Среда, 08.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Светска борба против епидемије у 2020. години

Ушли смо у нову годину, а епидемија новог вируса корона још увек бесни планетом која се суочава са новим изазовима. Научни приступ епидемији, рационалан одговор на разлике у мишљењу, те побољшање глобалног управљања постају консензус и нада међународне заједнице. Глобално јединство у борби против епидемије, поверење у економски опоравак и одлучност у мултилатерарној сарадњи осветљавају зору у новој години. Година 2020. је година просветљења у којој напуштамо ставове о дискриминацији, предрасудама и сукобима, те топло поздрављамо концепт једнакости, дијалога и сарадње и надамо се да ће бити лепша и боља.

Нова година отвара врата новој визији у борби против епидемије. Кинеска Државна агенција за храну и лекове је 30. децембра 2020. године дала условно одобрење за употребу нове вакцине компаније Синофарм, те је вакцина стављена у промет у Кини. Епидемија овог века је до сада однела више од 1,6 милиона живота широм света, а кумулативни број потврђених случајева оболелих од новог вируса корона у САД 1. јануара нове године премашио је 20 милиона. Победа над епидемијом у што је могуће краћем року је императив за цео свет у новој години.

Вакцине су наше оружје у превенцији и борби против епидемије у новој години. Од почетка епидемије па до сада научна заједница је у трци са временом. Од дешифровања вируса, откривања истог, па све до развоја вакцине као лека, свет је сарађивао заједно као никад пре у историји. Према подацима СЗО од 2. децембра 2020. године у свету се развијало укупно 214 вакцина против вируса корона. Крајем прошле године велики број вакцина је одобрен, а многе земље су започеле вакцинацију.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус је изјавио да је човечанство коначно угледало светло на крају тунела.

Јединство представља нову политику у борби против епидемије у новој години. Током глобалне борбе против епидемије Кина је инсистирала да замени разлике јединством, да разум победи предрасуде, промовишући јаке заједничке снаге у борби против епидемије и показујући одговорност велике државе. У новој години, док дели вакцине земљама којима су потребне и наставља пружање противепидемијске помоћи, Кина је такође спремна да пружи много више како би се епидемији вируса корона коначно стало у крај.

Нова година ће изродити нове могућности за опоравак. Светска економија пролази кроз највећу рецесију од Велике депресије 1930. Међутим, Бен Меј, челник светског макроекономског истраживања на Оксфорд институту, верује да се вреди радовати новогодишњим „новим приликама у светској економији”. Кинеска економија је у ери епидемије постала најсветлија тачка на планети, оставши једина велика економија на свету која је постигла позитиван раст 2020. године.

У новој години очекује се побољшање економије. Координација контроле и превенција епидемије, те социјалног и економског развоја усаглашени су на глобалном нивоу. Најновији планови монетарних и фискалних подстицаја на глобалном нивоу отворили су нове могућности за изградњу одбрамбених механизама који ће заштитити живот и запослење људи, а истовремено ће предупредити појаве већих криза.

Кинески економски билтен „Од опоравка до ребаланса” који је Светска банка објавила крајем 2020. године предвиђа скок кинеског економског раста на 7,9% у 2021. години.

Кинески економски процват се нестрпљиво очекује у новој години, а 2021. година је прва година кинеског „14. петогодишњег плана”. Као друга светска економија, Кина ће убрзано радити на новом развојном обрасцу и наставити отварање ка спољном свету, што представља огромну наду у опоравак глобалне светске економије.

У новој години радујемо се решавању препрека путем мултилатералних разговора и јачању кроз отворену сарадњу. Под притиском епидемије једну од најсветлијих тачака у светској економији дефинитивно представља мудрост отворене сарадње. Надамо се да ће све стране и даље истрајати на изградњи консензуса и јачању узајамно корисне сарадње, наставити промовисање глобалне економске сарадње, чврсто штитити мултилатерални трговински систем, те промовисати што бржи опоравак и поновни процват светске економије.

Свет се налази на раскрсници. Кина ће истрајно стајати на правој страни историје. У новој години настављамо да градимо заједничку будућност човечанства и да стварамо боље сутра за све земље на свету.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.