Уторак, 07.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Прва кинеска вакцина против вируса корона добила условно одобрење за употребу

(Извор: Гуанг Минг фото)

Нови удружени механизам превенције и контроле у склопу Државног савета одобрио је 31. децембра нову вакцину компаније Синофарм и она је добила условно одобрење од Кинеске агенције за храну и лекове (ЦФДА). Ниво заштите нове кинеске вакцине испуњава релевантне стандарде СЗО и биће беслатна а све.

„Не смемо се опустити ни на тренутак, ово тешко остварено достигнуће јасно приказује уложени труд и знање научника и технолога у целој земљи и резултат је удруженог рада.”

Према речима Су Нанпинга, заменика министра за науку и технологију, тренутно су три техничке руте и пет вакцина у фази три клиничког испитивања. Наш приступ у истраживању и развоју вакцина одувек је стављао људе као приоритет и посвећени смо развоју сигурних, ефикасних и приступачних вакцина.

Државна агенција за храну и лекове издала је 30. децембра условно одобрење за пуштање у промет нове вакцине против вируса корона. Према речима Чен Шифеиа, заменика директора у Агенцији за лекове, након низа строгих прегледа, верификација, инспекција, те анализе података у складу са законом и регулативама, верује се да је потенцијална добробит ове вакцине много већа од могућег ризика, а вакцина испуњава унапред постављене условне маркетиншке стандарде. Постојећи подаци показују да заштитна ефикасност горепоменуте вакцине износи 79,34%.

Према релевантним кинеским законима и прописима за вакцине које су прекопотребне као одговор на хитну ситуацију у јавном здравству, Државна агенција за лекове може условно одобрити пријаве за регистрацију, док истовремено подстиче компаније да наставе са довршавањем клиничких испитивања фазе три, као и друге постмаркетиншке студије како је и планирано.

Зенг Јисинг, заменик директора Националне здравствене комисије и шеф тима за истраживање и развој вакцина Заједничког механизма Државног савета за превенцију и контролу, рекао је да вакцинацијом Кина планира да успостави имунолошку баријеру за целокупно становништво, додајући да ће нова вакцина против вируса корона бити бесплатна за све.

Зенг Јисинг је такође изјавио да се верује да се вакцинацијом 60% до 70% становништва може постићи универзална заштита, те да се с обзиром на веродостојне доказе о безбедности и ефикасности одобрених кинеских вакцина, подстиче јавност да активно учествује у вакцинацији под претпоставком информисаног пристанка и уклањања контрадикција.

Према извештајима, Кина је у потпуности организовала и осигурала широку производњу нове вакцине против вируса корона, а многе компаније сукцесивно раде на изградњи нових производних капацитета.

Лансирањем нове кинеске вакцине против вируса корона јача се поверење у глобалну победу над епидемијом и даје снажна подршка вакцинама на путу постанка јавног глобалног производа. У складу са релевантним техничким стандардима СЗО, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин и Египат засебно су прегледали и одобрили званичну регистрацију и маркетинг Синофармове кинеске вакцине.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.