

Шта данас имате да кажете оо свом новом ангажману, о колегиници Мањи Грчић која Вам је некада била надређена.... ?

- Помешане су надлежности и надређености у нашем случају. С једне стране, колегиница која ми је била надређена, то је и даље пошто води телевизије које је Жељко Јоксимовић покренуо, али, с друге, надређена сам и ја њој, пошто се јутарњи програм ради по мом концепту и она то мора да прати. Опет,  много важније у нашем односу је увек било то што смо пријатељи. Од оних који имају заједничке снове и планове, који се разумеју и подржавају. И то је основно што имам да кажем и о свему што нас чека. Да смо удружили знање, идеје, жеље и огромну енергију, да би направили нешто што нико није. Нешто што прави разлику. Јутарњи програм каквог нема, ни на једном другом каналу.

Колико ћете се трудити да „Уранак“ буде другачији (или можда не) од онога што сте до сада радили и колико је уопште то могуће у формату какав је Јутарњи програм, и после толико година проведених у истом програму? Да ли то значи да се никад нисте уморили?

- Не знам зашто, али, ево већ 16 година, ја заиста, када је о послу реч, не знам шта је умор. Можда је кључ, одговор, у томе што ово за мене није само посао. То је мој позив, моја одредница, што, заједно, не дозвољава да се размишља о било чему другом, него само о томе како да данас урадиш више, боље него јуче, и како да сутра будеш бољи него данас. Умор, у тој потрази, не постоји. Постоје само изазови.

Шта је то што ће Ваш јутањи програм имати, а други не?

- Све је важно. Од слике, сценографије, до сарадника. И радује ме то што сам сваком детаљу могла да посветим пажњу, да се одлучим за најбоља решења, а да ме нико не пита колико то кошта, јер је политика ове телевизије, пре свега квалитет, и на њему се не штеди. Истовремено, не штеди се ни на очекивањима. И ја нисам дошла овде само зато што је реч о нечему што се може звати и породични посао, него да телевизији дам најбољи јутарњи програм у земљи. То подразумева да све што сам до сада радила, овај пут урадим другачије и боље.
 

Ко ће Вам бити сарадници, како сте бирали тим? Да ли је данас тешко наћи добре, талентоване и вредне сараднике?

- Тим је мање више остао исти, онај с којим сам годинама правила јутарње програме на разним телевизијама. А то што сам сама доживљавам управо онако како сам вам већ рекла. Као изазов, прилику да покажем и себи и другима, колико могу. И за сада сам задовољна, баш као што сам задовољна и младим људима на К1. Пажљиво су бирани, посвећени су и жељни и знања и успеха, као последице тог знања. Све остало, а нарочито однос интернета и телевизије, јесте нешто што заједно морамо да истражимо и откријемо, и нађемо најбоље решење, Дакле, само још један изазов, ништа страшно.

Јована Јоксимовић и Мања Грчић

Слоган куће у кој радите је – „Као код куће“? Да ли је то због атмосфере, људи који раде, али и супруга који је део ове телевизије?

- То је, пре свега, због гледалаца. И јесмо ми, сви, овде, нека врста породице, али важније нам је да будемо породица и за наше гледаоце. Да се они, на нашем каналу, осећају као код куће. Да им буде пријатно, да ту буду сигурни, да имају поверење.

А ако сам нешто научила, за све ово време, то је да је баш поверење основни разлог због којег неко одлучи да, на даљинском, притисне оно дугме иза којег сте ви.

Кажете да сте дошли на ову телевизију, која је Ваше чедо, да бисте казали оно што имате. Да ли то значи да раније нисте то могли?

- Не, него да сам накупила довољно искуства, довољно знања да могу да будем она која има право на став, на вредносно одређивање разних појава, на глас који оцењује оно шта се око нас дешава. За оне који довољно дуго памте, то значи да не будем само Милка Бабовић која описује како су такмичари обучени, него, истовремено, и Младен Делић, који виче: „Ма људи, да ли је то могуће“. Ето, то намеравам да радим.

Кажете и да сте разочарани у овдашње медије и новинаре? Шта је за Вас право новинарство које не растужује...?

- Мислим да је „разочарање” прејака реч, мада, опет, не знам ниједног новинара који га није доживео, то ваљда иде уз професију, уз сва она, можда и претерана, очекивања која имамо када њом почнемо да се бавимо. А када је реч о томе шта све не ваља, у новинарству, шта све треба да поправимо, мислим да цела та расправа стаје у једну реч. Занат. Када му се вратимо, када он буде основ, а не политика, идеологија, навијање, тада ће и новинарство бити мање тужно.

Да ли свој посао доживљавате као својеврсни ринг?

- Не, и чини ми се да још никога нисам у емисији ударила, мада не могу да кажем да ми није и то падало на памет. Шалим се, мој посао је да питам, и то да питам све, а то што ће питања некога можда и да заболе, не говори о мојој грубости, или агресивности, него о томе да је и даље на снази оно што је још Вилијам Херст формулисао - да је вест само оно што неко негде покушава да сакрије, а да је све остало реклама. Питања која откривају, по правилу боле. Зато, неки пут, личи на ринг.

Неминовно је питање - зашто поред Вас у студињу више не седи Срђан Предојевић?

- Видим да је неминовно, јер ме сви то питају. И лепо је то, пошто говори о томе колико смо добар тандем били. Сада више нисмо, свако је појурио своје снове, али смо и даље пријатељи, и то животни. То ми је, право да вам кажем, и важније.

Изјавили сте и да бисте волели да свако ко добро ради свој посао за то буде и добро плаћен... Колико је и да ли је плата најпресудња у пословној понуди? И да ли некад она и значи компромис?

- Говорила сам о томе да је новинарство јефтино, и да мора да почне да се бори против тога. Овде је много лакше изборити се за слободу да пишеш и говориш шта год хоћеш, има довољно редакција, довољно могућности избора, али је готово немогуће добити адекватну накнаду за то што радиш. И верујем да је то један од основних проблема новинарства. Не цени себе довољно. Зашто би га, онда, и други ценили.

Обично се тврди да није добро када су супружници у истом послу. Наведите ми које су предности, а које мане оваквог партнерства?

- Ако је тачно да иза сваког успешног мушкарца стоји жена, онда је и одговор на ваше питање доста лак. Шалу на страну, основа нашег животног и пословног партнерства је љубав. А она подразумева подршку и разумевање.  И ако тога има, после је све доста једноставно.

Како доживљавате то што Вас поједини описују као бахату... И да ли сте некада због тога осећали страх или можда несигурност?

- Ти „поједини” су таблоиди, и тако их и доживљавам. Без икаквог коментара, јер не бих у то блато.

Да ли сте трпели икада притиске?

- Увек сам била убеђена да о притиску највише причају они који не само да га трпе, него и прихватају, јер им је лакше да буду жртве, него да се одупру. Ја не спадам у те случајеве. И никада, ни због чега, нисам изигравала жртву, то ми је, некако било испод прага елементарног достојанства. 

Коментари8
c1487
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Šloser
Jovana kao prvo nije profesionalna novinarka, već TV prezenterka ili voditeljka, a to je ogromna razlika. Drugo, ona nema završen fakultet za posao novinara, a sumnjam da je ikada napisala profesionalan novinarski tekst. Treće, ona je estrada i deo tog jeftinog senzacionalizma koji se ovde forsira već dobrih davdesetak godina. I četvrto, ne manje važno - ko će uopšte da gleda tu televiziju i zbog čega?
penzioner
JOVANA PREUZIMA VODJSTVO U JUTRANJIM PROGRAMIMA, PINK DAVNO PAO, MARIC DOZIVA JEDNE ISTE LJUDE I PRICE, JOVANA SVE BOLJA
Profesor
Jovana je prezenter, ne novinar. veliku popularnost je stekla zahvaljujući Željku Joksimoviću, svom mužu čije pesme su zaista kvalitet, a on kao umetnik za svako poštovanje. Ali, brate, toliko je isforsirana, prate je u stopu kao Holivudsku zvezdu, te ovo te ono. Ali, za rodjenje troje dece kapa dole! Ostalo, malo skromnosti Jovana, nisi ništa posebno ni u kom pogledu, a i nisi završila fakultet. Radiš na privatnoj TV svog muža. I sve gde si radila bio je samo voditeljski posao gde ima boljih!
Srba
Fakultet nije zavrsio ni Tesla, ni Ivo Andric,ni Sekspir,ni Edison,ni Stiv Djobs,ni mnogi drugi.A ljudi su osvetlili i prosvetili planetu.i njihovio se znanje uci na fakultetima, pa se onda dele diplome i titule na osnovu njihovog znanja.Poenta:Ljudi sa fakultetom su samo izvodjaci muzike koja je vec napisana.
Vlada
Mišljenja se, naravno, razlikuju. Po mom mišljenju Jovana je jedna od najboljih. Mislim da je za novinara veoma važno da ima stav, Jovana ga ima i uvek je to pokazivala. Nije bilo unapred naručenih pitanja sagovorniku kao kod većine drugih, svaka tema je bila profesionalno obrađena.
Barka
Ma pusti granice, cuvaj zdravlje.
Петар
Волео бих да видим један ТВ прилог који урадила или прочитам један новински чланак који је госпођа написала, па да има право да се самоетикетира новинарским звањем. Бити презентер јутарњег програма где је цео новинарски тим радио за њу, не квалификује је никако чланом новинарске професије. Али, добро, у Србији се све завршава везама. Није битно шта знаш, већ кога знаш.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља