четвртак, 06.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 11.01.2021. у 21:30 Ј.Антељ, И.Албуновић

Нови прописи о квалитету кафе

Пржена кафа не сме да саджи скроб, а дефинисан је и максимални удео лома који она сирова може да садржи
(Фото EPA-EFE/YAHYA ARHAB)

Потрошачи би у наредном периоду могли да очекују бољи квалитет кафе, али и више корисних информација на амбалажи овог производа.

У првим данима јануара Министарство пољопривреде усвојило је правилник који боље регулише ову област а тиче се квалитета сирове кафе као и замена за кафу.

Према информацијама из тог министарства, овим правилником настављено је даље усклађивање са европским прописима о екстрактима кафе и цикорије, а одређене одредбе усвојене су у намери да се заштите потрошачи и спречи непоштена пословна пракса која би их довела у заблуду.

Правилником су такође дефинисани састојци које се могу додавати током производње производа од кафе, утврђена су додатна заједничка правила о паковању и декларисању, као и називи који се могу користити за неке од ових производа. Ти прописи односе се не само на произвођаче на домаћем тржишту већ и на увознике.  

Међу најважнијим новинама, наводе у министарству, јесу оне које дефинишу ботаничке врсте које се могу стављати у промет. Такође, поред постојећих параметара квалитета које сирова кафа мора да испуњава, дефинисан је и максимални удео лома која сирова кафа, као и она без кофеина може да садржи. Према новим прписима, пржена кафа не сме да саджи скроб, а дефинисана је нова категорија производа ‒ напитак од хладно екстраховане кафе.

У делу замена за кафу утврђена су додатна правила о паковању и декларисању. Убудуће ови производи неће моћи да буду декларисани и продавани под називом сурогати кафе или замене за кафу већ ће се користи само назив сировине које се користе за производњу замене, као и податак о поступку прераде. Правилником је такође уређено да ови подаци морају да буду истакнути на главном видном пољу производа. Дефинисани су сировине за производњу замене за кафу, а то су житарице, проклијале житарице, цикорија, сланутак (наут) или грашак, жир и соја.

Коментари2
d357a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mustafa Aga
Ovde u Americi vech godinama pijem kafu Dankin Donats, 100% arabika...Probao sam i mnoge druge skuplje i jeftinije uvek samo 100% arabika...I uvek bi mi ukuchani trazili da se vratimo na Dankin Donats...
Bakic Sns
Falim te boze vise... Da prvo krenemo recimo od kafe koju pijemo sa svega 5 % Arabike i D kategorije .... Pa posle cemo o vakcinama koje su kategorije....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља