Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Тринаести петогодишњи план у Кини – преко 700 нових природних резервата

(Извор: Гуанг Минг фото)

Као важан део изградње еколошке цивилизације, током периода Тринаестог петогодишњег плана Кина је инсистирала на интеграцији заштите природне средине и обнављању природних лепота, шума, поља, језера и пашњака, а уложени рад у склопу еколошке ренесансе доживео је запажене резултате. Током периода тринаестог петогодишњег плана, број природних резервата широм земље повећан је за више од 700, а површина за више од 25 милиона хектара. Укупан број природних резервата достигао је 11.800, што чини око 18 посто кинеске копнене површине.

Извор: Гуанг Минг фото

Током периода Тринаестог петогодишњег плана Кина је покренула 25 пилот-пројеката везаних за еколошку заштиту и обнову природних лепота. Ванг Хонг је објаснио да ових 25 пилот-пројеката укључује 24 провинције широм земље, те да је обухваћено 65 округа погођених сиромаштвом – на националном нивоу. Централна влада издала је новчане награде и субвенције у укупној вредности око 50 милијарди јуана, а вредност стварне инвестиције која је извршена износи скоро 170 милијарди јуана. Пилот-пројекат постигао је изванредне резултате у истраживањима везаним за заштиту природне средине, обнављање природних система те свеобухватном управљању природним еколошким елементима  шума, поља, језера те флоре уопште.

Извор: Гуанг Минг фото

Током периода Тринаестог петогодишњег плана Кина је покренула велико озелењавање земље. Свеобухватно ће се радити на заштити природних шума и враћања пољопривредних површина у шуме и травњаке. Национална стопа покривености шумама достигла је 23,04 посто, обим покривености шумама премашио је 17,5 милијарди кубних метара, а комплетна покривеност вегетацијом достигла је 56 процената. У погледу задатака пошумљавања и озелењавања те аранжмана финансирања, предност се даје сиромашним подручјима. Од периода Тринаестог петогодишњег плана изграђено је 23.000 нових еколошких задруга за смањење сиромаштва широм Кине, привукавши на тај начин 1,6 милиона сиромашних да учествују у еколошкој изградњи. Укупно је запослено 1,1 милион шумских чувара у комбинацији с другим мерама помоћи, како би се помогло више од 3 милиона људи у побољшању прихода и смањењу сиромаштва.

Извор: Гуанг Минг фото

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.