Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ово је била њихова година

Представљамо младе уметнике који су, упркос тешком времену за културу и уметност, у 2020. постигли значајне успехе, добили награде... Они које смо деценијама на овај начин представљали, временом су постали препознатљива имена на културној сцени
Кристина Васић (Фото Виртуозок), Млади глумци у представи „Кавкаски круг кредом” (Фото Уна Лауренчић), Ленка Настасић (лична архива), Вук Вукајловић (Фото Виртуозок)

МУЗИКА

Златна медаља Вуку Вукајловићу, а сребрна Кристини Васић

Наћи се у друштву тако великих музичара као што су Пласидо Доминго, Максим Венгеров, Немања Радуловић  је остварење сна, каже Вук Вукајловић, петнаестогодишњи гитариста који је у суперфиналу телевизијског међународног шоу програма класичне музике „Виртуози В-четири плус” у Будимпешти, освојио прво место, златну медаљу, као такмичар из Србије. Двадесет кандидата из пет земаља: Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске (Вишеградске групе) и Србије такмичило се да би се недавно  у суперфиналу по два кандидата из набројаних земаља, укупно њих десет, борили за прва места. Свака земља имала је свог лауреата. Дакле било је укупно пет победника.

Мото такмичења „Свирамо заједничким језиком” је показао да млади данас воле и свирају класичну музику и да то раде сјајно. У суперфиналу је у жирију био присутан славни Пласидо Доминго, а у жирирању је учествовао и Немања Радуловић у прве две етапе, а потом Силвана Грујић, пијанисткиња, музиколог и уредница РТС-a. Са њима су најбоље оцењивали и Ерика Миклоша, оперска певачица из Мађарске, Габријела Бохачова из Aгенцијe „Арт мјуз” из Чешке, Петер Валентович, словачки пијаниста и диригент и Алицја Венгожевска, пољска оперска певачица.

– Велика је част имати овакву прилику и доживети успех. Посебну захвалност дугујем професору Лазару Остојићу, који на мене утиче и као професор и као човек. Иза свега стоји упоран свакодневни рад, одрицање од рецимо вожње скејта, играња кошарке, али без подршке породице и људи који су учествовали у овој фантастичној организацији све ово не би било могуће – каже Вук Вукајловић, ученик другог разреда средње музичке школе „Коста Манојловић” у Земуну, вишеструко награђиван на међународним такмичењима,  поручујући својим вршњацима да увек постоји начин, да је воља пресудна и да је све је могуће.

– Имати циљ, маштати и радити на његовом остварењу, са вером у добар исход даје резултат. Проверено. Искуство које сам доживео у Будимпешти памтићу до краја живота – каже овај млади уметник.

Заслужено место у рубрици „Ово је била њихова година” припада и Кристини Васић, осмогодишњој саксофонисткињи, која је као најмлађа такмичарка освојила сребро,  у претходним етапама била фаворит публике и постала заштитно лице „Виртуоза”. Очаравајућа девојчица Кристина Васић, коју родитељи зову Кика, свира саксофон у МШ „Миленко Живковић” у Параћину. Први јавни наступ имала је са четири и по године. Она је убедљиво и самоуверено свирајући џез нумере и класику са оркестром, стигла до суперфинала и надрасла својим талентом и држањем узраст у којем се налази. На сцену је излазила са својом плишаном куцом Фићом, којој је недостајало једно уво, а до краја такмичења отпало је и друго.

– За „Виртуозе” се нисам посебно спремала, јер је тата случајно сазнао за то такмичење. Нисам очекивала да ћу бити изабрана да представљам нашу државу, па сам имала само две недеље да спремим програм. Свирала сам углавном џез што и највише волим. Свог наставника Томислава Милосављевића доживљавам као члана породице, јер са њим радим од своје треће године и имамо посебан однос – каже Кристина Васић. И додаје дечије искрено:

– Веома ми се свидело све што сам видела и доживела, а поготово сам уживала док сам гледала себе на телевизору. Нисам имала трему. Волим да возим ролере, бицикл и ховерборд. Обожавам Фрозен.

До сада је Кристина Васић освојила пет првих  и две друге награде од којих је три пута била лауреат и добитница пехара. Најдраже су свакако у Смедереву на Саксофонијади 2019. и освајање пехара и медаље као лауреат на такмичењу „Даворин Јенко” у Београду исте године
Б. Л.

Јелена Гачић (Фото: лична архива)

УМЕТНОСТ

Награда  - подстрек за наставак истраживања

Награда Спомен-збирке Павла Бељанског, престижно признање које се дуги низ деценија додељује за најбољи мастер рад са темом из националне историје уметности, одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, за школску 2019/2020. годину, припала је младој историчарки уметности Јелени Гачић.

Одлуку о томе да ове године то буде њен мастер рад под насловом „Послератна архитектура у Крушевцу (1945–2000)”, одбрањен код проф. др Александра Кадијевића, донео је Управни одбор Спомен-збирке Бељанског, а на основу оцене комисије.

У образложењу одлуке је наведено „да ауторка Јелена Гачић, поуздано вођена методологијом архитектонске историографије, у свом раду зналачки представља развој и употпуњује тумачења послератне архитектуре Крушевца контекстом настанка, употребе и трајања објеката о којима пише. Истовремено кроз свој рад она даје важан допринос познавању, валоризацији и будућој заштити објеката послератне архитектуре у овом граду”.

Лауреаткиња је за наш лист рекла да није ни претпостављала да ће постати добитница награде Спомен-збирке Павле Бељански док се бавила истраживањем за свој мастер рад јер је анализирала историјат локалног архитектонског развоја једног града.

– То за мене представља велику част, јер је награда већ деценијама значајан допринос у афирмисању младих историчара уметности који су током потоњег професионалног ангажмана постали водећи стручњаци. На тај начин сам додатно подстакнута и мотивисана да наставим са изучавањем српске архитектуре новијег доба, које тренутно спроводим у оквиру пројекта „Српска уметност 20. века – национално и Европа” на Филозофском факултету у Београду

–  каже Јелена Гачић, коју тек очекује свечана додела признања.

Тај чин одложен је због епидемиолошке ситуације и чим се за то створе услови имаће прилику да награду прими у просторијама Спомен-збирке, како то традиција и налаже.
М. Д.

КЊИЖЕВНОСТ

Наставићу да пишем

Ленка Настасић добитница је литерарне награде „Наталија – Натка Ћатовић”, првог места на конкурсу „Голубић” Градске библиотеке „Карло Бијелицки” из  Сомбора, као и првог места на литерарном конкурсу „Десанка Максимовић”, и све је то остварила прошле године. Ова је, пак, за њу посебна због тога што је објавила своју прву збирку поезије, као резултат „Десанкине награде”.

– Ова година је посебна за мене јер ми се остварио дуго сањани сан: објављивање прве самосталне књиге. Након што је жири у саставу Матија Бећковић, Драган Лакићевић и Вера Ваш прогласио моју књигу најбољом и самим тим јој дао шансу за објављивање, била сам пресрећна. Моја менторка, професорка Лидија Неранџић Чанда и ја посветиле смо се овим песмама, не очекујући превише, а добиле смо све. Књига поезије под називом „Са друге стране пера” у издању „Српске књижевне задруге”, посвећена је великим љубавима познатих песника које су овековечене у стиховима. Идеја је била да се оне жене које су биле инспирација сада нађу у улози писца и добију свој глас, па тако иза мојих стихова стоје госпођа Винети, Вера Павладољска, Исидора Данкан, Ленка Дунђерски и многе друге музе које на овај начин имају прилику да искажу своје ставове и мишљења – каже Ленка Настасић, додајући:

– Надам се да се нећу зауставити на овој збирци и планирам да наставим да пишем, докле год буде инспирације. Највећу подршку ми представља породица, која је дубоко свесна да све ово радим из неке потребе веће и од љубави. Инспиришу ме „обични”, свакодневни детаљи које многи од нас често не примећују, ситнице и наравно, људи који ме окружују. Ова година је моја година и планирам да то буде и наредна.

Ленка Настасић рођена је 2000. године у Сомбору. Студенткиња је друге године Филозофског факултета у Новом Саду, одсека за српску књижевност и језик. Носилац је „Вукове дипломе” у основној и средњој школи, а све четири године средњошколског образовања проглашавана је „Најбољим учеником друштвено- језичког смера” у Гимназији „Вељко Петровић” у Сомбору. Пише поезију, кратке приче и есеје.
М. В.

Драгана Радановић (Фото: приватна архива)

СТРИП

Бомбe из дечјег угла

Први резидент Kуће аутора у Ангулему у Француској, у оквиру конкурса „Укрштене уметничке резиденције између Србије и Француске у области стрипа”, ове године била је Драгана Радановић. Њу је одабрала стручна комисија у Француској од 23 кандидата из Србије из ужег избора.

Њен стрип говори о бомбадовању из дечјег угла. Реч је о стрипу „Нова слика детињства – експерименти” који из визуре деветогодишњака сведочи о животу за време бомбардовања, сврси склоништа у дечијем свету и односу између одраслих и деце у овом периоду. Драгана Радановић примећује да када одрасли говоре о бомбардовању причају о чекању у редовима, недостатку основних животних намирница и ноћима проведеним у склоништу, док се деца сећају најдужег летњег распуста и играња...

Ауторка овог стрипа завршила је анимацију и визуелне ефекте на Академији уметности у Новом Саду и усавршавање наставила на мастер студијама у Белгији. Њени радови у домену експерименталног стрипа објављени су у две публикације „How to escape the loop?” и „Ghosted”, у виду колекције стрипова 20 аутора из целог света, а стрипови су јој били изложени и у току фестивала стрипа прошле године у Ангулему. Сматра да постоји простор да се стрип код нас промовише још више, млади људи едукују и да стрип сцена постане више вреднована у нашој земљи јер, како додаје, имамо ауторе који су познатији у иностранству него у Србији.

Пројекат „Укрштене уметничке резиденције из области стрипа Србија – Француска” резултат је Споразума о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција који је потписан приликом посете председника Француске Србији.
М. С.

ПОЗОРИШТЕ

Руски гран при за српске глумце

 „Кавкаски круг кредом”, дипломска представа студената глуме Факултета драмских уметности у Београду рађена по мотивима Бертолда Брехта у класи професорке Марије Миленковић и Марије Бергам, стручне сараднице, освојила је гран при на престижном Међународном студентском фестивалу ВГИК у Москви. Будући да су већ били четврта година студија млади академци окушали су се са Брехтом. Почињали су, па застајали, и решили да изгурају представу до краја без обзира на неповољне епидемиолошке околности.

Свој дипломски рад представили су  19. октобра, одмах затим уследио је позив на фестивал у Русији. Послали су снимак представе, изабрани у ужу селекцију и сачекали лепе вести из Москве. Њихов „Кавкаски круг кредом” приказан је посредством видео-линка, а ваља нагласити да се у селекцији нашло девет најбољих руских школа, уз учешће престижних академија из Пољске, Чешке и Кине.

– Нама се, рекло би се, посрећио тај број девет колико је студената бројала и наша класа. Брехтов комад „Кавкаски круг кредом” има више од 30 ликова, и сви студенти су тумачили по неколико улога. Тема је једноставна блиска свима нама: личи на бајку али се бави и озбиљним темама данашњице, од хипокризије до мајчинства. Врло  актуелне теме приказане су на бајковит начин. Студенти изводе на сцени музику уживо, праве се звуци помоћу разних удараљки  – наводи Марија Миленковић.

Брехтове комплексне јунаке, на српски начин тумачили су млади глумци: Станислава Николић, Маша Ђорђевић, Ленка Петровић, Јана Ивановић, Вукашин Јовановић, Петар Ђурђевић, Бојана Стојковић, Драган Петровић и Стојша Ољачић. Музику је потписао Петар Ђурђевић.
Б. Г. Т.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

снежана вршац
бравооо,драга,паметна децо ,срећна вам награда,нова година и среће у будућем животу и раду,свака част
Gradjanin
Свака част овим младим људима!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.